Menü

Párkapcsolatok régen és ma

A legnagyobb változás, ami a párkapcsolatok területén lezajlott, hogy a viszonylag egyoldalú mintázatok helyett mára már jóval több példa, minta van előttünk (pl. a médián, interneten keresztül) az együttélés módjairól, változatairól.

Nyilvánvaló, hogy régen, például a falvak zártabb szociális közegében, a közösség kontrolláló ereje nagyobb volt, a társadalmi normák erőteljesebben szabályozták a családok mindennapi életét. Ma már kevésbé jellemző ez a fajta közösségi kontroll, ráadásul minták egész tárházával ismerkedhetünk meg, láthatjuk például, hogyan élnek más kontinensen, más kultúrákban az emberek.

Ha többféléből választhatunk, az csak elsőre tűnhet könnyebbnek, valójában így nagyobb nyomás van az egyénen. Mivel nincsenek kijelölt utak, megnő az egyén felelőssége abban, hogy vajon jól dönt-e.

A másik változás ezen a területen abban van, hogy mit várnak el egy párkapcsolattól az újabb generációk tagjai. Persze, ez is egy összetettebb kérdés, mivel nem mindegy, milyen korosztályról van szó. De a felmérések szerint egyre inkább azt várjuk egy kapcsolattól, hogy az univerzális szinten elégítse ki igényeinket. Olyan párt keresünk, aki lelki társ, szerető, barát, bulipartner egyben. Vagyis, hogy ő legyen a legfőbb, szinte egyetlen örömforrásunk. Ez persze nem tudatosan zajlik, és csak általánosságban igaz, de a szakemberek szerint erre érdemes odafigyelnünk. A várható élettartam mindeközben megnőtt, vagyis a párok elvileg hosszabb ideig vannak együtt (persze a válások száma ezt a képet árnyalja), de fontos, hogy ne tegyünk ilyen nagy terhet párunkra.

Jóban maradni a korábbi párunkkal. Érdemes vagy soha?

A szakítás nehéz, de vitathatatlanul még nehezebb, ha még mindig nagyon szeretjük a másikat, vagy sok közös barátunk van. Nincs minden veszve, nem kell minden szálat elvarrni, de közben fenntartani a további kapcsolatot majdhogynem lehetetlen. Hogyan és milyen formában lehet egy párkapcsolat után fenntartani a korábbi viszonyt, lehet-e kapcsolatból barátság?

Az elengedés fontossága

Ha valaki tanáccsal fordul hozzánk, hogy nem érzi jól magát a munkahelyén, a párkapcsolatában, vagy egy baráttal, akkor mi sem egyszerűbb, mint azt tanácsolni neki, hogy engedje el, és lépjen tovább. Ha mégsem tesz így, egyáltalán nem értjük. Hiszen nincs ennél könnyebb!

Az első benyomás pszichológiája

Az első benyomás a társunkkal való első találkozás során, a róla kialakult tudásunkat jelenti, amelyet a fizikai megjelenése, non-verbális, és verbális jelzései határoznak meg. A kognitív reprezentáció, azaz az elmében létrejövő mentális kép egyik formája a másokról alkotott tudás. Az első benyomás a társunkkal való első találkozás során, a róla kialakult tudásunkat jelenti. Külső, látható fizikai és viselkedési jegyeiből gyakran téves következtetéseket vonunk le a személyiségére vonatkozóan. Ezek a jegyek ugyanis általában az adott szituációról, és nem a személyiségről beszélnek.

Az őszinteség fontossága

Előbb önmagunkkal kell őszintének lennünk ahhoz, hogy máshoz is őszinték lehessünk. A legtöbben azonban azt sem ismerjük fel, hogy még saját magunk elől is elrejtjük a gondolatainkat.

Érzelmeink kommunikációja - Az 5 szeretetnyelv

Mindannyian máshogy fogadjuk be a szeretetet, és fejezzük ki azt, amelyre neveltetésünk és személyes hajlamaink nyomán a legfogékonyabbá váltunk. Ezért fordul gyakran elő, hogy szeretetünk kifejezése nem ér célt, mert az üzenet küldője és befogadója nem érti meg egymást. Mi tehát a megoldás, és mit lehet tenni érzelmeink kifejezése érdekében?