Ízes élet mikró nélkül
- Dátum: 2015.09.10., 13:35
- ízek, melegítés, mikrohullámú sütő, tűzhely
Egészségtelen a mikrohullámú sütő használata, vagy sem? A vita majdnem egyidős a mikrók megjelenésével. Természetesen pro és kontra is hallhatunk érveket. Az azonban bizonyos, hogy a mikrósütőben melegített ételek más jellegűek lesznek.
Az összehasonlításhoz nem kell gourmet-nak lennünk, elégséges, ha néhány alkalommal elkerüljük a mikró használatát, majd újra visszatérünk rá. Hogy mit fogunk tapasztalni? Egyértelműen azt, hogy a mikróban melegített étel rövidebb ideig tartja a hőt, hamarabb kihűl, továbbá hogy teljesen más íze lesz az ott sütött, vagy melegített ételeknek. A helyzet fricskája, hogy mindezeket csak visszafelé érzékeljük, ha visszatérünk a mikróról a klasszikus melegítésre. Ha viszont elkezdünk mikrohullámú sütőt használni, akkor ízlelőbimbóink hamar átszoknak a módosult ízekre, s nem is igen tűnik fel a különbség.

Főként úgy, hogy a mikró a rohanó, türelmetlen ember találmánya: valódi (és gyakorlatilag egyetlen) előnye a gyorsaságban rejlik. Az ételeket pillanatok alatt melegíthetjük meg, készíthetjük el benne. A sietős üzemmódban pedig eleve kevésbé figyelünk oda az ízekre, az elénk kerülő étel minőségére.
Elsőre furcsának és macerásnak tűnhet visszaszokni a klasszikus melegítésre, pedig csak a lustaságunk akadályozhat meg benne, hogy újra megszeressük. Elő a lábasokkal, serpenyőkkel, és máris pillanatok alatt kapunk ugyanúgy meleg ételt, mintha mikróznánk. Lehet, hogy valamivel több a mosogatnivaló, vagy 1-2 perccel több időt töltünk a konyhában, de kárpótol minket, hogy valóban finom, ízes, egészséges összetételű és szerkezetű ételt kapunk cserébe.
Hogy miért emlegetjük az ételek szerkezetét, s hogy ez mit jelent? A mikróhullámú sütő ugyanis nem a klasszikus módon melegít, hanem az ételek szerkezetét, rezgését változtatja meg, és ilyen módon lesz melegebb az ételünk. Mindezen hatás azonban, mint azt tapasztalhatjuk is, nem elég tartós ahhoz, hogy a melegített étel megfelelő ideig tartsa a hőmérsékletét. Ha nem akarunk pillanatok alatt kihülő ételeket - márpedig ez egyre inkább szempont lehet a hidegebb idő közeledtével is - , akkor szintén érdemes elkerülnünk a mikró használatát.
Karácsonyi ajándékok az utolsó pillanatban – amikor az idő ellenünk dolgozik
Ismerős helyzet? December közepe van, az adventi naptár már majdnem üres, a város fényei ragyognak, de az ajándéklista még mindig hiányos. Az utolsó pillanatos karácsonyi ajándékvásárlás sokak számára stresszes.
Mi tesz minket egy munkahelyi közösség egyedi részévé?
A céges közösségek működését alapvetően az egyéni különbségek alakítják. Az igazi erőt az adja, amikor különböző szemléletek, energiák és háttérből hozott tapasztalatok állnak össze olyan hálózattá, amelyben mindenkinek megvan a helye. A kérdés mégis az, hogy mitől válunk valóban hasznossá és értékessé egy szakmai környezetben?
Saját kézi készítésű karácsonyi ajándékok – az odafigyelés legszebb formája
A karácsony az év azon időszaka, amikor a figyelmünk a lelassulásra, az együttlétre és az egymás iránti törődésre irányul. Ebben a különleges hangulatban egyre többen fordulnak a saját kézzel készített ajándékok felé, amelyek nemcsak egyediek, hanem valódi érzelmi értéket is hordoznak. Egy kézzel készített meglepetés messze túlmutat az anyagi értéken: időt, energiát és személyes gondoskodást testesít meg.
Hangolódjunk karácsonyra adventi és karácsonyi zenékkel
Ahogy beköszönt az advent, valami egészen különleges változik meg a mindennapok ritmusában. Rövidülnek a nappalok, korábban sötétedik, az utcákon felgyúlnak a fények, és egyre gyakrabban kapjuk azon magunkat, hogy lassítani szeretnénk.
Miért fontos rendszeresen tisztítani a kárpitot, matracot és szőnyeget?
A lakások és irodák komfortja nagymértékben függ a bútorok, szőnyegek és matracok tisztaságától. Bár sokan csak a látható szennyeződéseket veszik észre, a kárpit, a matrac és a szőnyeg rendszeres tisztítása nem pusztán esztétikai kérdés, hanem egészségügyi szempontból is kiemelten fontos.