Menü

Egy újabb magyar mestermű – Pieces of a Woman

A Netflixen tarol Mundruczó Kornél legújabb, első angol nyelvű drámája. Ez az első olyan magyar alkotás, amiben Martin Scorsese executive producerként vett részt. A mű nagy sikernek örvend már most, pedig csak pár hete része a Netflix kínálatának.

A trailer szerint a történet egy párról szól, akik babát várnak. A kismama, Martha Weisz (Vanessa Kirby) az utolsó hónapban van, nagy kerek pocakja van. Nagyon várja a pár az érkező kislányt, készen van a baba szobája, minden rendben halad. Martha otthon szeretne szülni, e szándékában nagyon magabiztos. Mikor megindulnak a fájások, a férj, Sean (Shia LaBeouf) hívja is a kiválasztott bábát, ám a bába egy másik nő szülését vezényli, ezért Eva érkezik a családhoz. A szülés során nem várt komplikációk lépnek fel, de Martha elutasítja azt, hogy kórházba vigyék, ezért Sean csak kihívja a mentősöket. A szülés maga sikeres volt, Martha kezében tarthatja síró kislányát, de az újszülött váratlanul kékülni kezd.

Innen indul a feldolgozandó történet, maga a film nagy része, a gyász. Elveszíteni egy újszülött babát egy szülő számára a legnagyobb tragédia. Egy gyász feldolgozása mindenkinek más ütemben és másképp megy. A film pedig megjeleníti a családot, azok érzelmeit és a feldolgozás módját. Martha, a gyászoló édesanya helyzete a legrosszabb. A teste úgy hiszi, hogy édesanya, de lélekben tudja, hogy meghalt a kislánya. Ő az, aki elsőnek kimondja a kimondhatatlant: nincsen gyermeke. Lélekben viszont mégis anyukaként viselkedik. Vanessa Kirby színészi karrierjének eddigi legjobb játékát nyújtja. A színésznőt már Oscar-esélyesként emlegetik.

Sean, az édesapa, haragosan gyászol, majd próbál vigasztalódni, végül egyértelműen a továbblépés jeleit mutatja. Sean nem akarja, hogy a kislányát kitöröljék a fejéből. A gyászoló házaspár a film során fokozatosan távolodik el egymástól, keresik a saját megvigasztalásukat.

Megjelenik a gyászoló nagymama is (Ellen Burstyn), aki bosszút akar állni a bábán (ahogy az orvosok is). Egyértelműen őt okolják a veszteség miatt. Martha nem akar bosszút állni, a perre sem akar elmenni. A nagymama végül ráveszi Seant, hogy támogassa a pert.

A dilemma: lehet-e egy bábát okolni a tragédiával véget érő otthonszülésért? Lehet-e egy édesanyát okolni, mert az otthonszülésnél döntött? Ki igazából a hibás? kell-e hibást keresni? Martha szerint nem, hiszen ő nem tartja hibásnak a bábát. A film nem is a hibáztatásról szól, hanem a feldolgozásról.

Érzelmekben, naturalisztikus jelenetekben gazdag filmet láthatunk, mindenképpen ajánlom annak, aki szereti a hosszabb, érzelmi alapú műveket. Aki akciót várna el, az nem jó filmet választott. Ez egy olyan film, amin lehet elmélkedni és egy kicsit átérezni azt, amin keresztül ment a család.

Nagypál Anna

Újabb sorozatajánló karantén idejére

Több mint egy éve már, hogy a koronavírus okozta korlátozások szerint élünk. Az emberek legnagyobb része home officeban dolgozik, vagy távoktatásban tanul és amíg a szórakozóhelyek, kávézók és éttermek is zárva tartanak, a barátokkal is veszélyes találkozni, a filmek és sorozatok nézése lett az új hobbink.

Kultúra a koronavírus alatt

Koronavírus előtt sokan jártak moziba, színházba, könyvtárba és egyéb olyan helyekre, ahol egy kis kultúrát tudott magába szívni az ember. Sajnos egyre jobban eléri az emberek ingerküszöbét az, hogy nincsenek nyitva üzletek, szórakozóhelyek és persze azok az intézmények, amelyek a kultúráért felelősek.

Könyvajánló: Bocsáss meg, Rose Gold!

Rose Gold Watts 18 éves koráig abban a hitben élt, hogy súlyos beteg. Az egész élete arról szólt, hogy orvostól orvosig járt és mindenféle betegséggel diagnosztizálták, állapota romlott, kerekesszékbe kényszerült. Egy nap azonban fény derült a sokkoló igazságra: anyja hazudott neki. A lány nem volt beteg…

Könyvajánló hideg téli délutánokra

Keressünk egy meleg takarót, gyújtsunk be a kályhába, főzzünk egy jó teát és olvassunk!

Az idei év legjobb akciófilmje? - Tyler Rake: A kimenekítés

A Netflix idei akciófilmje a Tyler Rake - A kimenekítés méltó arra, hogy az év egyik legjobb filmjének nevezzük. Egy nyílegyenes történet, egy olyan narratív megközelítésben, amit eddig nem sokan tudtak ennyire jól kivitelezni. Sok helyen brutális, véres és klisés, de mégis az utolsó pillanatig feszült és kiszámíthatatlan. Filmkritika minimális spoilerekkel.