Menü

Miért jó a halfogyasztás?

A magyaroknál évente körülbelül 6,7 kiló hal kerül fogyasztásra, ami elég kevés, tekintve, hogy az európai átlag 24,5 kiló. Valószínűleg ez azért van, mert környékünkön nincs tenger, ahonnan friss árú érkezhetne, csak gyorsfagyasztott termékekhez juthatunk hozzá szupermarketekben. De folyami halaink vannak, mégsem túl népszerű a halfogyasztás. A magyar konyha leginkább a húsokra specializált, az emberek félnek a halak ízétől, ezért nem is nagyon készítenek otthon halat, pedig magyar dietetikusok szerint érdemes lenne heti egyszer halat fogyasztani.

Ez nagyon kár, mert a halak fogyasztásával különböző mennyiségű vitaminokat és ásványi anyagokat juttathatunk a szervezetünkbe. A halhús kitűnő minőségű, jól hasznosuló fehérjeforrás, amely testünk regenerációjában fontos. Az olajos húsú halak omega-3 zsírsavakban is gazdagok, így szívünknek és ereinknek tesznek jót gyulladáscsökkentő hatásuk mellett. Diétában is tökéletesen alkalmazható lenne a halfogyasztás, mert például a heck, a tonhal és a tőkehal a legzsírszegényebb tengeri halak. Azt is kevesen tudják, hogy Magyarország az EU-ban kiemelkedő édesvízi haltermelő ország, így az itthon termelt halaknak kicsi a karbonlábnyoma.

Többen felismerték már a problémát, ezért például az Agrármarketing Centrum létrehozta a „HalPéntek” és a „Kapj rá!” nevezetű kampányát is. A HalPéntek azt a célt tűzte ki, hogy minél több magyar háztartásban bevezessék a heti legalább egyszeri halfogyasztást. A Kapj rá! kampány pedig egy kommunikációs-promóciós kampány, aminek egy weboldalt is létrehoztak. Itt recepteket osztanak meg, boltokat tüntetnek fel, ahol minőségi haltermékek kaphatóak.

Ezeknek is köszönhetően az utóbbi időben megfigyelhető volt a halfogyasztással kapcsolatos növekvő tendencia, a Kapj rá! kampány is elérte a célját. A cél az 5,7 kg/fő éves átlagos halfogyasztás 20%-kal való növelése, ami már négy 4 év alatt több mint 18%-kal, 6,7 kg fölé emelkedett.

De mindenképpen érdemes tengeri halakat és tengeri herkentyűket is bevezetni a magyar táplálkozásba, mert e tengeri halak kevésbé zsírosabbak, mint a folyami halak húsai. A változatos étrend pedig kiemelkedően fontos, hogy a megfelelő tápanyagokat vigyük be a szervezetünkbe.

Nagypál Anna

Sokak kedvenc gyümölcse, a banán

A banánt rengetegen szeretik, édes íze, puha állaga és könnyed szállíthatósága miatt. Ezen felül az egészségünkre is számos pozitív hatással bír, sportolók is előszeretettel fogyasztják és rengeteg recept alapja is.

Teával az egészségért

Akár egy megfázásról, influenzáról vagy hétköznapi stresszről van szó, a tea mindig jó alternatív megoldás. Ha igazán hatékonyak akarunk lenni, a tea fajtáját sem hagyjuk figyelmen kívül, hiszen mind valami másra van jó hatással.

Sajtok szerte a világból

A népszerű cheddar, trappista és mozzarella sajtokon kívül még nem is igazán próbáltál ki más sajtot? Akkor itt az ideje, mert nagyon sok isteni sajtfajta van még a világon, kár lenne őket kihagyni…

Ínycsiklandozó lazacos fogások

Lazacot ritkán eszünk, pedig ez a rózsaszínű húsú, gazdag ízű hal számtalan módon elkészíthető. Jól illik hozzá a spenót, a sóska, tésztával, tejszínnel, zöld fűszerekkel is harmonizál.

Tehéntej helyett: növényi tej

A növényi tejek nagyon népszerűek, de mivel elég sokféle létezik belőlük, nem olyan egyszerű a választás. Nézzük is meg, melyik, milyen hatással van egészségünkre.