Menü

Étrend-kiegészítők

Ha egy kicsit komolyabban elkezd sportolni valaki, felmerül a kérdés, vajon szükség van-e a táplálék-kiegészítőkre, étrend-kiegészítő szerekre?

Először is tisztázni kell: az étrend-kiegészítők nem szteroidok, nem doppingszerek.

Anyukámnak már megpróbáltam ezt elmagyarázni, amikor elhűlt a dobozaim láttán. „Anyu, ez csak glutamin, BCAA és fehérjepor!”- mutattam neki a szekrényem, de nem győztem meg. Pedig az étrend-kiegészítők nem káros dolgok. A szteroidok és doppingszerek alkalmazása más „tészta”, azok használata bizony súlyos egészségkárosodást, sportolók esetében pedig pozitív doppingvizsgálatot is eredményezhet, de az étrend-kiegészítők, vitaminok és ásványi anyagok semmiképp nem sorolhatóak ide. Manapság sokan félreértik és összetévesztik ezeket a szereket.

Az étrend-kiegészítők neve is találó, hiszen kiegészítik a megfelelő és egészséges étkezést, életmódot, sőt támogatják, segítik annak optimális működését. Természetesen az indokolatlanul nagy mennyiségű fogyasztásuk nem ajánlott, mert ez is, mint minden más, szélsőségesen alkalmazva megterheli a szervezetet. Az étrend-kiegészítőkkel együtt emlegethetjük a tápszereket is, s ha arra gondolunk, hogy kisbabánknak nincs, vagy nem elég az anyatej, akkor anyatej helyettesítő tápszerrel pótoltjuk, vagy egészítjük ki az étkezéseit, ebből is látható, hogy az étrend-kiegészítés nem ördögtől való dolog és nem szabad negatívan értelmeznünk.

Egy fehérjepor például segít kiegészíteni vagy fedezni a napi fehérjeszükségletünket, kielégíti az édesség vágyunkat, telítenek, laktatnak, finomak és számos proteindesszert elkészíthető belőlük. Az aminosavak is rendkívül fontosak, támogatják az immunrendszert, a regenerációt. Testünk kb. 20%-a fehérje, ami döntő szerepet játszik szinte minden biológiai folyamatban. A fehérjék építőelemei az aminosavak. Az aminosavak pedig befolyásolják a szervek, mirigyek, inak és artériák működését, de részt vesznek a tápanyagok szállításában, gyógyítják a sebeket, regenerálják a szöveteket. Nyolcféle aminosavat a szervezet nem tud előállítani, ezek az úgynevezett esszenciális aminosavak, melyeket leginkább csak az állati fehérjékkel tudunk a szervezetünkbe juttatni. A nem esszenciális aminosavak azok, amelyeket a szervezet saját maga elő tud állítani bevitt tápanyagokból. Az aminosavakhoz tartoznak a glutamin, BCAA nevű készítmények, a folyékony aminosavak, vagy az aminosav porok.

A kreatin egy természetesen előforduló aminosav, mely a fizikai teljesítményt növeli. Szintén hasznos mindazoknak, akik olyan sporttevékenységet végeznek.

Az antioxidánsok, méregtelenítő készítmények, vitaminok, ásványi anyag komplexek, nyomelemek, porcvédő készítmények, kollagén, illetve számtalan gyógynövénykivonat is (pl. ginseng és gyömbértartalmú készítmények, csipkebogyó, homoktövis, fűrészpálma, spirulina és egyéb algakészítmények, gomba kivonatok, személyes kedvencem a kurkuma, az aloe vera…stb.) az egészségünket, immunrendszerünket, fittségünket, formánkat szolgálja, támogatja. Úgy vélem a minőségi étrend-kiegészítők megfelelő mértékű és tudatos használata – természetesen a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett - nem okozhat problémát.

Sajnos mindig lesznek olyan gyártók, akik tiltólistán lévő anyagokat tartalmazó készítményeket forgalmaznak, ezért ha valaki étrend-kiegészítőket vásárol, mindig kérje ki szakember véleményét és gondosan tanulmányozza át a termékek címkéjét, összetevőit.

Martinka Dia

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.