Sajtos finomságok
- Dátum: 2020.05.08., 05:33
- Udvari Fanni
- egészség, ételek, fehérje, finomságok, főzés, gasztronómia, konyha, sajt
A sajt az egyik legsokoldalúbb konyhai alapanyag, hiszen az előételtől a főfogáson át a desszertig mindenfélét készíthetünk belőle.
Parmezános csirkemell sajtos burgonyapürével
Hozzávalók 4 személyre:
• 80 dkg csirkemellfilé
• só
• kb. 5 dkg liszt a panírozáshoz
• 1 nagyobb tojás
• 10 dkg reszelt parmezán
• 5 dkg zsemlemorzsa
• olaj a sütéshez
• 80 dkg burgonya
• 5 dkg vaj
• 10 dkg friss kecskesajt
A csirkemelleket vékonyabb szeletekre vágjuk, majd besózzuk. Bepanírozzuk: először lisztbe, majd felvert tojásba, végül a reszelt parmezánnal elkevert zsemlemorzsába forgatjuk. (Aki szeretné, csak parmezánban is sütheti, akkor kb. 15 dkg szükséges.) Felforrósított olajban (nem kell, hogy ellepje, inkább fordítsuk meg) kisütjük a szeleteket. A püréhez a burgonyát megtisztítjuk, meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd alaposan összedolgozzuk a vajjal és a kecskesajttal. Sózzuk, és a parmezános csirkemellel tálaljuk.
Mozzarellás-paradicsomos húspástétom
Hozzávalók 4 személyre:
• 60 dkg marhafartő
• 10 dkg vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 marék bazsalikom levél
• 2 szál kakukkfű
• só, bors
• 1 ek olívaolaj
• 20 dkg mozzarella
• 20 dkg paradicsom
A húst ledaráljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, a bazsalikom felét (aprítva), a kakukkfüvet. Sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk. Egy olívaolajjal kikent tűzálló tálba simítjuk. A tetejére helyezzük a karikára vágott mozzarellát, a vastag szeletekre vágott paradicsomot, megszórjuk a maradék bazsalikom levéllel, sózzuk, borsozzuk. 180 oC-os sütőben 20-25 percig sütjük. Pirítóssal tálaljuk.
Sonkás camembert-tortácska
Hozzávalók 4 személyre:
• 4 db 10 dkg-os camembert sajt
• 10 dkg natúr krémsajt
• 2 gerezd fokhagyma
• fél csokor petrezselyem
• 12 szelet vékony sonka
• 1 marék bazsalikom levél
• 2 szem paradicsom, felkarikázva
• só, fehér bors
A camembert-t keresztben három lapba vágjuk. A krémsajtba belekeverjük az aprított fokhagymát és petrezselymet. A camembert alsó és középső rétegét átkenjük az ízesített krémsajttal, majd rétegesen ráhelyezzük a vékonyra szeletelt sonkát, néhány bazsalikomlevelet és a sóval, borssal ízesített paradicsom karikákat. Az egészet egymásra pakoljuk, a tetejére pedig egy sonkarózsát formázunk.
Eper mascarponéval gratinírozva
Hozzávalók 4 személyre:
• 40 dkg eper
• 1 ek porcukor
• 8 tojássárgája
• 2,5 ek kristálycukor
• 4 dl tej
• 2 ek mascarpone
• 1 citrom reszelt héja
Az epret megmossuk, a csumáját kiszedjük. Mély, tűzálló tálba helyezzük, majd megszórjuk a porcukorral. A tojássárgáját kikeverjük a kristálycukorral. A tejet felmelegítjük, és belekeverjük a cukros tojássárgáját, amikor már meleg, de még nem forr. Hozzáadjuk a mascarponét, majd addig melegítjük, amíg sűrűsödni kezd. Ekkor belekeverjük a citrom reszelt héját, és hagyjuk kihűlni. A mártást az eprekre öntjük, és forró sütőben pirosra sütjük a tetejét. (Ha van grill program a sütőn, célszerű azzal, hogy az eper minél keményebb maradjon.)
Kecskesajtos, túrós töltött paprika
Hozzávalók 4 személyre:
• 8 db paprika (tv paprika vagy kaliforniai)
• só, őrölt kömény
• 30 dkg túró
• 15 dkg kecskesajt
• 1 csokor friss snidling
• 2 tojás
A paprikákat félbevágjuk, kimagozzuk, besózzuk, megfordítjuk, és legalább 20 percig állni hagyjuk. A túróba reszeljük a kecskesajtot, és belekeverjük az aprított snidlinggel együtt. Sóval, őrölt köménnyel ízesítjük, és összekeverjük a tojásokkal. A tölteléket a paprikákba töltjük, majd kiolajozott tepsibe tesszük, és 180 oC-os sütőben 10-12 percig sütjük.
A sajt igazi európai étel: annak ellenére, hogy elmúlt 40 évben az USA sajtfogyasztása megháromszorozódott, még mindig csak fele annyi sajtot fogyasztanak, mint a nagy európai sajtnemzetek, a franciák, a görögök vagy a németek. Az, hogy kinek mennyire tesz jót a sajt, egyéni jellemzőktől is függ, és nem mindegy az sem, milyen fajtából, és milyen mennyiséget fogyasztunk - sok sajt például nagyon sok nátriumot és telített zsírsavakat tartalmaz
A sajt frissnek számít, ha kevesebb mint 6 hónapja készült, és nem érlelték. Érlelt a sajt, hogy 6 hónapi vagy tovább érlelik a fogyasztás előtt. A friss sajt nedvesebb, lágyabb állagú, és kevésbé markáns az íze.
Szerző: Udvari Fanni
Mire jó a Hidrogén-peroxid?

Mondhatnánk róla, hogy egy „csodaszer”! De, mint tudjuk minden „csodaszer” értelmezése sajnos manapság már el van koptatva. Sokan úgy vélik, egy csodaszer valójában semmire sem jó?!
Mikor mondjuk, hogy valaki kávéfüggő?

A reggeli kávé elfogyasztása bizony a napi rituálénk része, napindító tevékenységünk, berögzült szokásunk, kellemes élénkítő italunk sokak napi rendjéből nem hiányozhat.
Vajon a hatása, az íze, a megszokás miatt fogyasztjuk?
Tanácsok a nyugalmi pulzus csökkentésére

A pulzus, vagyis a percenkénti szívverések száma az általános egészség egyik fontos mutatója. Éppen ezért, ha a normálishoz képest emelkedettebb, az akár betegség, rendellenesség jele is lehet.
A lencse jótékony hatásai

Sokáig a hüvelyesek fogyasztása ellen voltam, mivel egyszer olvastam, hogy nagyon sok lektint tartalmaznak, ami nem előnyös a bélbaktériumok és a bélfal számára. Mára azonban megtaláltam a középutat, és igaz csak mértékkel, mert ha nagyobb mennyiségben fogyasztom, az én gyomromat is megviseli, de igyekszem beiktatni az étrendünkbe, hiszen olyan előnyös tulajdonságokkal is bír, amiket kár lenne veszni hagyni. Lássuk, mik ezek!
A gluténmentes étkezés 4 elképesztő előnye

A lisztérzékenység egy autóimmun emésztési rendellenesség, ami hihetetlen módon felgyorsította a változásokat az étkezési szokásainkban. Az érzékenységben szenvedők alkalmazzák a gluténmentes diétát.