Menü

Isteni ételek rizsből

A rizs minden háztartásban megtalálható, egészséges és tartós élelmiszer, de legtöbben csak köretnek készítik el. Ebben a cikkben most három isteni rizsből készült ételt olvashatsz, és készíthetsz el.

Elsőként jöjjön egy könnyen elkészíthető, de nagyon finom és krémes egytálétel:

Csirkemáj rizottó

Hozzávalók

35dkg rizottó rizs

50dkg csirkemáj

1tk kacsazsír

1.5l alaplé

1db salotta hagyma

2 gerezd fokhagyma

10 dkg vaj

1.5 dl fehérbor

ísz só

ísz bors

Elkészítés

A csirkemájat kb. 1 cm vastag csíkokra vágjuk, majd az aprított hagymával együtt a kacsazsíron megpirítjuk.

Mikor a máj már kellően megpirult, alaposan megborsozzuk, felöntjük a fehérbor felével és közepes lángon, néha megkeverve (vigyázva, hogy a máj ne törjön össze) addig pároljuk, míg a folyadékot teljesen felveszi.

Közben a rizst egy lábasban egy kávéskanálnyi vajon addig pirítjuk, míg átlátszó nem lesz (kb. 3-4 perc), majd hozzáadjuk a maradék fehérbort, és megvárjuk, hogy elpárologjon, majd felöntjük egy merőkanál alaplével és hozzádobjuk a vajat.

Amikor a rizs már majdnem megfőtt, de még van egy merőkanál alaplevünk, hozzáadjuk a rizshez a csirkemájat, a zúzott fokhagymát, az utolsó kanál levet, megsózzuk és készre főzzük. Ha szeretnénk rá parmezánt tenni, azt is ennél a fázisnál tegyük meg. Aprított petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk.

A következő is egy főétel, ez is viszonylag könnyen elkészíthető, mindenképp megéri kipróbálni:

Arancini, az olasz rizsgolyó

Hozzávalók

2 ek olívaolaj

2 ek vaj

1 db vöröshagyma

1 bögre füstölt sonka

2 bögre rizs

2 dl fehérbor

1l húsleves alaplé

1 bögre borsó

0.5 csok petrezselyem

1 bögre parmezán

1 csom mozzarella

1 bögre liszt

3db tojás

1bögre zsemlemorzsa

olaj (a sütéshez)

Elkészítés

Egy közepes fazék aljára olívaolajat csorgatunk, amibe beletesszük a két evőkanál vajat. Mindezt addig hevítjük időnként kavargatva, míg lágy és aranybarna nem lesz. (4-5 perc) Ezután hozzáadjuk a vöröshagymát, a sonkát, a rizst, aztán további két percig, laza keverő mozdulatok mellett tovább pirítjuk. Erre azért van szükség, hogy a rizsszemekre rátapadjon az olaj.

Hozzáadjuk a fehérbort, aztán addig főzzük, amíg majdhogynem el nem párolog. Ez nagyjából 2 percet jelent. Ha ezzel megvagyunk, lassan, kicsi adagokban hozzáadjuk a húsleves alaplevet is. Ezután addig főzzük, míg a rizs fel nem szívja a folyadékot.

15- 20 perc elteltével beleöntjük a zöldborsót, kicsit elkeverünk, majd további 2 percig főzzük. Ha ezen túl vagyunk, a fazék tartalmát kikanalazzuk egy tálba, aztán az egészet megszórjuk a parmezánnal és a petrezselyemmel. Dolgozzuk össze az így kapott masszát.

Előkészítjük a terepet a panírozáshoz. Ha a rizses-sajtos massza kihült, akkor nedves kézzel, kicsi golyókat formázunk belőle, melyek közepébe egy kocka mozzarellát rejtünk. Az így kapott golyszlikat először megforgatjuk a lisztben, aztán tojásban, majd zsemlemorzsában, végül pedig bő, forró olajban kisütjük őket. Egy papírtörlőre téve felitatjuk a fölösleges olajat, és már tálalhatjuk is.

A végére pedig jöjjön a desszert…

Áfonyás-tejberizses szelet

Hozzávalók

A piskótához:

3 db tojás

6 dkg cukor

fél csomag sütőpor

7,5 dkg liszt

Az áfonyás pudinghoz:

20 dkg áfonya

10 dkg barna nádcukor

1/2 db citrom leve

1 csomag vaníliás pudingpor

A töltelékhez:

1 ek cukor

2,5 dl tej

7 dkg hosszúszemű rizs

1 csomag vaníliáscukor

2,5 dl 30 %-os tejszín vagy cukrászhab

1 tk zselatin

1 db lime reszelt héja

10 dkg olvasztott fehér csokoládé

A diszítéshez:

áfonya

2 dl 35%-os tejszínhab

1 csomag habfixáló

Elkészítés

Az áfonyás-berizses szelet piskótájához összekeverjük a tojásokat a cukorral, a sütőporral és a liszttel. A masszát 20 x 30-as, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 170 fokon 10 perc alatt készre sütjük.

Az áfonyás pudinghoz a gyümölcsöt egy nyeles edénybe tesszük, és a cukorral együtt addig főzzük, amíg megolvad a cukor. Ezután összeforraljuk 1 dl vízzel, és botmixerrel pürésítjük. Újra felforraljuk, és besűrítjük 1 dl vízben elkevert pudingporral, majd még melegen rákenjük a piskótalapra, és a hűtőben kihűtjük.

A töltelékhez elkeverjük a cukrot a jel, majd mikróban lefedve 350 watton addig melegítjük, míg puha nem lesz (kb. 30 perc). Ezután kihűtjük.

A vaníliás cukorral felvert tejszínhabot felverjük a habfixálóval, és a rizshez adagoljuk. Ezután hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, és jól kikeverjük. A zselatint felmelegítjük, és azt is hozzáadjuk. A krémet egyenletesen elkenjük az áfonyás rétegen, és a hűtőbe tesszük dermedni. Tálalás előtt a habbá vert tejszínhabbal és áfonyaszemekkel díszítjük.

Jó étvágyat!

Liszli Kornélia

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!