Menü

Kullancsveszély!

„A kullancsos kisgyerek anyukája” – így ismertek a kórház gyerekosztályán ma, mikor mentem a papírokért. Ádám fiam Lyme kór fertőzött kullanccsal találkozott pár hete.

Ugyan kullancsencephalitis elleni védőoltásunk van, de aki jártas a témában, tudja, hogy Lyme kór ellen nincs oltás. A beadható oltás ugyanis nem véd a kullancsok által gyakran terjesztett betegség, a Lyme-kór ellen!

Kisfiamból pár hete vettem ki egy kullancsot egyik este, a gyors eltávolítás után nem is volt gond, azonban 3 héttel a csípést követően piros bőrpír jelentkezett, s mivel a vérvétel nem hozott egyértelmű eredményt, ezért a protokoll szerint fertőzésnek kezeltük és szedtük az antibiotikumot 20 napig.

Sajnos a kullancs nehezen kivédhető, rengeteget túrázunk erdőn, mezőn, azonban ezt a példányt konkrétan a saját udvarunkban szedte össze a kisfiam. Ugyan a kullancsoktól nem tudunk elmenekülni, azonban tehetünk róla, hogy ők elkerüljenek minket. (én már el is kezdtem viszketni a témára)

Sajnos a kullancsveszély elsősorban a gyerekekre nézve nagy probléma.

Az tévhit, hogy a fákról „ugranak” ránk a kullancsok. A paraziták elsősorban a dús aljnövényzetben, élnek, s kedvelik a magas páratartalmat. A kullancs érdekes módon érzéstelenítést követően fúrja magát a bőrbe, ezért nehéz észrevenni a jelenlétét, s mivel nem szereti a fényt, ezért egyből a ruha alá bújik, s leginkább a hajlatokat keresi, de sajnos hajas fejbőrön is előfordul.

Szomorú tény, hogy ők valódi túlélők: noha vérrel táplálkoznak, egy évet is kibírnak anélkül, hogy egyetlen csepp vért is szívjanak, mindemellett remekül alkalmazkodnak a környezeti változásokhoz.

A legjobb védekezés, ha a megelőzésre koncentrálunk: természetben a sapka, a kalap, a zárt és világos ruházat a megoldás, s a kullancs elleni sprayk használata.

Mint említettem a kullancs által okozott agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen létezik védőoltás, ezt érdemes beadatni a családnak, de Lyme kór ellen nem véd, arra antibiotikumos kezelés van. A kullancs eltávolítását és szemöldökcsipesszel végzem, de kapható a gyógyszertárban erre a célra kifejlesztett csipesz, egyszer vettünk, s mindjárt meg is keresem.

Fontos tudni azt is, hogy a kullancsok nemcsak a természetben akaszkodnak ránk, számolni kell velük az ovi udvarán, városi parkokban, játszótereken, így mindig érdemes élni a védekezés és megelőzés lehetőségeivel. Egy kullancsirtó spray jó, ha mindig van a táskánkban. Ugyan nem a legjobb illatú, de pont ez a lényege.

Testünk átvizsgálása pedig a legbiztosabb módszer. A szabadban tartózkodást követően nézzük át az alsó végtagokat és a testhajlatokat, különösen gyermekeink esetében. Ilyen területek a bokák környéke, a térdhajlatok, a gáttáji területek, a nemi szervek környéke, a lágyékhajlat, a deréktájék, a hónalj, a nyak, a fül mögötti rész és a fejtető. három percet kell csak rászánni és súlyos következmények előzhetőek meg vele.

Martinka Dia

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.