Menü

Sajtos finomságok

A sajt az egyik legsokoldalúbb konyhai alapanyag, hiszen az előételtől a főfogáson át a desszertig mindenfélét készíthetünk belőle.

Parmezános csirkemell sajtos burgonyapürével

Hozzávalók 4 személyre:

• 80 dkg csirkemellfilé

• só

• kb. 5 dkg liszt a panírozáshoz

• 1 nagyobb tojás

• 10 dkg reszelt parmezán

• 5 dkg zsemlemorzsa

• olaj a sütéshez

• 80 dkg burgonya

• 5 dkg vaj

• 10 dkg friss kecskesajt

A csirkemelleket vékonyabb szeletekre vágjuk, majd besózzuk. Bepanírozzuk: először lisztbe, majd felvert tojásba, végül a reszelt parmezánnal elkevert zsemlemorzsába forgatjuk. (Aki szeretné, csak parmezánban is sütheti, akkor kb. 15 dkg szükséges.) Felforrósított olajban (nem kell, hogy ellepje, inkább fordítsuk meg) kisütjük a szeleteket. A püréhez a burgonyát megtisztítjuk, meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd alaposan összedolgozzuk a vajjal és a kecskesajttal. Sózzuk, és a parmezános csirkemellel tálaljuk.

Mozzarellás-paradicsomos húspástétom

Hozzávalók 4 személyre:

• 60 dkg marhafartő
• 10 dkg vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 marék bazsalikom levél
• 2 szál kakukkfű
• só, bors
• 1 ek olívaolaj
• 20 dkg mozzarella
• 20 dkg paradicsom

A húst ledaráljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, a bazsalikom felét (aprítva), a kakukkfüvet. Sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk. Egy olívaolajjal kikent tűzálló tálba simítjuk. A tetejére helyezzük a karikára vágott mozzarellát, a vastag szeletekre vágott paradicsomot, megszórjuk a maradék bazsalikom levéllel, sózzuk, borsozzuk. 180 oC-os sütőben 20-25 percig sütjük. Pirítóssal tálaljuk.

Sonkás camembert-tortácska

Hozzávalók 4 személyre:

• 4 db 10 dkg-os camembert sajt

• 10 dkg natúr krémsajt

• 2 gerezd fokhagyma

• fél csokor petrezselyem

• 12 szelet vékony sonka

• 1 marék bazsalikom levél

• 2 szem paradicsom, felkarikázva

• só, fehér bors

A camembert-t keresztben három lapba vágjuk. A krémsajtba belekeverjük az aprított fokhagymát és petrezselymet. A camembert alsó és középső rétegét átkenjük az ízesített krémsajttal, majd rétegesen ráhelyezzük a vékonyra szeletelt sonkát, néhány bazsalikomlevelet és a sóval, borssal ízesített paradicsom karikákat. Az egészet egymásra pakoljuk, a tetejére pedig egy sonkarózsát formázunk.

Eper mascarponéval gratinírozva

Hozzávalók 4 személyre:

• 40 dkg eper

• 1 ek porcukor

• 8 tojássárgája

• 2,5 ek kristálycukor

• 4 dl tej

• 2 ek mascarpone

• 1 citrom reszelt héja

Az epret megmossuk, a csumáját kiszedjük. Mély, tűzálló tálba helyezzük, majd megszórjuk a porcukorral. A tojássárgáját kikeverjük a kristálycukorral. A tejet felmelegítjük, és belekeverjük a cukros tojássárgáját, amikor már meleg, de még nem forr. Hozzáadjuk a mascarponét, majd addig melegítjük, amíg sűrűsödni kezd. Ekkor belekeverjük a citrom reszelt héját, és hagyjuk kihűlni. A mártást az eprekre öntjük, és forró sütőben pirosra sütjük a tetejét. (Ha van grill program a sütőn, célszerű azzal, hogy az eper minél keményebb maradjon.)

Kecskesajtos, túrós töltött paprika

Hozzávalók 4 személyre:

• 8 db paprika (tv paprika vagy kaliforniai)

• só, őrölt kömény

• 30 dkg túró

• 15 dkg kecskesajt

• 1 csokor friss snidling

• 2 tojás

A paprikákat félbevágjuk, kimagozzuk, besózzuk, megfordítjuk, és legalább 20 percig állni hagyjuk. A túróba reszeljük a kecskesajtot, és belekeverjük az aprított snidlinggel együtt. Sóval, őrölt köménnyel ízesítjük, és összekeverjük a tojásokkal. A tölteléket a paprikákba töltjük, majd kiolajozott tepsibe tesszük, és 180 oC-os sütőben 10-12 percig sütjük.

A sajt igazi európai étel: annak ellenére, hogy elmúlt 40 évben az USA sajtfogyasztása megháromszorozódott, még mindig csak fele annyi sajtot fogyasztanak, mint a nagy európai sajtnemzetek, a franciák, a görögök vagy a németek. Az, hogy kinek mennyire tesz jót a sajt, egyéni jellemzőktől is függ, és nem mindegy az sem, milyen fajtából, és milyen mennyiséget fogyasztunk - sok sajt például nagyon sok nátriumot és telített zsírsavakat tartalmaz

A sajt frissnek számít, ha kevesebb mint 6 hónapja készült, és nem érlelték. Érlelt a sajt, hogy 6 hónapi vagy tovább érlelik a fogyasztás előtt. A friss sajt nedvesebb, lágyabb állagú, és kevésbé markáns az íze.

Szerző: Udvari Fanni

Természetes gyomornyugtatók

Sokszor hangsúlyozzuk a természetes gyógymódok előnyeit, de van néhány kifejezetten egyszerű és elérhető alternatíva is, egészen pontosan a kertünkben.

Az eper jótékony hatásai

Az eper korábban csak a gazdagok kiváltsága volt, azonban manapság már bárhol kapható és talán a legnépszerűbb bogyós gyümölcsök egyike. Felhasználási körét tekintve egy elég sokrétű gyümölcsről beszélünk, mivel fogyaszthatod magába nassolni valóként, frissítőnyári saláta részeként vagy akár a reggeli müzli mellé is.

Mi az a citromkúra és miért egyre népszerűbb?

A citromkúra egyre népszerűbb a diétázók körében, ami nem meglepő, hiszen rendkívül hatékony. Azonban mindennek van egy árnyoldala is.

Rossznak vélt ételek fogyasztása fogyókúra alatt

Talán meglepő lehet, de akad néhány rossznak titulált étel, amelyek fogyasztása fogyókúra alatt sem az ördögtől való. Vessünk néhányra egy pillantást!

Kalóriaszegény ételek a sikeres diétához

Itt a tavasz és szeretnénk újra formába lendülni. Sokan csak az edzést vagy a táplálkozás megreformálását választják eszköznek, de mindkettő fontos.