Menü

Stresszevés és depresszív evéskényszer

Minden érzelmi igénybevételt fiziológiai „tünetek” kísérnek, mint például heves vagy éppen lassú szívverés, szapora légzés, nyomottság, remegés, felpörgött állapot. Vannak tipikus és kevésbé tipikus biológiai válaszok. A stressz pedig mindenkiből mást vált ki. Ilyenkor megnövekszik a szervezet igénybevétele, és ez megnyilvánulhat fokozott alvásigényben, vagy éppen álmatlanságban. Vannak, akik ilyenkor semmit sem tudnak enni, és vannak, akik folyamatosan enni akarnak. A stressz mértékétől és típusától is függ.

A stresszevők frusztrációját az evés, mint figyelmet elterelő tevékenység, alapvetően csökkenti. A gond csak az, hogy ez a visszaesés csak időleges, ezért a tartós nyugalomhoz folyamatos evésre van szükség. A másik nagy nehézség, hogy a stresszevők azt gondolják, ez az egyetlen módja a szorongásuk csökkentésének, ezért meg sem próbálnak más tevékenységet keresni. Bár tulajdonképpen a sport, a zene, a művészetek is ugyanolyan sikeresen tudják csökkenteni a stresszt, az evés egy olyan fiziológiai szükséglet, ami egyébként sem maradhat el a napból, ezért sokkal könnyebb ehhez az eszközhöz folyamodni.

A depresszív evéskényszer rendkívül hasonló a stresszevés jelenségéhez. Az ember ilyenkor egy negatív érzést próbál meg megszüntetni magában, amelyhez az evés lesz az eszköze. Maga a táplálékbevitel önmagában, mint cselekvés, biológiailag nem kedélyállapot-javító hatású, de azzá tud válni. Minden attól függ, hogy milyen belső koncepciókba és sémákba illesztjük be ezt a tevékenységet.

A depresszív evéskényszer kialakulásában nagyon nagy szerepe van az önkontroll elvesztésének. És nem csak az önkontroll, ahnem általánosságban, a kontroll elvesztése is egy fontos faktor. A düh, az izgalom, a letörtség és a ráhatás teljes hiányának érzése azt alakítja ki az emberben, hogy képtelen irányítani a dolgokat, az egyetlen dolog, amit befolyásolni tud, az a saját testében keresendő. Így hát eszik, nem is keveset, mert ez egy olyan dolog, amit ő maga is el tud dönteni. Ez azonban nem oldja fel a feszültséget, sőt, újat is képes gerjeszteni. Nagyon sok, evészavarral vagy testképzavarral küzdő ember van, aki stressz vagy szomorúság miatt valamikor többet kezdett el enni, amit később megbánt, és mindeközben elvesztette a realitásérzékét. Ezért az evéskényszer sokkal veszélyesebb, mint gondolnánk.

Ha valaki úgy érzi, hogy számára okoznak nehézséget különböző evészavarok vagy evéskényszerek, érdemes szakemberrel beszélni róla. Nem minden kényszer súlyos, a legtöbb csak átmeneti, de a súlyos eseteket nagyon nehéz kezdeti szakaszban megkülönböztetni az enyhéktől. Az idő pedig, itt is, mint minden más helyzetben, nagyon sokat számít.

Varga Ágnes Kata

Egészséges reggeli ötletek, akár cukorbetegeknek is

Tavasszal gyakran diétába kezdünk, azonban sokszor már a nap első étkezése is fejtörést okoz. Mutatunk néhány reggeli ötletet, ami nem tartalmaz cukrot.

Kedvenc kávéink

Szeretünk kávézni. Az ízét, aromáját, frissítő, élénkítő hatását. Szeretjük jegesen és forrón, isszuk édesen vagy tejjel, de minden nélkül is jó erősen. Szeretjük egy elegáns kávézóban és szívesen fogyasszuk otthon vagy a teraszon reggelente egy köntösbe, vagy plédbe csavarva magunkat, amikor kel fel a nap. Az ínyencek szeretik feldobni ezzel-azzal, nézzük, milyen kávékülönlegességeket készíthetünk mi magunk is otthon.

A kevés alvás súlyos következménye

Az alváshiány az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma napjainkban: bármennyire is úgy gondoljuk, hogy a fáradtságon kívül nem lesz következménye, hosszú távon növeli a krónikus betegségek kockázatát.

Mellkasi fájdalom: mi okozhatja?

A mellkasi fájdalomról a legtöbb embernek a szívroham jut eszébe, azonban a mellkasi fájdalomnak nagyon sok oka lehet, néhány egészen banálistól az életveszélyesig.

Okok, amiért ceklát egyél

A cékla az egyik legegészségesebb zöldség. Tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, sok vasat, kalciumot, magnéziumot tartalmaz, bővelkedik vitaminokban. Sokan csak savanyúság formájában fogyasztják, de kiváló grillezve húsok mellé köretnek, vagy salátába nyersen lereszelve, a frissen facsart céklalé pedig egyenesen kincset ér. Ha ez nem lenne elég, mondunk 7 érvet, hogy meggyőzzünk, érdemes minél több céklát enni.