Menü

Mit tud a szőlőmag?

Azt tudom, hogy minden shoppingoláskor szemezek a biobolt polcain a szőlőmagolajjal, meg szőlőmagőrleménnyel, ajándékba is vettem már (bevallom, alig volt kedvem odaadni, mert annyira örültem volna neki én is) s most annak néztem utána, mit is tud ez a kis csodamag, amiért annyira szeretjük, szeretik.

Sokszor azt gondoljuk, hogy a szőlő gyümölcshúsa sokkal értékesebb, mint a magja, pedig utóbbi egy valóságos koncentrált tápanyagbomba, ezért népszerű a belőle készített olaj, esszencia, őrlemény és liszt. A szőlőmag köztudottan tele van antioxidánsokkal, emellett gazdag káliumban, kalciumban, magnéziumban, de egyes nyomelemek, például a molibdén, a mangán, a vas, illetve a réz is van benne.

A szőlőmagból készült étrendkiegészítők segítenek a fertőzések és a rák megelőzésében. Kutatások bizonyítják, hogy a szőlőmag igazoltan csökkentheti egyes rákos megbetegedések előfordulását, óv a fertőzésektől és a gyulladásoktól

A szőlőmagban lévő antioxidáns hatású flavonoidok erősítik az immunrendszert, védik a szívet és az érrendszert, gyulladáscsökkentők, védelmet nyújtanak a vírusos, bakteriális fertőzések ellen, de a cukorbetegséggel és elhízással is felveszik a harcot.

A szőlőmag az egyik legerősebb antioxidáns, s nemcsak a szabadgyökökkel harcol, de segít az étkezéssel bevitt zsírok feldolgozásában, emiatt diéták és fogyókúrák fontos része.

A szőlőmagból nyert olaj linolsav segít a pattanások, az ekcéma, a különféle bőrgyulladások és az allergiás bőrirritációk kezelésében, megszüntetésében, s a kozmetikai ipar is előszeretettel használja, mivel táplál és hidratál, valamint feszesíti és ránctalanítja a bőrt.

Sajnos a szőlőmag egészben lenyelve nem képes érvényesíteni a felsorolt jótékony hatásait, ezért megőrölt formában érdemes hozzájutni.

Óriási erő van ebben a pici magban, tartalmaz rostokat, fehérjét, olajokat, tanninokat, nagy mennyiségben antioxidánsokat, mint például E-vitamint, flavonoidokat, linolénsavat, polifenolokat. A vörösborban – és a kék szőlőben – található rezveratrol kedvező élettani és biokémiai hatásai széleskörűek: tágítja az ereket, csökkenti a gyulladásokat, az öregedést és még sorolhatnám, mert ez a felsorolás a teljesség igénye nélkül történt.

A szőlőmag kivonat kifejezetten ajánlott fizikai munkát végzőknek és sportolóknak az érrendszer kiépítésére, az ízületek védelmére, de javasolt a stressz oldására is. Fogyasztása fiataloknak is ajánlott, mivel serkenti az agyműködést.

A szőlőmag, akár olaj, -őrlemény vagy -kivonat – formájában is jutunk hozzá, óriási vitaminbombát kapunk egy icipici magból, használjuk bátran az egészségre gyakorolt pozitív hatásait.

Martinka Dia

A világ legegészségesebb sajtja

A sajt rengeteg koleszterint, telített zsírsavat és nátriumot tartalmaz, nem véletlen, hogy sokáig mumusnak számított a táplálkozás szakértők számára. A szakemberek arra intettek, hogy ha szeretnénk elkerülni az elhízás és a szívbetegség veszélyét, akkor ne nagyon együnk sajtot. Az elmúlt években azonban átértékelték a sajtféléket, miután több kutatás is bizonyította pozitív hatásukat.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Az elhízás valódi okai

A testsúlyt genetikai tényezők, az anyagcsere sebessége és pszichés eredetű tényezők egyaránt befolyásolják. Az éhség alapvetően elsődleges motiváció, az evés rögzült viselkedésforma, de ami az állatoknál egyszerű szabályozási mechanizmus, az embernél több tényező által meghatározott, bonyolult folyamattá válik, amelynek szociális és kulturális vonatkozásai is vannak.

Az evés boldogít?

Léteznek ételek, amelyek boldogítanak, ugyanis némely élelmiszerben megtalálható a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin képződéséhez elengedhetetlenül fontos triptofán.

Hisztamindiéta

Vannak olyan emberek, akik nem tudják tolerálni a hisztamint, ezért bizonyos dolgokra oda kell figyelniük, például a táplálkozásukra. Amit a hisztamindiétáról tudni érdemes.