Menü

Nyári reggelik

Nagyon fontos a táplálkozásod szempontjából, hogy mivel indítod a napodat. A vércukorszintedet ugyanis erősen befolyásolja a reggelid, ami aztán az egész napi éhség- és közérzetedre hatással lehet. Milyen ételeket ajánlott fogyasztani az egészséges életmód keretein belül ebben a napszakban, és mi az, ami viszont kerülendő?

A legfontosabb, hogy ne dőljünk be a reklámoknak és a marketingnek. A reggelizőpelyhek, reggeli kekszek, instant kakaóporok, valamint a nemrégiben az "egészséges táplálkozás" jegyében forgalomba kerülő zabkásák ugyanis szinte egytől egyig hízlalóak. Hiába a "teljes kiőrlésű liszttel", valamint "csökkentett cukortartalommal" szlogenek, ha megnézzük az összetevőket, ezek még így is sok cukrot és finomlisztet, de annál kevesebb vagy legalábbis nem elegendő egészséges összetevőket tartalmaznak (az esetleges adalékanyagokról nem is beszélve). Ezeket tehát mindenképpen kerüljük!

Ha mégis hasonlót szeretnénk reggelizni, akkor igyunk cukormentes kakaót, válasszunk szintén cukormentes, natúr kukoricapelyhet, készítsük magunk a zabkását (nem nagy ördöngősség), és süssünk magunk egészséges kekszet.

A gyümölcs szintén jó választás a délelőtti órákra, számos diéta kizárólag ezt javasol a reggeli időszakra. Azért itt is nézzük meg, hogy milyen gyümölcsöket választunk, hiszen például a banánnak és a szőlőnek igen magasak az értékei. De mivel itt a nyár, a választási lehetőség elég nagy... A gyümölcsleveket viszont érdemes kihagyni a szórásból, helyette vizet vagy cukor- és mézmentes teát fogyasszunk, a folyadékpótlás úgyis extra fontos ilyenkor.

Bizonyos villásreggelik is egészségesnek bizonyulhatnak, ha megfelelően készítjük el, de jellemzően ilyen hőségben kevésbé kívánunk meleg ételeket. Azt talán mondani sem kell, hogy a bundáskenyér meg az amerikai palacsinta nem tartozik a diétás, vagy egészséges palettába. A rántotta, tükörtojás igen - itt sok kalóriát megspórolhatunk, ha csak olajspray-t használunk. De ezek az étkek a nyári időszakban akár ebédnek is kielégítőek.

Avokádó - a zöld csoda

Az avokádó bár már hazánkban sem számít újdonságnak, mégis kevesen tudják számos jótékony hatását. Ebből a cikkből most kiderül, miért is egy csoda ez a gyümölcs…

Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.

5 recept hétvégére, ha nem tudod, hogy mi legyen a menü

Sokszor neked is komoly dilemma kitalálni, hogy mi legyen a hétvégi menü? A szokásos rántott hús és sültkrumpli kettőst, már meguntad? Akkor próbálj ki valami újdonságot, és dobd fel vele a hétvégi ebédet. Nézzünk hát meg öt receptet, köztük levest és főételt is.