Ízes élet mikró nélkül
- Dátum: 2015.09.10., 13:35
- ízek, melegítés, mikrohullámú sütő, tűzhely
Egészségtelen a mikrohullámú sütő használata, vagy sem? A vita majdnem egyidős a mikrók megjelenésével. Természetesen pro és kontra is hallhatunk érveket. Az azonban bizonyos, hogy a mikrósütőben melegített ételek más jellegűek lesznek.
Az összehasonlításhoz nem kell gourmet-nak lennünk, elégséges, ha néhány alkalommal elkerüljük a mikró használatát, majd újra visszatérünk rá. Hogy mit fogunk tapasztalni? Egyértelműen azt, hogy a mikróban melegített étel rövidebb ideig tartja a hőt, hamarabb kihűl, továbbá hogy teljesen más íze lesz az ott sütött, vagy melegített ételeknek. A helyzet fricskája, hogy mindezeket csak visszafelé érzékeljük, ha visszatérünk a mikróról a klasszikus melegítésre. Ha viszont elkezdünk mikrohullámú sütőt használni, akkor ízlelőbimbóink hamar átszoknak a módosult ízekre, s nem is igen tűnik fel a különbség.

Főként úgy, hogy a mikró a rohanó, türelmetlen ember találmánya: valódi (és gyakorlatilag egyetlen) előnye a gyorsaságban rejlik. Az ételeket pillanatok alatt melegíthetjük meg, készíthetjük el benne. A sietős üzemmódban pedig eleve kevésbé figyelünk oda az ízekre, az elénk kerülő étel minőségére.
Elsőre furcsának és macerásnak tűnhet visszaszokni a klasszikus melegítésre, pedig csak a lustaságunk akadályozhat meg benne, hogy újra megszeressük. Elő a lábasokkal, serpenyőkkel, és máris pillanatok alatt kapunk ugyanúgy meleg ételt, mintha mikróznánk. Lehet, hogy valamivel több a mosogatnivaló, vagy 1-2 perccel több időt töltünk a konyhában, de kárpótol minket, hogy valóban finom, ízes, egészséges összetételű és szerkezetű ételt kapunk cserébe.
Hogy miért emlegetjük az ételek szerkezetét, s hogy ez mit jelent? A mikróhullámú sütő ugyanis nem a klasszikus módon melegít, hanem az ételek szerkezetét, rezgését változtatja meg, és ilyen módon lesz melegebb az ételünk. Mindezen hatás azonban, mint azt tapasztalhatjuk is, nem elég tartós ahhoz, hogy a melegített étel megfelelő ideig tartsa a hőmérsékletét. Ha nem akarunk pillanatok alatt kihülő ételeket - márpedig ez egyre inkább szempont lehet a hidegebb idő közeledtével is - , akkor szintén érdemes elkerülnünk a mikró használatát.
Téli madáretetés szabályai – így segíthetünk a madaraknak biztonságosan
A tél beköszöntével a természet megváltozik, az élelemforrások pedig egyre szűkösebbé válnak a madarak számára. Ilyenkor sokan szeretnénk segíteni a kertünk, erkélyünk környékén élő kis szárnyasokat, de fontos tudni: a madáretetés felelősséggel jár.
A csend, amely összeköt – Mindenszentek és Halottak napja
Ahogy az ősz lassan átszínezi a tájat, és a hűvös levegőben megjelenik a füst és a gyertyák illata, elérkezik az évnek az az időszaka, amikor megállunk egy pillanatra. November elején nem a rohanásé, nem a zajé a főszerep. A temetők fényei, a mécsesek pislákolása, a virágok halk üzenete mind-mind arról mesél, hogy az emlékezésben ott van az élet legmélyebb szeretete.
Utazás önmagunkhoz - A pszichodrámáról
Nemrég belevágtam egy nagy utazásba önmagamhoz. Ez nem volt más, mint egy másfél éves pszichodráma tanfolyam, ahol remek társasággal igazán mély pillanatokat élhettünk át. Egyértelműen jó téma ez egy interjúra. A pszichodráma alapvetően nem más, mint egy személyiségfejlesztő-, önismereti- (csoport)módszer, mely a cselekvésen, a cselekvés átélésén, a cselekvés közben érzett érzelmek tudatosításán, a belátáson alapul. Az egyik volt segítőmmel, Schneider Zsófiával beszélgettem egy jót erről a kaland lehetőségről.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!