Menü

Nagy nyári könyvajánló

Olvasni mindig jó, de nyáron különösen is, amikor csak kifekszünk a napra, egy izgalmas krimi vagy elgondolkodtató könyv társaságában és élvezzük, ahogy magával visz a történet.

F. Várkonyi Zsuzsa – Férfiidők lányregénye

Az első könyv magyar írónő alkotása, amiből tavaly készített filmet Tóth Barnabás. Az adaptáció olyan sikeres lett, hogy hazánk jelölte az Oscar-díjra is, valamint a Variety is elismerően nyilatkozott róla.

A története egy fiatal lány és egy középkorú férfi különleges kapcsolatát meséli el a második világháború utáni Budapesten. A nagy világégést követő években élőknek nemcsak a múlt borzalmainak feldolgozásával, de egy új ellenség felemelkedésével is szembesülniük kellett. A zsidó életeket bemutató történet tele van személyek és közösségek tragédiáival, de ugyanakkor megmutatja azt is, hogy minden életnek van értelme.

Grigoj Szluzsitel – Egy moszkvai kandúr feljegyzései

Különleges történet az Egy moszkvai kandúr feljegyzései, mivel főhőse egy macska. De nem is akármilyen, hanem filozofáló, emberekhez hasonló állat, akinek életét megismerve, emberi sorsok alakulásába is belelátunk, valamint a híres orosz főváros utcáit is bejárhatjuk. Ez a könyv magáról az életről szól, a buktatókról, a mennyei pillanatokról és azokról a társakról, akikkel mindezt megosztjuk. Elgondokodtató mese ez, ami sokszor megmosolyogtat és valóságosabb, mint gondolnánk.

Antoine de Saint-Exupéry – A kis herceg

A francia klasszikust mindenki ismeri. Egy történet a különleges kis hercegről, egy gyönyörű rózsáról és a rókáról, ami megváltoztat. Üzenetei világhírűek és örökérvényűek, ezért sem elég egyszer elolvasni. Sokat tanít gyerekeknek és felnőtteknek is egyaránt ez a mese, ami új perspektívát ad az élethez.

David Mitchell – Felhőatlasz

David Mitchell világhírű könyve és az abból készült film azt mutatja be, hogyan kapcsolódnak egymáshoz sorsok és események által az emberek. Hogyan hatunk egymás életére, tudattalanul is hogyan befolyásoljuk a másik jövőjét. Egy nagyon kreatívan felépített történet, ami évszázadokon ível át és különleges, történelmet megváltoztató életeket mutat be. Lenyűgöz és megborzongat, pont, mint egy tökéletes történet.

Csak az igazat – a legjobb sportfilmek.

Ahogy elmúlt írásomban ígéretet tettem, összeszedem a legjobb sportfilmeket. Próbáltam megint olyan elvek szerint haladni, és ez alapján olyan filmeket kiválasztani, amik reális képet adnak az adott témáról/eseményről/személyről. Így ebből a rövid felsorolásból kimaradnak olyan, egyébként szórakoztató és kedves filmek, mint a Jég veled! vagy az Eddie, a sas.

Ha nincs kinti esti program, vagy éppen szabadtéri mozira – 5 kiváló életrajzi film

5 olyan filmről írnék röviden, amelyek tehát a kedvenc műfajomban számomra a legkedvesebbek. Nyilván számos ilyen film ki fog maradni, éppen ezért a végére pusztán felsorolás jelleggel de illesztek néhány kiváló alkotást. Ebben a mini ötös listában most inkább olyan filmeket válogattam, amely valóban az illető személy életének hosszabb periódusára fókuszálnak, nem pedig egy kiragadott eseményre.

J. R. Ward: A bourbon királyai

J.R. Ward neve felér egy garanciával a jó regényre. A bourbon királyai - családregény titkokkal, kegyetlenséggel, cselszövésekkel, szerelemmel…

Melyek voltak a legjobb Morricone filmek?

Kiválasztottam néhány olyan filmet, amik egyrészt nagy hatással voltak rám, másrészt azonban kétséget kizáróan magukon viselték Morricone zenei kézjegyét is. Szándékosan veszek a listába olyan filmeket is, amik a legszélesebb közönség számára kevésbé ismertek. A Keresztapa tehát most kimarad, azt nem lehet eléggé méltatni, de ennek ellenére mégsem tudok kihagyni néhányat legismertebb művei közül, és nem is akarok.
Annyi bizonyos, hogyha a XX. századi művészvilág legnagyobb hatású embereit kell felsorolni, Ennio Morricone-nak köztük, nem is lesz, már van, a helye.

Könyvajánló gyerekeknek! – Geronimo Stilton

Természetesen minden iskolás megkapta már a nyárra kiolvasandó kötelező olvasmányokat, azonban érdemes megismerkedni a Stilton könyvek aranyos történeteivel, figuráival. S vajon ki írja a Geronimo Stilton könyveket?