Menü

Étrend-kiegészítők

Ha egy kicsit komolyabban elkezd sportolni valaki, felmerül a kérdés, vajon szükség van-e a táplálék-kiegészítőkre, étrend-kiegészítő szerekre?

Először is tisztázni kell: az étrend-kiegészítők nem szteroidok, nem doppingszerek.

Anyukámnak már megpróbáltam ezt elmagyarázni, amikor elhűlt a dobozaim láttán. „Anyu, ez csak glutamin, BCAA és fehérjepor!”- mutattam neki a szekrényem, de nem győztem meg. Pedig az étrend-kiegészítők nem káros dolgok. A szteroidok és doppingszerek alkalmazása más „tészta”, azok használata bizony súlyos egészségkárosodást, sportolók esetében pedig pozitív doppingvizsgálatot is eredményezhet, de az étrend-kiegészítők, vitaminok és ásványi anyagok semmiképp nem sorolhatóak ide. Manapság sokan félreértik és összetévesztik ezeket a szereket.

Az étrend-kiegészítők neve is találó, hiszen kiegészítik a megfelelő és egészséges étkezést, életmódot, sőt támogatják, segítik annak optimális működését. Természetesen az indokolatlanul nagy mennyiségű fogyasztásuk nem ajánlott, mert ez is, mint minden más, szélsőségesen alkalmazva megterheli a szervezetet. Az étrend-kiegészítőkkel együtt emlegethetjük a tápszereket is, s ha arra gondolunk, hogy kisbabánknak nincs, vagy nem elég az anyatej, akkor anyatej helyettesítő tápszerrel pótoltjuk, vagy egészítjük ki az étkezéseit, ebből is látható, hogy az étrend-kiegészítés nem ördögtől való dolog és nem szabad negatívan értelmeznünk.

Egy fehérjepor például segít kiegészíteni vagy fedezni a napi fehérjeszükségletünket, kielégíti az édesség vágyunkat, telítenek, laktatnak, finomak és számos proteindesszert elkészíthető belőlük. Az aminosavak is rendkívül fontosak, támogatják az immunrendszert, a regenerációt. Testünk kb. 20%-a fehérje, ami döntő szerepet játszik szinte minden biológiai folyamatban. A fehérjék építőelemei az aminosavak. Az aminosavak pedig befolyásolják a szervek, mirigyek, inak és artériák működését, de részt vesznek a tápanyagok szállításában, gyógyítják a sebeket, regenerálják a szöveteket. Nyolcféle aminosavat a szervezet nem tud előállítani, ezek az úgynevezett esszenciális aminosavak, melyeket leginkább csak az állati fehérjékkel tudunk a szervezetünkbe juttatni. A nem esszenciális aminosavak azok, amelyeket a szervezet saját maga elő tud állítani bevitt tápanyagokból. Az aminosavakhoz tartoznak a glutamin, BCAA nevű készítmények, a folyékony aminosavak, vagy az aminosav porok.

A kreatin egy természetesen előforduló aminosav, mely a fizikai teljesítményt növeli. Szintén hasznos mindazoknak, akik olyan sporttevékenységet végeznek.

Az antioxidánsok, méregtelenítő készítmények, vitaminok, ásványi anyag komplexek, nyomelemek, porcvédő készítmények, kollagén, illetve számtalan gyógynövénykivonat is (pl. ginseng és gyömbértartalmú készítmények, csipkebogyó, homoktövis, fűrészpálma, spirulina és egyéb algakészítmények, gomba kivonatok, személyes kedvencem a kurkuma, az aloe vera…stb.) az egészségünket, immunrendszerünket, fittségünket, formánkat szolgálja, támogatja. Úgy vélem a minőségi étrend-kiegészítők megfelelő mértékű és tudatos használata – természetesen a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett - nem okozhat problémát.

Sajnos mindig lesznek olyan gyártók, akik tiltólistán lévő anyagokat tartalmazó készítményeket forgalmaznak, ezért ha valaki étrend-kiegészítőket vásárol, mindig kérje ki szakember véleményét és gondosan tanulmányozza át a termékek címkéjét, összetevőit.

Martinka Dia

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.