Menü

Járványbiztos programötletek gyereknapra

Magyarországon úgy látszik már látni a járvány végét, de azért még mindig oda kell figyelni magunkra és a körülöttünk élőkre. A gyereknapi programokra is hatással van mindez, hiszen sok szokásos esemény marad el idén, azonban ez nem jelenti azt, hogy nem lehet jó programot kitalálni!

Bográcsozás, sütögetés

Egyszerű ötlet, de a kicsik és nagyobbak is nagyon élvezik. A közös előkészületek miatt talán még jobban szeretni fogják ezt a programot: készítsétek együtt a nyársat és az ételeket is! Ha pedig a társaság jelent kérdés, hívjatok át szomszédot, barátokat – természetesen elővigyázatosan!

Házépítés kartondobozból

Akár benti, akár kinti program is lehet, ami a gyerekek mellett a szülőknek is vicces játék. Építsetek régi, nem használt kartondobozokból házat, díszítsetek ki és játsszatok egy jót benne!

Kreatív játékok

Szokásos barkácsjátékok egy kis csavarral. A barkács nemcsak szórakoztató, de fejlesztő is a gyerekeknek, ezért érdemes kipróbálni minél többet. Lufidekorálás, üvegfestés, színezés, gyurma, jöhet bármi, ami elüt a hétköznapitól!

Utcabál gyerekeknek

Ha mégis kinti programra vágytok és van lehetőségetek lezárni az utcát (vagy egy részét), tartsatok utcabált! Összehívni a szomszédokat, főleg, ha sok a gyerek, mindenképp jó ötlet, kicsiknek, nagyoknak egyaránt.

Irány az Állatkert!

Május 20-ával újranyitott a Fővárosi Állat- és Növénykert, ahova online jegyelővétellel és a szigorú járványügyi szabályok betartásával lehet belépni. A gyerekeknek szuper program, ami ráadásul nem zárt térben, hanem a szabad levegő alatt van? Fontos tudni, hogy nem a teljes kert nyílik meg, a beltéri állatházak még zárva tartanak, de így sem kell aggódni, látni való lesz bőven! A járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban érdemes előre tájékozódni.

Kirándulás a szabadban

A legbiztonságosabb nem-otthoni program egy kirándulás a természetben. A túrát geocaching-játékkal tehetitek izgalmasabbá, amely során geoládák után lehet kutatni az erdőben. A keresés közben pedig közelebbről megcsodálhatjátok az erdő növény- és állatvilágát!

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.