Menü

Stresszevés és depresszív evéskényszer

Minden érzelmi igénybevételt fiziológiai „tünetek” kísérnek, mint például heves vagy éppen lassú szívverés, szapora légzés, nyomottság, remegés, felpörgött állapot. Vannak tipikus és kevésbé tipikus biológiai válaszok. A stressz pedig mindenkiből mást vált ki. Ilyenkor megnövekszik a szervezet igénybevétele, és ez megnyilvánulhat fokozott alvásigényben, vagy éppen álmatlanságban. Vannak, akik ilyenkor semmit sem tudnak enni, és vannak, akik folyamatosan enni akarnak. A stressz mértékétől és típusától is függ.

A stresszevők frusztrációját az evés, mint figyelmet elterelő tevékenység, alapvetően csökkenti. A gond csak az, hogy ez a visszaesés csak időleges, ezért a tartós nyugalomhoz folyamatos evésre van szükség. A másik nagy nehézség, hogy a stresszevők azt gondolják, ez az egyetlen módja a szorongásuk csökkentésének, ezért meg sem próbálnak más tevékenységet keresni. Bár tulajdonképpen a sport, a zene, a művészetek is ugyanolyan sikeresen tudják csökkenteni a stresszt, az evés egy olyan fiziológiai szükséglet, ami egyébként sem maradhat el a napból, ezért sokkal könnyebb ehhez az eszközhöz folyamodni.

A depresszív evéskényszer rendkívül hasonló a stresszevés jelenségéhez. Az ember ilyenkor egy negatív érzést próbál meg megszüntetni magában, amelyhez az evés lesz az eszköze. Maga a táplálékbevitel önmagában, mint cselekvés, biológiailag nem kedélyállapot-javító hatású, de azzá tud válni. Minden attól függ, hogy milyen belső koncepciókba és sémákba illesztjük be ezt a tevékenységet.

A depresszív evéskényszer kialakulásában nagyon nagy szerepe van az önkontroll elvesztésének. És nem csak az önkontroll, ahnem általánosságban, a kontroll elvesztése is egy fontos faktor. A düh, az izgalom, a letörtség és a ráhatás teljes hiányának érzése azt alakítja ki az emberben, hogy képtelen irányítani a dolgokat, az egyetlen dolog, amit befolyásolni tud, az a saját testében keresendő. Így hát eszik, nem is keveset, mert ez egy olyan dolog, amit ő maga is el tud dönteni. Ez azonban nem oldja fel a feszültséget, sőt, újat is képes gerjeszteni. Nagyon sok, evészavarral vagy testképzavarral küzdő ember van, aki stressz vagy szomorúság miatt valamikor többet kezdett el enni, amit később megbánt, és mindeközben elvesztette a realitásérzékét. Ezért az evéskényszer sokkal veszélyesebb, mint gondolnánk.

Ha valaki úgy érzi, hogy számára okoznak nehézséget különböző evészavarok vagy evéskényszerek, érdemes szakemberrel beszélni róla. Nem minden kényszer súlyos, a legtöbb csak átmeneti, de a súlyos eseteket nagyon nehéz kezdeti szakaszban megkülönböztetni az enyhéktől. Az idő pedig, itt is, mint minden más helyzetben, nagyon sokat számít.

Varga Ágnes Kata

Ricinusolaj – a házi szépségtrükk, amit nagymamámtól tanultam

Mindig emlékszem, ahogy a nagymamám este, lefekvés előtt egy kis ricinusolajat dörzsölt a szempilláira. Akkor még furcsának találtam ma már tudom, hogy nem véletlenül esküdött rá.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Szemölcsök kezelése – otthoni és orvosi lehetőségek

A bőrünkön lévő szemölcsöket a HPV vírus 70 különböző típusának fertőzése okozza. A leggyakoribb a közönséges szemölcs (főleg ujjakon, kézháton, talpon), de gyakran előfordul a futó szemölcs (arcon, kézháton), az uszodaszemölcs (gyermekeknél a test bármely pontján, felnőtteknél a nemi szervek környékén) és a lógó szemölcs (arcon, nyakon, hónaljban) is.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.