Menü

Egy újabb magyar mestermű – Pieces of a Woman

A Netflixen tarol Mundruczó Kornél legújabb, első angol nyelvű drámája. Ez az első olyan magyar alkotás, amiben Martin Scorsese executive producerként vett részt. A mű nagy sikernek örvend már most, pedig csak pár hete része a Netflix kínálatának.

A trailer szerint a történet egy párról szól, akik babát várnak. A kismama, Martha Weisz (Vanessa Kirby) az utolsó hónapban van, nagy kerek pocakja van. Nagyon várja a pár az érkező kislányt, készen van a baba szobája, minden rendben halad. Martha otthon szeretne szülni, e szándékában nagyon magabiztos. Mikor megindulnak a fájások, a férj, Sean (Shia LaBeouf) hívja is a kiválasztott bábát, ám a bába egy másik nő szülését vezényli, ezért Eva érkezik a családhoz. A szülés során nem várt komplikációk lépnek fel, de Martha elutasítja azt, hogy kórházba vigyék, ezért Sean csak kihívja a mentősöket. A szülés maga sikeres volt, Martha kezében tarthatja síró kislányát, de az újszülött váratlanul kékülni kezd.

Innen indul a feldolgozandó történet, maga a film nagy része, a gyász. Elveszíteni egy újszülött babát egy szülő számára a legnagyobb tragédia. Egy gyász feldolgozása mindenkinek más ütemben és másképp megy. A film pedig megjeleníti a családot, azok érzelmeit és a feldolgozás módját. Martha, a gyászoló édesanya helyzete a legrosszabb. A teste úgy hiszi, hogy édesanya, de lélekben tudja, hogy meghalt a kislánya. Ő az, aki elsőnek kimondja a kimondhatatlant: nincsen gyermeke. Lélekben viszont mégis anyukaként viselkedik. Vanessa Kirby színészi karrierjének eddigi legjobb játékát nyújtja. A színésznőt már Oscar-esélyesként emlegetik.

Sean, az édesapa, haragosan gyászol, majd próbál vigasztalódni, végül egyértelműen a továbblépés jeleit mutatja. Sean nem akarja, hogy a kislányát kitöröljék a fejéből. A gyászoló házaspár a film során fokozatosan távolodik el egymástól, keresik a saját megvigasztalásukat.

Megjelenik a gyászoló nagymama is (Ellen Burstyn), aki bosszút akar állni a bábán (ahogy az orvosok is). Egyértelműen őt okolják a veszteség miatt. Martha nem akar bosszút állni, a perre sem akar elmenni. A nagymama végül ráveszi Seant, hogy támogassa a pert.

A dilemma: lehet-e egy bábát okolni a tragédiával véget érő otthonszülésért? Lehet-e egy édesanyát okolni, mert az otthonszülésnél döntött? Ki igazából a hibás? kell-e hibást keresni? Martha szerint nem, hiszen ő nem tartja hibásnak a bábát. A film nem is a hibáztatásról szól, hanem a feldolgozásról.

Érzelmekben, naturalisztikus jelenetekben gazdag filmet láthatunk, mindenképpen ajánlom annak, aki szereti a hosszabb, érzelmi alapú műveket. Aki akciót várna el, az nem jó filmet választott. Ez egy olyan film, amin lehet elmélkedni és egy kicsit átérezni azt, amin keresztül ment a család.

Nagypál Anna

Szerencsejáték az élet? - Nyerd meg az életed sorozatkritika

A Netflix új Squid Game című sorozata hatalmasat tarolt. Milyen lenne életre-halálra szóló gyerekjátékokban részt venni? És milyen emberek mennének bele realistán ebbe? A Netflix teljesen koreai színészekkel kiadott alkotása, ezekkel a kérdésfeltevésekkel fordul a nézők felé. A Nyerd meg az életed, nagyon jól beletenyerelt a jelenlegi a korszellembe. Azonban kár, hogy az orbitális közhelyek és elcsépelt fordulatok, valamint az európai szemmel túljátszott színészi játék, rengeteget elvesznek a sorozat érdemeiből.

Lélektani gourmet John Wick? - Pig-filmkritika

Nemrégiben debütált a Pig Nicolas Cage főszereplésével, amely talán a színész egész pályafutásának legjobb alakítása lett. Az elsőfilmes rendező Michael Sarnoski, nagy fába vágta fejszéjét mikor belekezdett ebbe az igencsak bizarr történetbe.

Tíz gyűrű a világ felett

A Marvel Studio ismét valami újba fogott mikor elkezdte forgatni a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája című filmet. A film egyértelműen a távol keleti harcművészetek világából táplálkozik, és azt is próbálja bemutatni. Méghozzá egészen jól.

Mindenképpen érdemes megnézni a Toxikomát

Herendi Gábor keze alatt ügyesen futnak a sötét anyagok is: ezt bizonyítja a szeptembertől a mozikban is látható Toxikoma. A Szabó Győző drogmemoárja alapján készült filmet mindenképpen érdemes megnézni.

Mi történt Budapesten? – kritika a Fekete Özvegyről

A Marvel rajongók már egy éve várhatták a Fekete Özvegy megjelenését. Főleg a magyar rajongók várhattak türelmetlenül, ugyanis a Fekete Özvegyet nagyrészt Magyarországon, Budapesten forgatták. Egy év csúszással, de már a mozik vásznán nézhetjük az orosz bérgyilkos történetét.