Menü

Fűszervaj pillanatok alatt házilag

A bolti fűszervajakban, sajt- és vajkrémekben rengeteg adalékanyag található: ízfokozók, állományjavítók, tartósítószerek, és még sok más. A bizonyos E betűs adalékanyagok listája sokszor hosszabb, mint a természetes összetevőké. Ezért ilyen jellegű élelmiszereket különös odafigyeléssel vásároljunk, és minden esetben gondosan olvassuk el a termékek összetevőlistáját. Bár sokszor ez több időt vesz igénybe, mint otthon elkészíteni valami finom kenyérrevalót.

A házi fűszervaj összeállítása nagyon egyszerű: kb. 150 grammnyi teavajat vegyünk elő, és hagyjuk elöl egy napig vajtartóban, vagy lefedett tányérban. Ha a konyha hűvös helyén tároljuk, akkor a nyári melegben sem kell aggódnunk azon a tévhittel ellentétben, hogy a vaj tönkremegy és megromlik. Egy nap után már krémes, jól kenhető és keverhető állaga lesz. Ehhez adjuk hozzá a következőket:

- Kb. két maroknyi reszelt füstölt sajt, pl. házi sajt, vagy Anikó sajt, amit mindenképpen a reszelő legapróbb részén reszeljünk, hogy jól összekeverhető legyen
- bazsalikom
- házi vegeta: sómentes, bioboltban kapható fűszerkeverék
- tört chili (emiatt nem kell aggódnunk, ha megfelelő mennyiségben adjuk hozzá, akkor kellemesen telt és fűszeres, de nem csípős ízt kapunk, mivel a sajt és a vaj jól lágyítja a chili ízét)
- fokhagymapor, vagy kb. 2-3 gerezd fokhagyma fokhagymanyomóval nyomva. 

Ezeket keverjük össze és hagyjuk egy kicsit összeérni az ízeket. Ha továbbra sem tesszük hűtőbe, vagy csak kevésbé meleg helyen tároljuk, akkor könnyen kenhető, és finom fűszervajat kapunk. A legfinomabb, ha magos pirítós kenyérrel fogyasztjuk, vagy teljes kiőrlésű, rostban gazdag kenyérrel, valamint paradicsommal. Ilyen formában kiváló reggeli, vagy vacsora válik belőle, de szendvicsekhez is tökéletes alapanyag. 
Fogyasszák egészséggel! 

Fotó: 
Pixabay.com

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.