Menü

5 párkapcsolati tévhit kritikája - egy kismama szemszögéből

Zenész/művész/mindenes anyukaként, nekem is nem egyszer próbáltak már kívülről beleszólni az életembe, de ez velejárója annak, ha valaki felvállalja, hogy közösségi dolgokban vesz rész; vagy nyilvánosan képvisel valamit a zenéjével; vagy épp azzal, amilyen életet él, és így tovább. Úgy gondoltam, hogy összeszedek öt tévhitet, melyekre felfigyeltem különféle eseteknél. Mert ha talán időben sikerül felhívnom a figyelmet, akkor pár kezdő anyukának segítségére tud lenni ez a cikk.

Majd megérti, ahogyan én gondolom…

Hatalmas tévedés. Először is: egy férfi és egy nő alapvetően másféle gondolkodású. Ma ugyan még nem annyira befogadható sokak számára, de egy nem átlagos nő-nő, vagy férfi-férfi kapcsolatban is így van ez. Akárhány emberrel beszélgettem már erről, mindenhol megvolt egy kialakult szerepkör mindkét fél részére a kapcsolatban. Az egyik fél mindig picit vagy meghatározóbban irányító jellem, a másik pedig általában ilyenkor behódolóbb, alkalmazkodóbb, ami persze nem feltétlenül jelent rosszat, de ez a helyzet bizony elfajulhat rossz irányba is.

Ugyanakkor ott van a ritkább eset, mikor mindketten nagyon erős jellemek vagytok, és kettőtök beszélgetése olyan, mintha folyamatos bokszmeccs lenne. Egy példa: nem szabad egymás szavába szólni. Hogy miért? Mert a figyelmünkkel szavak nélkül is tiszteletet és szeretetet sugárzunk partnerünk felé, ami által ő is jobban érzi magát, és pozitívabb gondolkodással lesz felénk.

Nagyon fontos figyelnünk arra is, hogy ne mondjuk egymásnak meggondolatlanul rossz dolgokat, kritikát, ami már fájdalmas. Ha pedig már megtettük tudjunk bocsánatot kérni, és nem görcsölni azon, hogy valamiféle mércének megfeleljünk, ami szerint megbuktunk. Ezek a mércék a fejünkben léteznek, és még ha nehéz is, de a legjobb őket felszámolni, és új lendülettel nekilátni a görcsmentes kommunikációnak. Ez az út ugyanis a görcsmentes kommunikációhoz gyermekünkkel is. És ez a kommunikáció már pici korban elkezdődik anya, apa és baba között. Nagyon fontos az eltérő személyiségjegyeink miatt is szem előtt tartani azt, hogy milyen kulcsfontosságú közös kommunikációs nyelvet találni. Mikor már gyermekünk is van, akkor pedig azonnal három ember érdekét szolgálja ennek a közös kommunikációnak a mihamarabbi megtalálása.

Múlt évben voltunk már nyaralni, nézegesd a képeket arról…

Igen, a közös múltbéli emlékek nagyon fontosak, de legalább ugyanannyira fontos, hogy a jelenben is dolgozzunk a jövőért. Emlékeket nem csak a múltban gyárt az ember, hanem a jelen is lehetőségek tárháza, így ha másképpen tekintünk a dolgokra, azok mintha átalakulnának. Nyaralni menni mindi anyagi vonzattal jár. De nyaralni nem csak a Riviérára mehetünk, hanem akár egészen közel a lakhelyünkhöz, egy nagyon kellemes helyre.

Egy friss anyuka és apuka pedig főleg egy minden nap más és más, alakuló igényekkel jelentkező kisbaba mellett tudja leginkább „bekapcsolni” ezt az oldalát. Ma már ráadásul az internet segítségével is nekiállhatunk ötletelni – legyen szó bármilyen kisebb kiruccanásról, vagy akár egy klasszikus értelemben vett nyaralásról. Minden felfogás kérdése, így ez a kérdéskör is.

Szembesítem a hibáival, akkor majd tiszta lappal indulunk újra…

Tévedés. A szembesítéssel főleg az ellenkezőjét tudjuk csak elérni. Ahhoz, hogy valami megtörtént eseményt igazoljunk, bizonyítékok kellenének, és sokszor úgy vádaskodunk, és szembesítünk, hogy csak a fejünkben állt össze egy bíróság, különféle szembesítési technikákkal. Merőben más módszerre van szükségünk. Az pedig a türelmes, kedves hangvételű, és egyenes kommunikáció, amiben szabad teret hagyunk párunknak, mert láss csodát: ha nem erőlteted, mindent neked fog elmesélni, és veled fog majd megosztani, hiszen nem véletlenül választott téged a kezdet kezdetén.

