Menü

Fatelepítés Indiában: 50 millió csemete 24 óra alatt

India szmogos városai hirtelen sokkal zöldebbnek mutatkoznak. Egy rekorddöntő kísérlet során közel 50 millió fát ültettek, hogy felhívják az emberek figyelmét a természetvédelem fontosságára. Az eseményt India egyik legnépesebb államában, az észak-indiai Uttar Pradesh-ben rendezték meg. Több mint 800 ezer ember vett részt rajta, akik az élet minden területéről jöttek: diákok, háziasszonyok, kormánytisztviselők. Ez a rengeteg ember közös erőfeszítéssel 24 óra alatt 49,3 millió facsemetét ültetett el. A próbálkozás nagyságát tükrözi, hogy a csemeték 80 különböző fajt képviseltek, és 950 különböző faiskolából származtak.

A korábbi rekordot Pakisztán tartotta, miután 2013-ban 847.275 fát telepítettek, de India ezzel a kísérlettel új csúcstartóként hamar bekerült a Guiness Rekordok könyvébe. Céljuk az volt, hogy a természetvédelmi tudatosságra hívják fel a figyelmet, és az, hogy Indiát újra zölddé varázsolják. A párizsi éghajlatváltozási konferencián India biztosította a résztvevőket arról, hogy 2030-ra 95 millió hektárra növelik az erdő borította területek nagyságát.

A világ rájött, hogy komoly erőfeszítéseket kell tenni, hogy a szén-dioxid kibocsátást csökkenteni tudjuk, és így mérsékeljük a globális klímaváltozás hatásait” – mondta Akhilesh Yadav főminiszter az önkénteseknek az Indiában rendezett eseményen. Az ország robbanásszerű népességnövekedésének és gyors iparosodásának köszönhetően India közismert a szegényes levegőminőségéről. Egy nemrégiben megjelent riport szerint 6 indiai város is bekerült a világ top 10 legszennyezettebb városa közé, köztük például Delhi is. Ez azt jelenti, hogy emberek milliói vannak magas kockázatnak kitéve, hogy szív- vagy légzőszervi betegségektől szenvedjenek.

Képünk illusztráció.

Forrás: www.iflscience.com

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.