Menü

Mit tegyél, ha nem tudod begombolni a nadrágod?

A gyomorpanaszok kínzó tünetek. A hasfájás, haspuffadás, görcsök sosem jönnek jókor, s igen keserves perceket, órákat okozhatnak. Ha alkalmanként jelenik meg a probléma, akkor az étkezésünk nem megfelelő, ha azonban állandósul a panasz, akkor ételérzékenység is állhat a háttérben, feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Élelmiszereink közül puffasztó hatásúak lehetnek a keresztesvirágúak és a hüvelyesek, de akár az élesztő, vagy a tejtermékek és a glutén is. A jó hír az, hogy ha a nem megfelelő étrend a ludas, azon könnyen segíthetünk. Gyomorpanaszokra nagyon hatékonyak az emésztést segítő teák. A lelassult anyagcsere legjobb gyógyítója az édeskömény.

Ha odafigyelsz, mit eszel, és máris sokat tettél, hogy a kellemetlen tünetek eltűnjenek, hiszen bizonyos ételek, kifejezetten jó hatással vannak az emésztésre, ezeket érdemes fogyasztani.

A magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök, például a dinnye és a narancs segítenek a méreganyagok eltávolításában. A fokhagyma szuperélelmiszer, segít a máj zsírszintjét csökkenteni. A korpa és zab – amennyiben az ember nem érzékeny rájuk –magas rosttartalmuk miatt, nagyon sokat segíthetnek az emésztésben. A bogyós gyümölcsök alacsony cukortartalom mellett is ellátnak rostokkal, de székrekedés esetén hatásosabbak az aszalt gyümölcsök. Kisfiamnak, mindig aszalt szilvát adok ilyen esetben. A saláta és spenót, mint a legtöbb leveles zöldség nagyon hasznosak a szervezet számára, rengeteg ásványi anyagot tartalmaznak, a káposztaféléktől azonban óvakodjunk. A borsmenta, az édeskömény, a kamilla és gyömbér azonnali gázcsökkentő hatással bírnak, és teaként bármikor fogyaszthatjuk főzetüket. Az uborka természetes vízhajtó, és segíti a méregtelenítést. Kalóriatartalma elenyésző, a diétázók kedvelt étele.

Nincs rosszabb annál, ha már be sem tudjuk magunkon gombolni a kedvenc farmerünket, viszont már másnapra laposabb lesz a hasad, ha elkerülöd a puffasztó ételeket és megfogadod a fenti tanácsokat, most következő tippeket:a jövőben a több rost lesz a megoldás, például reggeli zabkása vagy müzli, gyümölcsökkel. Ebédhez és vacsorához fogyasszunk sok főtt zöldséget, együnk kevesebb csípős ételt. A kapor, bazsalikom, menta, zsálya, tárkony és a rozmaring sokkal jobban kíméli a gyomrot, mint a feketebors, a chilipor, a csípős szószok vagy éppenséggel az ecet.

Talán nem gondoltál erre, pedig fontos: rágózz kevesebbet! A rágógumizás közben levegőt nyelünk, ez a levegő pedig beszorul a beleinkbe és felfúvódást, puffadást okoz. Ha kímélni akarod a gyomrod, használj kevesebb édesítőszert, a mesterséges édesítőket pedig teljesen iktasd ki. A kevesebb szénhidrát is megoldás lehet, kerüld a finomított változatokat! Borsót, babot, hüvelyeseket, káposztát ne fogyasszunk, rengeteg gázt tud termelni a beleinkben. Kerüld a tejtermékeket, nagyon kellemetlen gyomorpanaszokat tudnak okozni. A legfontosabb tanács pedig a több mozgás, melynek hatására felszabadulhat a beleinkbe szorult levegő, ráadásul feszültséget is csökkenthetünk és könnyebben megszűnik a puffadás is és egy sor további jótékony hatással bír. A folyadékfogyasztás fontosságát nem győzzük eléggé hangsúlyozni: a szervezetnormális működéséhez elengedhetetlen a megfelelő hidratáltság. Kerüljük a sav-problémákat okozó italokat, mint például a kávé, a tea, az alkohol, sőt egyes gyümölcslevek is savasítanak.

A végére hagytam a számomra legjobb hírt: együnk több banánt. Nem nagyon hat meg, hogy mennyi szénhidrát van benne, én minden délelőtt eszem egyet, vagy akár kettőt is, mert rengeteg fontos tápanyag van benne, remekül felszívja a gyomrunkban lévő víztöbbletet,tele van káliummal és magnéziummal, egyébként meg laktató is és nagyon finom, ráadásul egész évben elérhető.

Aki szenvedett már gyomorpanaszoktól, voltak emésztési gondjai (kinek nem) annak mindenféleképpen érdemes ezután tudatosan felépíteni a napi étrendjét. Kerüljük a rengeteg élelmiszeradalékot és értéktelen összetevőt tartalmazó késztermékeket és kombináljuk a jótékony hatásúakat, a könnyen emészthető ételeket. Fűszerezzünk helyesen, igyunk meleg gyógyteákat, sok vizet, vegyünk gyömbért, használjunk petrezselymet, együnk fokhagymát, ismerkedjünk meg a borsmentaolajjal és mozogjunk sokkal, sokkal többet!

Különleges hobbik 5. – Építés mézeskaláccsal

Igaz, a mézeskalácsszezon a végét járja, most mégis visszatekintünk az ünnepi mézeskalács hangulatra. Terhes Róberttel, egy hobbi mézeskalácsossal beszélgettem különleges mesterségéről, és az is kiderült, hogy Elon Musk „betörhetetlen” Cybertruck-ját mézeskalácsból is meg lehet építeni.

Ínycsiklandozó avokádós receptek

Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, A-, B-, C- és E-vitamint is tartalmaz, valamint a gyümölcsben kálium, foszfor, vas, nátrium, illetve kalcium és magnézium is megtalálható.

Lehet tudatosan álmodni?

Még igen rövidek a nappalok, viszonylag koraiak napnyugták és hamarabb beindíthatják a hormonokat. Az állatok és a növények is téli álmukat alusszák és mi emberek is többet pihenünk. Ilyenkor pedig megvan az esély arra, hogy többet álmodjunk. Van, hogy több cselekményre is emlékszünk. Ezek legtöbbször úgy tűnnek, mintha teljesen véletlenül történnének. Viszont általában, több áll a dolgok mögött, mint az elfogyasztott vacsoránk.

Hogyan mossunk sportruházatot?

Aki hetente többször sportol, bizony tudja, milyen tetemes mennyiségű sportruházatot lehet felhalmozni pár nap alatt, azonban nem mindegy mit és hogyan mosunk ezek közül.

A pizzáról

A pizza sok ember kedvenc étele. Röviden, ha le akarjuk írni akkor úgy lehetne meghatározni, hogy kelt tésztából készült, korong alakú lapra helyezett tészta, melyet vagy paradicsomos vagy tejfölös szósszal kennek meg majd erre különféle feltétek kerülnek, és legtöbbször sajtot reszelnek rá. Majd kemencében megsütik.