A kényszert és lelki terrorizálást sem a nők, sem a férfiak nem viselik jól. Sosem szabad elfelejtenünk, hogy a közös beszélgetéseinknek – legyen szó bármilyen problematikus helyzetről is – közelebb kell hoznia minket, hiszen nem véletlenül alakult meg egy család. Egy gyermek ajándék – mi pedig a meghitt otthon melegét a családi harmóniával tudjuk ajándékként nyújtani ezért cserébe. A meghitt otthon pedig nem a rózsaszín ködös tökéletességet fedi, hiszen a tökéletes családi idill megjátszása halmozza a problémákat, nem megoldja. Igen, minden normális házban van veszekedés és vita. A vége, és az eredménye az, ami nem mindegy.

Majd ha egyetértünk, akkor tökéletes és példaértékű pár leszünk…

Korunk egyik legnagyobb tévedése, hogy a párkapcsolati harmónia abból fakad, ha kísérgetjük egymást minden egyes koncertre, rendezvényre vagy összejövetelre. Párunkat hagyjuk levegőt kapni. Ha pedig nagyobb nyilvánosság előtt éljük az életünk a közösségi viselkedésünkkel már önmagában állást tudunk foglalni. Van, akinek el kell mennie meginni valamit a barátaival, van aki zenélni ül le, van aki egy könyvet olvasna, akad aki videojátékokkal játszik, és akad aki pedig házilag készít kézműves dolgokat. Annyi szokás ahány ember… Mindenkinek más a kikapcsolódás. Kardinális kérdés, hogy mennyire tudjuk hagyni (1) egymást levegőhöz jutni, illetve (2) időt adni a másiknak, hogy amíg ő elfoglalja magát a számára érdekes tevékenységekkel, addig mi is elfoglaljuk magunkat azzal, ami nekünk fontos.

Majd megszokod, hogy ilyen vagyok, és akkor az úgy jó lesz.

Egy jó dinamikájú kapcsolat lényege pont az, hogy folyamatosan változik és alakul. Igen, vannak dolgok, amiben nem változunk, de maga az ember bizony alakul és változik az idők során. Nem megszokunk valamit, és az már röghöz kötött, hanem vannak tevékenységek és szokások, melyeket átalakítunk, átgondolunk.

Lehet, hogy új hobbink lesz, vagy épp egy régi szokásunk unjuk meg, ki tudja? Pont az a lényeg, hogy büszkék lehessünk párunkra, és odafigyeljünk egymásra. A harmónia nem tökéletességet jelent, hanem szándékot, figyelmet és képességet az egymásra hangolódásra. Ha segítség kell, kérjetek. Ne késlekedjetek, ne szégyelljétek, hiszen meghatározó szerepe van annak, hogy mennyire tudjátok megtartani a gyermeki játékosságotokat és érett humorotokat a hétköznapokban. Ezek az apróságok alapvetően alakítanak téged és párodat is, nem beszélve arról, hogy egy baba milyen szülőket lát. Gyermeketek példaképeket lásson, ne rémképeket.

Olyankor pusztán hajszálnyi különbség van ezek között a megfogalmazások és gondolatok között, és mégis a ti életetek, és a közös babátok életminősége múlik rajta. Az élet ajándék, nem csak mikor megszületik, hanem minden egyes nap.

Írta: Szibilla

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Az őszinteség fontossága

Előbb önmagunkkal kell őszintének lennünk ahhoz, hogy máshoz is őszinték lehessünk. A legtöbben azonban azt sem ismerjük fel, hogy még saját magunk elől is elrejtjük a gondolatainkat.

Érzelmeink kommunikációja - Az 5 szeretetnyelv

Mindannyian máshogy fogadjuk be a szeretetet, és fejezzük ki azt, amelyre neveltetésünk és személyes hajlamaink nyomán a legfogékonyabbá váltunk. Ezért fordul gyakran elő, hogy szeretetünk kifejezése nem ér célt, mert az üzenet küldője és befogadója nem érti meg egymást. Mi tehát a megoldás, és mit lehet tenni érzelmeink kifejezése érdekében?