Mit tegyél, ha nem tudod begombolni a nadrágod?
- Dátum: 2018.05.28., 21:40
- Martinka Dia
- anyagcsere, banán, belek, bogyós gyümölcs, borsmenta, csípős, diéta, dinnye, ebéd, édesítőszer, édeskömény, egészséges, élesztő, ételérzékenység, étrend, farmer, fokhagyma, folyadékfogyasztás, fűszer, gáz, glutén, görcs, gyomorpanasz, gyömbér, gyümölcs, gyümölcslé, has, hasfájás, haspuffadás, hüvelyes, kálium, kamilla, kellemetlen, keresztesvirágúak, korba, magnézium, méregtelenítés, mozgás, müzli, narancs, orvos, probléma, puffaszt, rágózás, rost, saláta, savasít, spenót, sport, szénhidrát, tejtermék, természetes, tünet, uborka, vacsora, vízhajtó, zab, zöldség
A gyomorpanaszok kínzó tünetek. A hasfájás, haspuffadás, görcsök sosem jönnek jókor, s igen keserves perceket, órákat okozhatnak. Ha alkalmanként jelenik meg a probléma, akkor az étkezésünk nem megfelelő, ha azonban állandósul a panasz, akkor ételérzékenység is állhat a háttérben, feltétlenül orvoshoz kell fordulni.
Élelmiszereink közül puffasztó hatásúak lehetnek a keresztesvirágúak és a hüvelyesek, de akár az élesztő, vagy a tejtermékek és a glutén is. A jó hír az, hogy ha a nem megfelelő étrend a ludas, azon könnyen segíthetünk. Gyomorpanaszokra nagyon hatékonyak az emésztést segítő teák. A lelassult anyagcsere legjobb gyógyítója az édeskömény.
Ha odafigyelsz, mit eszel, és máris sokat tettél, hogy a kellemetlen tünetek eltűnjenek, hiszen bizonyos ételek, kifejezetten jó hatással vannak az emésztésre, ezeket érdemes fogyasztani.
A magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök, például a dinnye és a narancs segítenek a méreganyagok eltávolításában. A fokhagyma szuperélelmiszer, segít a máj zsírszintjét csökkenteni. A korpa és zab – amennyiben az ember nem érzékeny rájuk –magas rosttartalmuk miatt, nagyon sokat segíthetnek az emésztésben. A bogyós gyümölcsök alacsony cukortartalom mellett is ellátnak rostokkal, de székrekedés esetén hatásosabbak az aszalt gyümölcsök. Kisfiamnak, mindig aszalt szilvát adok ilyen esetben. A saláta és spenót, mint a legtöbb leveles zöldség nagyon hasznosak a szervezet számára, rengeteg ásványi anyagot tartalmaznak, a káposztaféléktől azonban óvakodjunk. A borsmenta, az édeskömény, a kamilla és gyömbér azonnali gázcsökkentő hatással bírnak, és teaként bármikor fogyaszthatjuk főzetüket. Az uborka természetes vízhajtó, és segíti a méregtelenítést. Kalóriatartalma elenyésző, a diétázók kedvelt étele.
Nincs rosszabb annál, ha már be sem tudjuk magunkon gombolni a kedvenc farmerünket, viszont már másnapra laposabb lesz a hasad, ha elkerülöd a puffasztó ételeket és megfogadod a fenti tanácsokat, most következő tippeket:a jövőben a több rost lesz a megoldás, például reggeli zabkása vagy müzli, gyümölcsökkel. Ebédhez és vacsorához fogyasszunk sok főtt zöldséget, együnk kevesebb csípős ételt. A kapor, bazsalikom, menta, zsálya, tárkony és a rozmaring sokkal jobban kíméli a gyomrot, mint a feketebors, a chilipor, a csípős szószok vagy éppenséggel az ecet.
