Sajtos finomságok
- Dátum: 2020.05.08., 05:33
- Udvari Fanni
- egészség, ételek, fehérje, finomságok, főzés, gasztronómia, konyha, sajt
A sajt az egyik legsokoldalúbb konyhai alapanyag, hiszen az előételtől a főfogáson át a desszertig mindenfélét készíthetünk belőle.
Parmezános csirkemell sajtos burgonyapürével
Hozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg csirkemellfilé
• só
• kb. 5 dkg liszt a panírozáshoz
• 1 nagyobb tojás
• 10 dkg reszelt parmezán
• 5 dkg zsemlemorzsa
• olaj a sütéshez
• 80 dkg burgonya
• 5 dkg vaj
• 10 dkg friss kecskesajt
A csirkemelleket vékonyabb szeletekre vágjuk, majd besózzuk. Bepanírozzuk: először lisztbe, majd felvert tojásba, végül a reszelt parmezánnal elkevert zsemlemorzsába forgatjuk. (Aki szeretné, csak parmezánban is sütheti, akkor kb. 15 dkg szükséges.) Felforrósított olajban (nem kell, hogy ellepje, inkább fordítsuk meg) kisütjük a szeleteket. A püréhez a burgonyát megtisztítjuk, meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd alaposan összedolgozzuk a vajjal és a kecskesajttal. Sózzuk, és a parmezános csirkemellel tálaljuk.
Mozzarellás-paradicsomos húspástétom
Hozzávalók 4 személyre:
• 60 dkg marhafartő
• 10 dkg vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 marék bazsalikom levél
• 2 szál kakukkfű
• só, bors
• 1 ek olívaolaj
• 20 dkg mozzarella
• 20 dkg paradicsom
A húst ledaráljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, a bazsalikom felét (aprítva), a kakukkfüvet. Sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk. Egy olívaolajjal kikent tűzálló tálba simítjuk. A tetejére helyezzük a karikára vágott mozzarellát, a vastag szeletekre vágott paradicsomot, megszórjuk a maradék bazsalikom levéllel, sózzuk, borsozzuk. 180 oC-os sütőben 20-25 percig sütjük. Pirítóssal tálaljuk.
Sonkás camembert-tortácska
Hozzávalók 4 személyre:
• 4 db 10 dkg-os camembert sajt
• 10 dkg natúr krémsajt
• 2 gerezd fokhagyma
• fél csokor petrezselyem
• 12 szelet vékony sonka
• 1 marék bazsalikom levél
• 2 szem paradicsom, felkarikázva
• só, fehér bors
A camembert-t keresztben három lapba vágjuk. A krémsajtba belekeverjük az aprított fokhagymát és petrezselymet. A camembert alsó és középső rétegét átkenjük az ízesített krémsajttal, majd rétegesen ráhelyezzük a vékonyra szeletelt sonkát, néhány bazsalikomlevelet és a sóval, borssal ízesített paradicsom karikákat. Az egészet egymásra pakoljuk, a tetejére pedig egy sonkarózsát formázunk.
Eper mascarponéval gratinírozva
Hozzávalók 4 személyre:
• 40 dkg eper
• 1 ek porcukor
• 8 tojássárgája
• 2,5 ek kristálycukor
• 4 dl tej
• 2 ek mascarpone
• 1 citrom reszelt héja
Az epret megmossuk, a csumáját kiszedjük. Mély, tűzálló tálba helyezzük, majd megszórjuk a porcukorral. A tojássárgáját kikeverjük a kristálycukorral. A tejet felmelegítjük, és belekeverjük a cukros tojássárgáját, amikor már meleg, de még nem forr. Hozzáadjuk a mascarponét, majd addig melegítjük, amíg sűrűsödni kezd. Ekkor belekeverjük a citrom reszelt héját, és hagyjuk kihűlni. A mártást az eprekre öntjük, és forró sütőben pirosra sütjük a tetejét. (Ha van grill program a sütőn, célszerű azzal, hogy az eper minél keményebb maradjon.)
Kecskesajtos, túrós töltött paprika
Hozzávalók 4 személyre:
• 8 db paprika (tv paprika vagy kaliforniai)
• só, őrölt kömény
• 30 dkg túró
• 15 dkg kecskesajt
• 1 csokor friss snidling
• 2 tojás
A paprikákat félbevágjuk, kimagozzuk, besózzuk, megfordítjuk, és legalább 20 percig állni hagyjuk. A túróba reszeljük a kecskesajtot, és belekeverjük az aprított snidlinggel együtt. Sóval, őrölt köménnyel ízesítjük, és összekeverjük a tojásokkal. A tölteléket a paprikákba töltjük, majd kiolajozott tepsibe tesszük, és 180 oC-os sütőben 10-12 percig sütjük.
A sajt igazi európai étel: annak ellenére, hogy elmúlt 40 évben az USA sajtfogyasztása megháromszorozódott, még mindig csak fele annyi sajtot fogyasztanak, mint a nagy európai sajtnemzetek, a franciák, a görögök vagy a németek. Az, hogy kinek mennyire tesz jót a sajt, egyéni jellemzőktől is függ, és nem mindegy az sem, milyen fajtából, és milyen mennyiséget fogyasztunk - sok sajt például nagyon sok nátriumot és telített zsírsavakat tartalmaz
A sajt frissnek számít, ha kevesebb mint 6 hónapja készült, és nem érlelték. Érlelt a sajt, hogy 6 hónapi vagy tovább érlelik a fogyasztás előtt. A friss sajt nedvesebb, lágyabb állagú, és kevésbé markáns az íze.
Szerző: Udvari Fanni
Hogyan készítsünk chutneyt? Ez most lekvár vagy savanyúság?
Se nem lekvár, se nem savanyúság, még csak nem is mártás, sem nem szósz. Vagy egy kicsit mindegyik együtt, de az biztos, hogy húsok mellé zseniális! Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t.
Vitaminok fontossága ősszel
Beköszöntött az ősz, sőt már a hűvöseb idő is utolért bennünket! Ilyenkor érdemes odafigyelni arra, hogy ne betegedjünk meg, és karban tartsuk az immunrendszerünket. Ennek az alapja a megfelelő táplálkozás és vitaminbevitel.
Most akkor mennyi az annyi?
Számtalan cikk és tanulmány látott már napvilágot a koffeinfogyasztással kapcsolatban. Utánanéztünk, mennyi a biztonságosan elfogyasztható napi koffeinmennyiség.
Meta cím: Most akkor mennyi az annyi?
A kávé és koffein hatása a szervezetre: napi hány csésze a határ?
A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital, de hatásait tekintve megoszlanak a vélemények. Vajon tényleg jótékony, vagy több kárt okoz, mint hasznot? Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a kávé pozitív és negatív hatásait, valamint azt, hogy mennyi kávé fogyasztása ajánlott a mindennapokban.
Miért egészséges több halat fogyasztani?
Európa legtöbb országában átlagosan 20 kg halat fogyasztanak az emberek évente – ez az arány nálunk alig 4 kg, ami eléggé szomorú, hiszen a halfogyasztás rengeteg pozitív élettani hatással bír. Hazánkban az emberek átlagosan havonta egy alkalommal fogyasztanak halat.