Menü

Az összeköltözés párkapcsolatra gyakorolt hatásai

Az együttélés nem mindig fenékig tejfel. Lesz, mikor totálisan egymás agyára mentek. De nincs menekvés. Ilyenkor, jó, ha vannak szigetek, ahova elvonulhattok és kicsit magatokban lehettek. Lehet ez egy kuckó, vagy az erkély vagy valami zug, amit megbeszéltek, hogy az háború mentes övezet. Kitartás, most jön a java! Ha pedig kiderül az együttélés alatt, hogy mégsem passzoltok össze, az is egy válasz az élettől. El kell fogadni, és nem feladni, hogy találtok egy hozzátok illő társat!

Akármennyire is kellemetlen a téma, már az elején át kell beszélnetek az anyagi ügyeket – közös kasszán éltek-e majd, vagy fele-fele arányban osztoztok meg a háztartás költségein? Van-e olyan dolog, amelyre közösen spóroltok, vagy ezután is külön-külön bankszámlán tartjátok majd a megtakarított összegeket? Ha mindezt nem tisztázzátok már az elején, később komoly viták lehetnek a pénzből: ha te fizetsz mindent, úgy érezheted, párod csak kihasznál, vagy történhet éppen fordítva is.

Attól még, hogy egy lakásba költöztetek, nem kell feladnotok a megszokott programokat, a barátaitokat és a hobbitokat! Ne korlátozd a párod szabadságát, ne kényszerítsd arra, hogy minden este otthon üljön veled – a legtöbb férfi ugyanis azonnal menekülőre fogja, ha úgy érzi, a barátnője miatt nem élheti a saját életét! Továbbra is mindketten ragaszkodjatok az eddigi programjaitokhoz: az esti edzéshez, a hétvégi barátnős traccspartikhoz és a pasis meccsnézésekhez.

Ne hagyd, hogy a szenvedély alábbhagyjon – nem kell magas sarkúban tipegve szervíroznod a vacsorát, de szakadt, kopott otthonkában se mutatkozz a párod előtt.

Maradj mindig pozitív – a lehetőségekhez képest –. Légy türelmes a társadhoz, hogy minél könnyebben vegyétek az akadályokat. Tűzzetek ki közös célokat, legyetek együttműködők. A kommunikáció nagyon fontos. Lényeges, hogy mindent megbeszéljetek egymással, még azokat a dolgokat is, amelyek esetleg apróságnak tűnnek. Állítsatok fel egyszerű szabályokat az együttéléshez: ki megy a postára, ki tartja kézben a bevásárlást, közös vagy külön kasszán lesztek-e, ki fog főzni. Maradj mindig önmagad, ne akarj szerepet játszani, mert az együttélés már nem együttjárás, a maszkok, a felvett szerepek értelmüket veszítik.

Az, hogy egy párkapcsolatban kinek mennyi énidőre van szüksége, egyénenként eltérhet. Az összeköltözés viszont még akár ezt is megváltoztathatja, így érdemes előre szót ejteni arról, ki mennyi közös programot, otthon maradós összebújást, valamint énidőt igényel.

Lényeges, hogy próbáljatok megértők lenni egymással, és minden esetben törekedjetek a megegyezésre! Idővel az együttélés új helyzetében is összecsiszolódtok – jövő karácsonykor pedig már a legnagyobb harmóniában készülődhettek együtt az ünnepekre.

Szerző :Udvari Fanni

Az őszinteség fontossága

Előbb önmagunkkal kell őszintének lennünk ahhoz, hogy máshoz is őszinték lehessünk. A legtöbben azonban azt sem ismerjük fel, hogy még saját magunk elől is elrejtjük a gondolatainkat.

Érzelmeink kommunikációja - Az 5 szeretetnyelv

Mindannyian máshogy fogadjuk be a szeretetet, és fejezzük ki azt, amelyre neveltetésünk és személyes hajlamaink nyomán a legfogékonyabbá váltunk. Ezért fordul gyakran elő, hogy szeretetünk kifejezése nem ér célt, mert az üzenet küldője és befogadója nem érti meg egymást. Mi tehát a megoldás, és mit lehet tenni érzelmeink kifejezése érdekében?

Hogyan lehet fenntartani egy távkapcsolatot?

Majdnem mindenki átéli egyszer az életében, milyen a távkapcsolat. Adódik a kérdés, hogy lényegében véve minden viszony távolról indul, csak van, ami a távolság miatt hosszabb távon fenn is marad. De vajon hányan képesek együtt is élni ezzel az állapottal? Egyáltalán létezik-e tartós párkapcsolat, vagy ez csak egy elegáns kifejezés a modern világban?

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Önmagunk alábecsülése pusztító szokás

A pszichológiában az atelofóbia egyfajta attitűd, amely gyakran előfordul, de szinte mindig nem tulajdonítanak kellő jelentőséget, mert fokozatosan normalizálódik. Ez a szakzsargon jól példázza a folytatás mechanizmusát alábecsüld magad vezet a pusztító szokás ami kóros viselkedéshez vezethet.