Talán nem gondoltál erre, pedig fontos: rágózz kevesebbet! A rágógumizás közben levegőt nyelünk, ez a levegő pedig beszorul a beleinkbe és felfúvódást, puffadást okoz. Ha kímélni akarod a gyomrod, használj kevesebb édesítőszert, a mesterséges édesítőket pedig teljesen iktasd ki. A kevesebb szénhidrát is megoldás lehet, kerüld a finomított változatokat! Borsót, babot, hüvelyeseket, káposztát ne fogyasszunk, rengeteg gázt tud termelni a beleinkben. Kerüld a tejtermékeket, nagyon kellemetlen gyomorpanaszokat tudnak okozni. A legfontosabb tanács pedig a több mozgás, melynek hatására felszabadulhat a beleinkbe szorult levegő, ráadásul feszültséget is csökkenthetünk és könnyebben megszűnik a puffadás is és egy sor további jótékony hatással bír. A folyadékfogyasztás fontosságát nem győzzük eléggé hangsúlyozni: a szervezetnormális működéséhez elengedhetetlen a megfelelő hidratáltság. Kerüljük a sav-problémákat okozó italokat, mint például a kávé, a tea, az alkohol, sőt egyes gyümölcslevek is savasítanak.
A végére hagytam a számomra legjobb hírt: együnk több banánt. Nem nagyon hat meg, hogy mennyi szénhidrát van benne, én minden délelőtt eszem egyet, vagy akár kettőt is, mert rengeteg fontos tápanyag van benne, remekül felszívja a gyomrunkban lévő víztöbbletet,tele van káliummal és magnéziummal, egyébként meg laktató is és nagyon finom, ráadásul egész évben elérhető.
Aki szenvedett már gyomorpanaszoktól, voltak emésztési gondjai (kinek nem) annak mindenféleképpen érdemes ezután tudatosan felépíteni a napi étrendjét. Kerüljük a rengeteg élelmiszeradalékot és értéktelen összetevőt tartalmazó késztermékeket és kombináljuk a jótékony hatásúakat, a könnyen emészthető ételeket. Fűszerezzünk helyesen, igyunk meleg gyógyteákat, sok vizet, vegyünk gyömbért, használjunk petrezselymet, együnk fokhagymát, ismerkedjünk meg a borsmentaolajjal és mozogjunk sokkal, sokkal többet!
Átalakuló háztartások, avagy generációk együttélése
A modern világban egyre több fiatal felnőtt él a szülei otthonában, és tapasztalható, hogy egy-egy esetben három generáció is egymás mellett él. Az életszakaszok átalakultak, felcserélődtek, aminek gazdasági, társadalmi és pszichológiai okai is vannak. Sokan sosem hagyták még el a szülői fészket, mások viszont kényszerből vagy tudatos megfontolásból költöznek “haza” a saját háztartásukból. Vajon miként hat egy ilyen helyzet a felmenőkre, adott esetben a nagyszülőkre és a felnőttség határán toporgó gyermekeikre?
A vegán életmód mögöttes nehézsége
A vegán életmódra való váltás nem tartozik a legegyszerűbb folyamatok közé, bármennyire sziklaszilárd eltökéltség áll is az elhatározás mögött. Rögös az út azoknak, akik azelőtt rendszeresen fogyasztottak húst, tejtermékeket és cukrozott élelmiszert. Adódik a kérdés, hogy mi játszódik le a szervezetünkben, ha teljesen kizárjuk az állati eredetű készítmények bevitelét? Hogyan lehet ezt az állapotot tartósan fenntartani?
Az önmagunknak támasztott mércék csapdájában
Kiváló eredménnyel érkezünk haza, de semmi különösebb figyelmet nem kapunk a környezetünktől és önmagunktól sem. Valami rendkívüli teljesítményt kell produkálni ahhoz, hogy felkeltsük más emberek érdeklődését, vagy éppen emberileg csinálunk rosszul valamit. Azt érezzük, hogy tökéletes látszatot tartunk fenn, miközben mégis lehangoltnak, depressziósnak érezzük magunkat, vagyis az önmagunkkal szemben támasztott mércék csapdájában rekedtünk.
Itt az ideje a birsalmának
A birsalmát kedveljük eltéveszthetetlen, zamatos íze miatt, de vajon ki tudja, hogy mennyire jótékony hatással van szervezetünkre?
A munkavállalói felmondás okai
A próbaidő alatti felmondásnak több indikátora is lehet, melyekre kiemelt figyelmet kell fordítania a cégeknek annak érdekében, hogy akár félévnyi szinte felesleges munkától kímélhesse meg magát. Fontos megjegyezni, hogy ebben a cikkben csak a munkavállalói oldalt vesszük figyelembe.