Fűszervaj pillanatok alatt házilag
- Dátum: 2015.06.04., 19:13
- Ábrahám Adrienn
- adalékanyag, állományjavító, bazsalikom, chili, fokhagyma, füstölt sajt, fűszervaj, ízfokozó, pirítós, reggeli, sajt, sajtkrém, teavaj, teljes kiőrlésű kenyér, vacsora, vaj, vajkrém
A bolti fűszervajakban, sajt- és vajkrémekben rengeteg adalékanyag található: ízfokozók, állományjavítók, tartósítószerek, és még sok más. A bizonyos E betűs adalékanyagok listája sokszor hosszabb, mint a természetes összetevőké. Ezért ilyen jellegű élelmiszereket különös odafigyeléssel vásároljunk, és minden esetben gondosan olvassuk el a termékek összetevőlistáját. Bár sokszor ez több időt vesz igénybe, mint otthon elkészíteni valami finom kenyérrevalót.
A házi fűszervaj összeállítása nagyon egyszerű: kb. 150 grammnyi teavajat vegyünk elő, és hagyjuk elöl egy napig vajtartóban, vagy lefedett tányérban. Ha a konyha hűvös helyén tároljuk, akkor a nyári melegben sem kell aggódnunk azon a tévhittel ellentétben, hogy a vaj tönkremegy és megromlik. Egy nap után már krémes, jól kenhető és keverhető állaga lesz. Ehhez adjuk hozzá a következőket:
- Kb. két maroknyi reszelt füstölt sajt, pl. házi sajt, vagy Anikó sajt, amit mindenképpen a reszelő legapróbb részén reszeljünk, hogy jól összekeverhető legyen
- bazsalikom
- házi vegeta: sómentes, bioboltban kapható fűszerkeverék
- tört chili (emiatt nem kell aggódnunk, ha megfelelő mennyiségben adjuk hozzá, akkor kellemesen telt és fűszeres, de nem csípős ízt kapunk, mivel a sajt és a vaj jól lágyítja a chili ízét)
- fokhagymapor, vagy kb. 2-3 gerezd fokhagyma fokhagymanyomóval nyomva.
Ezeket keverjük össze és hagyjuk egy kicsit összeérni az ízeket. Ha továbbra sem tesszük hűtőbe, vagy csak kevésbé meleg helyen tároljuk, akkor könnyen kenhető, és finom fűszervajat kapunk. A legfinomabb, ha magos pirítós kenyérrel fogyasztjuk, vagy teljes kiőrlésű, rostban gazdag kenyérrel, valamint paradicsommal. Ilyen formában kiváló reggeli, vagy vacsora válik belőle, de szendvicsekhez is tökéletes alapanyag.
Fogyasszák egészséggel!
Fotó:
Pixabay.com
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.
Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.
Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.
Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.