Menü

Tippek egészséges életmódváltáshoz

Alakíts ki új napirendet!

A rendszeres étkezés és testmozgás valószínűleg új napirendet igényel. Ne ess kétségbe: amennyit elvesz a napodból, legalább annyit hozzá is tesz, hiszen a fennmaradó időben sokkal fittebb leszel! Persze, sosem muszáj részletesen eltervezni a napodat, de a főbb intervallumok meghatározása nem árt, hogy kialakuljon benned a belső igény például a mozgásra. Az életmódváltás leggyakoribb gátja, hogy nagyon belelendülsz és az inspiráció idővel alább hagy. Ilyen állapotokban is segít a tudatosság, az előre tervezés.

Motiváld magad!

Mindenki máshonnan merít motivációt. Van, akinek a hűtőre tett mágneses malac működik, ami minden egyes ajtónyitásnál közli, hogy „megint eszel? kövér leszel!”Mások szeretnek edzésről szóló képeket és videókat, egészséges ételekre szakosodott főzőműsorokat néznek meg. Akármi vagy akárki is motivál az életmódváltásra – legyen az egy betegség, egy applikáció, vagy egy barát –, mindig a célod legyen a szemed előtt!

Változtass fejben!

Hibát követsz el, ha csakis a fizikai dolgokra koncentrálsz. Minden fejben dől és bukik el. Ha elhatározod, hogy valamit véghezviszel, és megteszel érte mindent, akkor egészen biztosan sikerülni fog. Fokozatosan bármilyen egészségtelen szokásról leszokhatsz, ha úgy akarod.

Fogadd el a rossz napokat!

Egészséges életmód mellett is érezheted úgy, hogy alkalmanként megkívánsz egy ,,tiltott kaját” vagy nincs kedved edzeni. Ezzel semmi probléma: fogadd el a saját érzéseidet, mert ha nem teszed, elfojtás és rosszkedv lesz a vége! A döntés csakis a te kezedben van, hogy ilyenkor mit teszel. Cselekedj úgy, hogy ne legyen lelkiismeret furdalásod utána.

Ne kapkodj!

Csábítónak tűnhet a dolog, hogy holnaptól maradéktalanul egészségessé varázsold magad. Ami azonban olyan szokások összességét jelenti, melyek közül egyet sem könnyű ilyen gyorsan megváltoztatni. Minél türelmetlenebb vagy, annál nagyobb az esélyed az elbukásra. A fokozatosság híveként azonban garantált a siker. A „lassan járj, tovább érsz” itt végképp igaz!

Fogadd el a rosszabb napokat!

Egészséges életmód mellett is érezheted úgy, hogy alkalmanként megkívánsz egy kalóriabomba kaját, vagy semmi kedved az edzéshez. Ezzel semmi probléma: fogadd el a saját érzéseidet, mert ha nem teszed, elfojtás és stressz lesz a vége! A döntés csakis a te kezedben van, hogy ilyenkor mit teszel. Határozz úgy, hogy később se gondolj vissza szégyenkezve a cselekedetedre!

Pihentető éjszakai alvás

Figyeljen oda, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű alvás meglegyen mindennap, hogy a teste és az elméd is megfelelően tudjon működni. Átlagosan napi 8 óra alvás a megfelelő. Fontos hogy a munka és a szabadidős tevékenységek között is legyen egy kevés idő relacxációra, feltöltődésre.

Rendszeres testmozgás

Ez egy régi, jól bevált módszer az egészséges mindennapokhoz, manapság mégis vannak, akik nem fordítanak a rendszeres mozgásra kellő időt. A kevés időre való hivatkozás mindenkit érint, mégis nagyon fontos, hogy heti minimum 3 alkalommal szakíts 30 percet mozgásra. Rövid időn belül érzékelni fogod a testi- lelki felfrissülést.

Megfelelő mennyiségű víz fogyasztása

Fontos figyelmet szentelni a megfelelő mennyiségű víz bevitelére minden nap. A megfelelő folyadékbevitel segít a méreganyagok kiürítését. Felejtsd el a szénsavas, cukros üdítőket. Helyette öntsünk tiszta vizet a pohárba.

A megemlített pontok segítséget adhatnak a mentális, testi egyensúly kialakításához, egy önfeledt időszak kibontakozásához, ha kellően odafigyelsz magadra.

Szerző: Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.