Menü

Párkapcsolatok régen és ma

A legnagyobb változás, ami a párkapcsolatok területén lezajlott, hogy a viszonylag egyoldalú mintázatok helyett mára már jóval több példa, minta van előttünk (pl. a médián, interneten keresztül) az együttélés módjairól, változatairól.

Nyilvánvaló, hogy régen, például a falvak zártabb szociális közegében, a közösség kontrolláló ereje nagyobb volt, a társadalmi normák erőteljesebben szabályozták a családok mindennapi életét. Ma már kevésbé jellemző ez a fajta közösségi kontroll, ráadásul minták egész tárházával ismerkedhetünk meg, láthatjuk például, hogyan élnek más kontinensen, más kultúrákban az emberek.

Ha többféléből választhatunk, az csak elsőre tűnhet könnyebbnek, valójában így nagyobb nyomás van az egyénen. Mivel nincsenek kijelölt utak, megnő az egyén felelőssége abban, hogy vajon jól dönt-e.

A másik változás ezen a területen abban van, hogy mit várnak el egy párkapcsolattól az újabb generációk tagjai. Persze, ez is egy összetettebb kérdés, mivel nem mindegy, milyen korosztályról van szó. De a felmérések szerint egyre inkább azt várjuk egy kapcsolattól, hogy az univerzális szinten elégítse ki igényeinket. Olyan párt keresünk, aki lelki társ, szerető, barát, bulipartner egyben. Vagyis, hogy ő legyen a legfőbb, szinte egyetlen örömforrásunk. Ez persze nem tudatosan zajlik, és csak általánosságban igaz, de a szakemberek szerint erre érdemes odafigyelnünk. A várható élettartam mindeközben megnőtt, vagyis a párok elvileg hosszabb ideig vannak együtt (persze a válások száma ezt a képet árnyalja), de fontos, hogy ne tegyünk ilyen nagy terhet párunkra.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Önmagunk alábecsülése pusztító szokás

A pszichológiában az atelofóbia egyfajta attitűd, amely gyakran előfordul, de szinte mindig nem tulajdonítanak kellő jelentőséget, mert fokozatosan normalizálódik. Ez a szakzsargon jól példázza a folytatás mechanizmusát alábecsüld magad vezet a pusztító szokás ami kóros viselkedéshez vezethet.

Mi az a Rebecca szindróma?

A pszichológiában hívják így azt a jelenséget, amikor a partnerünk vagy házastársunk exével szemben féltékenységet érzünk, ez a Rebecca-szindróma.

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

A mérgező kapcsolat jelei

Természetesen nincs ilyen. Mindenkiben vannak hibák, és olyan viselkedésformái, amivel kiborítja a másikat. Ennek ellenére jó párkapcsolatban élni azt jelenti, hogy biztonságban vagy, önmagad lehetsz, boldognak érzed magad, a párod tisztel, törődik veled, és vigyáz rád. Ha azonban mérgező párkapcsolatban élsz, akkor ehelyett sokszor érzed magad kimerültnek, kihasználnak, értéktelennek.