Menü

Maradéktalanul

Magyarországon közel 2 millió tonna ételt dobunk szemétbe évente, otthonainkban ennyi végzi a kukában. Hatalmas pazarlás ez, mely ellen civil szervezetek is tiltakoznak. Kétmillió ételhulladék rengeteg, miközben tízezrek éheznek, s ez világszerte jelentős probléma, nemcsak Magyarországon.

A magyar élelmiszerpazarlás legnagyobb szelete a háztartásokban keletkezik, otthonainkban landol a szemetesben.

A pazarlás csökkentésének érdekében már léteznek hatékony kampányötletek, vannak élelmiszerláncok, amelyek vállalják, hogy a nap végén megmaradt termékeiket eljuttatják a rászorulókhoz, ez már egy lépés a megoldáshoz vezető úton.

Mindenképp törekedni kell arra, hogy megmentsünk sok tonna megmaradt élelmiszert, mert még felhasználhatóak. A rászorulóknak életmentő lenne jópár élelmiszercsomag, melyet a maradékokból el lehetne készíteni. A nélkülözők örülnének neki.

Mi az, amit mi tehetünk?

Például konyhánkban megpróbálunk a maradék ételek felhasználásával új fogásokat készíteni, a pazarlás helyett kreativitásunkat bevetve megelőzni az ételek szemétben landolását.

Az éttermekben amit nem tudunk elfogyasztani, csomagoltassuk el, együk meg otthon később, jó lesz vacsorára, másnapra.

A túlvásárlást is meg kell előznünk, ami nemcsak a pénztárcánknak tesz jót, hanem a diétánknak is. Nem véletlenül mondják, hogy sosem szabad éhesen vásárolni menni és nem árt, ha van nálunk bevásárlólista, melyre hagyatkozunk és melytől nem térünk el. A boltban csak azt vegyük meg, amit később tényleg megeszünk, vagy amire ténylegesen szükségünk van.

A fő cél az, hogy annyit vásároljunk, annyit elfogyasztunk, így pedig nem keletkezik kidobásra váró ételfelesleg. A maradék főtt ételt vagy akár a kenyeret fagyasszuk le, semmiképp ne dobjuk el. Ha felhalmozzuk akkor feltehetően a szavatossági idő lejárta után kidobjuk.

A szavatosságot egyébként figyelni kell, de semmiképp sem kell eldobni feltétlen az egy napja lejárt terméket, mert nem biztos, hogy van bármi baja.

Ahol házikedvenc van, ott az ételmaradék a kutyusnál landol, akinek viszont nincs háziállata, érdemes a fenti tanácsokat megfogadva vásárolni, fagyasztani.

Főleg ünnepek idején gyakori, hogy több étel is rajtunk marad. A süteményhegyekből én meg szoktam kínálni szomszédaimat, rokonaimat, barátaimat, munkatársaimat, de volt, hogy a mikuláscsomagok nagy részét négy gyermekes családosoknak, óvodáknak továbbítottam, rászorulóknak ajándékoztam el.

Ami nekünk felesleges, másnak érték lehet. Így mindenki jól jár.

Tervezzünk előre! A legegyszerűbb módja annak, hogy ne kelljen kidobnunk semmilyen maradékot, ha megtervezzük előre mikor miből mennyit főzünk. Átgondolva főzzünk és dobozoljunk.

Bevásárlás előtt még otthon ellenőrizzük a készleteinket, így elkerülhetjük, hogy olyan alapanyagot vásároljunk, ami van otthon.

A tudatosság a konyhában is elengedhetetlen, de mindig megéri spórolni az élelmiszerhulladékkal! Segítsünk másokon!

Martinka Dia

Talán mégis allergia?

Az allergiával kapcsolatos tévhitek között az egyik leggyakoribb, hogy ha valaki nem allergiás, akkor már nem is lehet. Sajnos az allergia életünk során bármikor kialakulhat, illetve nagyon változatos tünetek jellemzik.

Holisztikus szemlélet a pajzsmirigybetegség kezelésében

A holisztikus szemlélet lényege, hogy ne csak a tüneteket gyógyítsuk, ne azokat akarjuk megszüntetni gyógyszeres kezeléssel, hanem az igazi okot tárjuk fel.

Védőoltás kisokos

Mostanában nagyon megosztó véleményeket lehet hallani a védőoltásokkal kapcsolatban. Talán csak a jelenlegi helyzet, talán csak a megfelelő tájékoztatás hiánya, de egyre többen gondolnak rá úgy, mintha ez egy rossz dolog lenne. Most összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a védőoltásokkal kapcsolatban.

Legjobb bőrfeszesítők a konyhából

A bőr megereszkedésének és a mélyedések kialakulásának több oka lehet, ezek közül valamelyik teljesen természetes és megváltoztathatatlan, azonban egyes folyamatok késleltethetőek az életmódbeli, illetve a bőrápolási szokások módosításával.

Indul az eperszezon!

Itt van lassan az április vége, május eleje! Örülhetünk, hiszen most érik már itthon is sokunk kedvenc gyümölcse, az eper! Édes, egészséges és sok ételhez, süteményhez kiváló kiegészítő vagy összetevő. Forrhat az üst is és készülhet a nagymama legendás lekvárja, vagy a finom szörp!