Menü

Kullancsveszély!

„A kullancsos kisgyerek anyukája” – így ismertek a kórház gyerekosztályán ma, mikor mentem a papírokért. Ádám fiam Lyme kór fertőzött kullanccsal találkozott pár hete.

Ugyan kullancsencephalitis elleni védőoltásunk van, de aki jártas a témában, tudja, hogy Lyme kór ellen nincs oltás. A beadható oltás ugyanis nem véd a kullancsok által gyakran terjesztett betegség, a Lyme-kór ellen!

Kisfiamból pár hete vettem ki egy kullancsot egyik este, a gyors eltávolítás után nem is volt gond, azonban 3 héttel a csípést követően piros bőrpír jelentkezett, s mivel a vérvétel nem hozott egyértelmű eredményt, ezért a protokoll szerint fertőzésnek kezeltük és szedtük az antibiotikumot 20 napig.

Sajnos a kullancs nehezen kivédhető, rengeteget túrázunk erdőn, mezőn, azonban ezt a példányt konkrétan a saját udvarunkban szedte össze a kisfiam. Ugyan a kullancsoktól nem tudunk elmenekülni, azonban tehetünk róla, hogy ők elkerüljenek minket. (én már el is kezdtem viszketni a témára)

Sajnos a kullancsveszély elsősorban a gyerekekre nézve nagy probléma.

Az tévhit, hogy a fákról „ugranak” ránk a kullancsok. A paraziták elsősorban a dús aljnövényzetben, élnek, s kedvelik a magas páratartalmat. A kullancs érdekes módon érzéstelenítést követően fúrja magát a bőrbe, ezért nehéz észrevenni a jelenlétét, s mivel nem szereti a fényt, ezért egyből a ruha alá bújik, s leginkább a hajlatokat keresi, de sajnos hajas fejbőrön is előfordul.

Szomorú tény, hogy ők valódi túlélők: noha vérrel táplálkoznak, egy évet is kibírnak anélkül, hogy egyetlen csepp vért is szívjanak, mindemellett remekül alkalmazkodnak a környezeti változásokhoz.

A legjobb védekezés, ha a megelőzésre koncentrálunk: természetben a sapka, a kalap, a zárt és világos ruházat a megoldás, s a kullancs elleni sprayk használata.

Mint említettem a kullancs által okozott agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen létezik védőoltás, ezt érdemes beadatni a családnak, de Lyme kór ellen nem véd, arra antibiotikumos kezelés van. A kullancs eltávolítását és szemöldökcsipesszel végzem, de kapható a gyógyszertárban erre a célra kifejlesztett csipesz, egyszer vettünk, s mindjárt meg is keresem.

Fontos tudni azt is, hogy a kullancsok nemcsak a természetben akaszkodnak ránk, számolni kell velük az ovi udvarán, városi parkokban, játszótereken, így mindig érdemes élni a védekezés és megelőzés lehetőségeivel. Egy kullancsirtó spray jó, ha mindig van a táskánkban. Ugyan nem a legjobb illatú, de pont ez a lényege.

Testünk átvizsgálása pedig a legbiztosabb módszer. A szabadban tartózkodást követően nézzük át az alsó végtagokat és a testhajlatokat, különösen gyermekeink esetében. Ilyen területek a bokák környéke, a térdhajlatok, a gáttáji területek, a nemi szervek környéke, a lágyékhajlat, a deréktájék, a hónalj, a nyak, a fül mögötti rész és a fejtető. három percet kell csak rászánni és súlyos következmények előzhetőek meg vele.

Martinka Dia

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.