Menü

Mit tud a szőlőmag?

Azt tudom, hogy minden shoppingoláskor szemezek a biobolt polcain a szőlőmagolajjal, meg szőlőmagőrleménnyel, ajándékba is vettem már (bevallom, alig volt kedvem odaadni, mert annyira örültem volna neki én is) s most annak néztem utána, mit is tud ez a kis csodamag, amiért annyira szeretjük, szeretik.

Sokszor azt gondoljuk, hogy a szőlő gyümölcshúsa sokkal értékesebb, mint a magja, pedig utóbbi egy valóságos koncentrált tápanyagbomba, ezért népszerű a belőle készített olaj, esszencia, őrlemény és liszt. A szőlőmag köztudottan tele van antioxidánsokkal, emellett gazdag káliumban, kalciumban, magnéziumban, de egyes nyomelemek, például a molibdén, a mangán, a vas, illetve a réz is van benne.

A szőlőmagból készült étrendkiegészítők segítenek a fertőzések és a rák megelőzésében. Kutatások bizonyítják, hogy a szőlőmag igazoltan csökkentheti egyes rákos megbetegedések előfordulását, óv a fertőzésektől és a gyulladásoktól

A szőlőmagban lévő antioxidáns hatású flavonoidok erősítik az immunrendszert, védik a szívet és az érrendszert, gyulladáscsökkentők, védelmet nyújtanak a vírusos, bakteriális fertőzések ellen, de a cukorbetegséggel és elhízással is felveszik a harcot.

A szőlőmag az egyik legerősebb antioxidáns, s nemcsak a szabadgyökökkel harcol, de segít az étkezéssel bevitt zsírok feldolgozásában, emiatt diéták és fogyókúrák fontos része.

A szőlőmagból nyert olaj linolsav segít a pattanások, az ekcéma, a különféle bőrgyulladások és az allergiás bőrirritációk kezelésében, megszüntetésében, s a kozmetikai ipar is előszeretettel használja, mivel táplál és hidratál, valamint feszesíti és ránctalanítja a bőrt.

Sajnos a szőlőmag egészben lenyelve nem képes érvényesíteni a felsorolt jótékony hatásait, ezért megőrölt formában érdemes hozzájutni.

Óriási erő van ebben a pici magban, tartalmaz rostokat, fehérjét, olajokat, tanninokat, nagy mennyiségben antioxidánsokat, mint például E-vitamint, flavonoidokat, linolénsavat, polifenolokat. A vörösborban – és a kék szőlőben – található rezveratrol kedvező élettani és biokémiai hatásai széleskörűek: tágítja az ereket, csökkenti a gyulladásokat, az öregedést és még sorolhatnám, mert ez a felsorolás a teljesség igénye nélkül történt.

A szőlőmag kivonat kifejezetten ajánlott fizikai munkát végzőknek és sportolóknak az érrendszer kiépítésére, az ízületek védelmére, de javasolt a stressz oldására is. Fogyasztása fiataloknak is ajánlott, mivel serkenti az agyműködést.

A szőlőmag, akár olaj, -őrlemény vagy -kivonat – formájában is jutunk hozzá, óriási vitaminbombát kapunk egy icipici magból, használjuk bátran az egészségre gyakorolt pozitív hatásait.

Martinka Dia

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.