Menü

Nagy nyári könyvajánló

Olvasni mindig jó, de nyáron különösen is, amikor csak kifekszünk a napra, egy izgalmas krimi vagy elgondolkodtató könyv társaságában és élvezzük, ahogy magával visz a történet.

F. Várkonyi Zsuzsa – Férfiidők lányregénye

Az első könyv magyar írónő alkotása, amiből tavaly készített filmet Tóth Barnabás. Az adaptáció olyan sikeres lett, hogy hazánk jelölte az Oscar-díjra is, valamint a Variety is elismerően nyilatkozott róla.

A története egy fiatal lány és egy középkorú férfi különleges kapcsolatát meséli el a második világháború utáni Budapesten. A nagy világégést követő években élőknek nemcsak a múlt borzalmainak feldolgozásával, de egy új ellenség felemelkedésével is szembesülniük kellett. A zsidó életeket bemutató történet tele van személyek és közösségek tragédiáival, de ugyanakkor megmutatja azt is, hogy minden életnek van értelme.

Grigoj Szluzsitel – Egy moszkvai kandúr feljegyzései

Különleges történet az Egy moszkvai kandúr feljegyzései, mivel főhőse egy macska. De nem is akármilyen, hanem filozofáló, emberekhez hasonló állat, akinek életét megismerve, emberi sorsok alakulásába is belelátunk, valamint a híres orosz főváros utcáit is bejárhatjuk. Ez a könyv magáról az életről szól, a buktatókról, a mennyei pillanatokról és azokról a társakról, akikkel mindezt megosztjuk. Elgondokodtató mese ez, ami sokszor megmosolyogtat és valóságosabb, mint gondolnánk.

Antoine de Saint-Exupéry – A kis herceg

A francia klasszikust mindenki ismeri. Egy történet a különleges kis hercegről, egy gyönyörű rózsáról és a rókáról, ami megváltoztat. Üzenetei világhírűek és örökérvényűek, ezért sem elég egyszer elolvasni. Sokat tanít gyerekeknek és felnőtteknek is egyaránt ez a mese, ami új perspektívát ad az élethez.

David Mitchell – Felhőatlasz

David Mitchell világhírű könyve és az abból készült film azt mutatja be, hogyan kapcsolódnak egymáshoz sorsok és események által az emberek. Hogyan hatunk egymás életére, tudattalanul is hogyan befolyásoljuk a másik jövőjét. Egy nagyon kreatívan felépített történet, ami évszázadokon ível át és különleges, történelmet megváltoztató életeket mutat be. Lenyűgöz és megborzongat, pont, mint egy tökéletes történet.

Francia Riviéra? Nem, Balaton

A Nyugati nyaralás című magyar film nemrég került a mozikba és már korábban is elég nagy felhajtást kapott. A késői Kádár-korszakon keresztül bemutatott Maurer család kémjátszmával átszőtt nyaralása olyan, mint egy ideális nyaralás humoros, nosztalgikus és érdekes. Nézőként pedig garantálva van a nevetés és az izgalom egyszerre.

Ez a vonat már célba is ért

A Japán kultúráról már rengeteg film született, a felkelő Nap országa mindig jó alapanyag egy akciófilmhez. Brad Pitt pedig A gyilkos járatban próbára is teszi magát, több karakterrel együttesen, azonban képes-e a japán expressz gyorsaságával, precizitásával és kényelmével is felvenni a versenyt, és egy legalább annyira jó filmet elvinni a hátán, mint a híres japán precizitás?

Mozaik család a mesékben – Erdei tesók

A modern világ velejárója, hogy sokkal több mozaik család alakul ki, az emberek hiába terveznek hosszabb távon együtt élni egymással, családot alapítani, mégis valami elromlik, amit már nem szeretnének megjavítani. Ennek legnagyobb elszenvedői a gyerekek, de egy normális gondolkodású felnőtt próbál segíteni a gyerekének átvészelni a nehéz időszakokat. Erre egy jó alkalom az erre „szakosodott” mesék olvasása és nézése.

Virgin River – A sorozat, ami anyát beszippantotta

A Virgin River (2019) egy jelenleg 5 évadon át ívelő drámasorozat, mely alapjául Robyn Carr, a sorozattal azonos című könyve szolgál, de a negyedik évadot 2022 júliusában dobták csak ki a Netflix oldalára. Az epizódok élhetően 45 perc körüliek, szóval egy anyás énidőbe is beleférnek

A király halott, hát éljen a király!

Baz Luhrmann nem aprózta el. A nagy epikus filmek (pl. Ausztrália) után a giccs határán(?) lezongorázott A nagy Gatsby vagy éppen a szürreálisan csömör Moulin Rouge után bejelentkezett az idei Oscarra egy Elvis életrajzi filmmel. A gonosz kizsigerelő producer/menedzser/pótapa szerepében Tom Hanks rosszalkodhat végre egy kicsit. Popcorn be, lemezeket élesíts és hagyj szóljon!!!