Menü

Gondolnád?

Azt már ezerszer hallottad, hogy a bolti üveges salátaöntet egészségtelen, hizlaló, mert zsíros és cukros. (ha nem hiszed el, hogy cukrozzák, olvasd el az üveg címkéjét). Azonban a rágógumi, az energiaital, a joghurtok egy része, gabonák és egészségesnek kikiáltott reggeliző pelyhek is csak a pénztárcádat vékonyítják. Mit tehetünk? Nézzük a listát!

A gyümölcsleveket felejtsd el!

Az igaz, hogy bár – legalábbis jó esetben - tartalmaznak némi vitamint, sajnos rengeteg bennük a cukor. Rost már kevesebb, ezért amennyire igaz, hogy naponta fogyasszunk gyümölcsöket az egészségünk érdekében, olyannyira nem javasolt mindezt cukros gyümölcslevekkel megtenni, mert ezekkel csak a cukorbetegség kockázatát növeljük. Helyette facsarjunk inkább otthon magunk gyümölcs-és zöldségleveket.

Ugyanez a helyzet a salátaöntetekkel. A boltban kapható készételek általában nem egészségesek, még ha annak is tűnnek, vagy annak is reklámozzák őket. Egy üveg öntet tele van zsírral és/vagy cukorral. Jobb venni egy üveg almaecetet, vagy olívaolajat, balzsamecetet, vagy natúr joghurtot és elkészíteni otthon a saját verziónkat, ami valóban egészséges.

A teljes kiőrlésű gabona és a barnacukor esetében is óriási a csapda, gyakran színezéknek köszönhető az egészségesebb küllem, a kenyereknél mindenképp olvassuk el a címkén, hogy valóban magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű pékáruért fizetünk-e, vagy csak színezék.

A gyümölcsjoghurtok cukrozottak, ha „light” felirat díszeleg rajtuk, azzal nem oldották meg a problémát. Inkább egy doboz magasabb zsírtartalmú natúr krémjoghurt, mint egy zsírszegény, de cukros verzió. Az otthoni variáció úgy hangzik, hogy egy doboz natúr joghurtba valódi gyümölcsöket kockázunk, zabpelyhet, esetleg diót, mogyorót, chia magot. Ennél jobb, egészségesebb és laktatóbb napindító nem is kell!

A bolti reggelizőpelyhek nagy része is dobogós helyen állna a cukrozott, de egészségesnek hirdetett termékek versenyén. Elmondom, én hogyan készítem: zabpehely, zabkorpa, goji bogyó, dió, mogyoró, cukrozatlan gyümölcsös müzlikeverék, cukormentes csokoládédarabkák.

Egy nagy tálban összekeverem és tetszés szerint adagolom tejhez, növényi tejhez, natúr joghurtokhoz.

Kerüld a rágógumit is! Éhes leszel tőle! Tény, hogy kedvelt a cukormentes rágógumi, de mivel a rágás azt az üzenetet küldi az agyba, hogy étel érkezik, a gyomrod pedig hiába várja a falatokat, az éhségérzet negyedóra múlva jelentkezni fog. Méghozzá egyre intenzívebben.

Bevallom, az energiaitaloknak nagyon nagy ellensége vagyok! Ezek az olcsó vegyszeres koffeindús cukrozott rettenetek roppant károsak. Inkább egy csésze kávé, vagy egy pohár tea.

Gyakran apró dolgokról van csak szó, mégis többet ártunk vele, ha ezeket túl gyakran megengedjük magunknak, s aztán csodálkozunk, hogy nem jön a várva várt siker.

Martinka Dia

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?