Menü

Mulandó gondolatok kicsit jó irányba

Niki Caro (Bálnalovas, Kőkemény Minnesota) érthető módon nem az első választás volt a IV. századi kínai Mulan történet élőszereplős grandiózus hollywoodi lenyomatához. Végül nem kímélte az alapanyagot, inkább újra gondolta a sztorit, mintsem remakelte azt. Mindenki kedves kis sárkánya, a 22 évvel ezelőtt Disney mesének a remek humorforrása ezúttal hiányzik. Kapunk azonban egy fejlődéstörténetet a férfias (vagy mondjuk úgy férfiaknál is bátrabb) nők identitásválságáról. A tanmese alapja „a fogadd el magad” és a „mindenre képes leszel” alaphang inkább jó szerencsesüti szlogennek minthogy ezredjére bekajáljuk a vásznon. Ez a Mulan-dó kis filmecske az év sikerének volt kikiáltva, de erősen visszafogott fogadtatást kapott mindenhol. Pedig annyira nem rossz, mint a híre, csak a két világ közti szakadékot nem tudja áthidalni mindenhol szórakoztató módon.

Ami abszolút működik az a szereplő gárda (Jet Lit, aki felismeri annak fizettek bármit), és a kung-fu valamint a kardos mozdulatok a helyükön vannak. A bejárt/lefotózott tájak pedig gyönyörűek. Még a chi erő Star Wars-os felfogását is elnéznénk, de sajnos be kell látni, hogy ez egy egyszerű filmmese délután a Disneyvel és nem egy klasszikus. A probléma roppant egyszerű: a részek sokkal jobban néznek ki, mint az egész. Inkább tűnnek a fontos események belterjes üres képeslapnak, még a nagy csaták is, mint egy kontinensnyi ország császár megbuktatásának téttel bíró eseménysorának. A kalandfilm jelleg azért stimmel. A harcos fiatal lány és az ellenséges, megkeseredett boszorkány közt vibrál valami, de valahogy félúton, más szóval Miki egér producereinek vágószobájában elhalt a dolog.

Kerülni kellett minden kínos kérdést, mélységet, konfliktust. Egyszerre próbálták a moziba csábítani a kicsiket, a feministákat, a hercegnő pártiakat és a keleti harcművészet/filmek szerelmeseit. A bántóan kevés humor és a túltolt pátosz dadogóssá teszi a kész Mulant, de még így is messze veri a hullarabló remakeket, amikkel atomgazdag lett pillanatok alatt a Disney. Ilyen hát az új/régi kínai legenda Hollywood szemével. Egy Mulan-dó gondolatsor gyönyörű tájképekkel, pár látványos harccal. A család minden tagja egy picit jól fog szórakozni, nagy baj nem lesz és ez is valami. Az iránya tulajdonképpen jó, de valahogy nem lehet eldönteni, hogy a film ’lóva’ ami viszi a harcosunkat vak vagy csak vakmerő, de valahogy nem tudta teljesen mit szeretne és ez látszik. Az élőszereplős film az átlagnál jobb, egy könnyed délutánra simán alkalmas lett. Ennek is lehet azért örülni.

Könyvajánló: Paulo Coelho : Tizenegy perc

Nemrégiben olvastam az „Alkimistát”, a „Veronika meg akar halni”-t, a „Tizenegy percet” és persze keresem már fel a könyvtárakban a többi művet is. Paulo Coelho nem véletlenül napjaink egyik legkedveltebb írója.

Könyvajánló: Dr. Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása

Manapság egy halom ígérettel találkozik a fogyni vágyó, csodapirulákkal, újabb és újabb csodát ígérő shakekkel, porokkal, étrendekkel, pedig a megoldást nem ezek jelentik. Ez a könyv azoknak szól, akik már hosszú ideje vívják harcodat a túlsúlyukkal, evészavaraikkal, érzelmi problémáikkal.

Tenet - A múlt a jelen, ami a jövő

Christopher Nolan szerzői filmjei mindig kiemelkednek a mezőnyből. A régi klasszikusa a Memento megkeverte a lineáris vonalvezetésbe vetett hitünket. A legújabb remekmű (?), a Tenet nyomasztó akciódús időutazós világkörüli road movie lett. Ezt a filmet nem megérteni kell (lévén tudatosan hagy nyitva megannyi kérdést), hanem megtapasztalni. Essünk neki.

Miért nem futnak be filmszínészként a stand uposok Magyarországon?

A stand up komédiások mindenkiből váltanak ki valamilyen érzelmet Magyarországon is. Egyeseknek a kedvencei közé tartoznak, mások a legtöbbjüket ki nem állhatják, az viszont biztos, hogy a műfaj Magyarországon nem csak él, hanem virágzik is. Ám amíg az Egyesült Államokban, ahol persze valljuk be jó volt több film is készül, azt látjuk, hogy sokan a színpad világa után megtalálják a helyüket a kamerák előtt is, addig Magyarországon ez az áttörés még várat magára. Vagy talán el sem érkezik?

Csak az igazat – a legjobb sportfilmek.

Ahogy elmúlt írásomban ígéretet tettem, összeszedem a legjobb sportfilmeket. Próbáltam megint olyan elvek szerint haladni, és ez alapján olyan filmeket kiválasztani, amik reális képet adnak az adott témáról/eseményről/személyről. Így ebből a rövid felsorolásból kimaradnak olyan, egyébként szórakoztató és kedves filmek, mint a Jég veled! vagy az Eddie, a sas.