Menü

Így fejleszthető a mentális egészség

A mentális erő építése hasonlít a fizikai erő növeléséhez. Napi 50 súlyzós gyakorlat csak néhány percet vesz igénybe, ám kitartó munkával komoly eredményt érhetünk el felsőtestünkön. A mentális izom is hasonlóan növelhető. Naponta néhány perc gyakorlással felkészíthetjük agyunkat arra, hogy másképp gondolkozzon, kezelje az érzelmeket és produktívan dolgozzon.

Határozd meg azokat a dolgokat, amelyekért hálás vagy!

Az áldások számolása a ránk rótt terhekkel szemben nagy hatással bír a pszichológiai egészségre. Számos tanulmány bizonyította, hogy növeli a boldogságot és csökkenti a depressziót. Gondolhatunk olyan egyszerű élményekre is, mint hogy tiszta víz folyik a csapból vagy sikerült aznap valakit megnevettetni. Készíts magadnak egy hála füzetet, és minden nap lefekvés előtt írd össze, miért vagy hálás! Az idő előrehaladtával a "hálásnak lenni" állapot a személyiség egyik alapvető részévé válik. Ez a módszer segíti a jobb alvást és erősíti az immunitást is.

Legyél tudatosan a jelen pillanatban!

Lehetetlen, hogy erősek maradjunk, ha éppen egy múlt heti eseményt idézünk vissza, vagy amikor félünk a másnapi kihívásoktól. A mindfulness lényege a pillanatok megélése tudatos jelenléttel. Viselkedésünket csak a jelen pillanatban tudjuk megváltoztatni. Éppen ezért lényeges, hogy tudjunk a jelen pillanatra és helyre koncentrálni. A tudomány álláspontja szerint a mindfulness rengeteg fizikai és pszichológiai előnnyel jár. Ezek közé tartozik a stressz csökkenése és a belső párbeszéd magasabb szintre emelkedése.

Egy percig ülj le, és figyeld a környezeted! Hallgasd meg, milyen hangokat hallasz! Nézd meg, mit veszel észre a szobában! Ezután figyeld meg, hogy a tested és érzelmeid milyen reakciókat váltottak ki! Sok gyakorlással nő a koncentrációs képesség, mely mai világunkban egyre nagyobb kihívás.

Viselkedj úgy, mintha!

Gyakran előfordul velünk, hogy addig várunk, amíg nem érezzük a változást. De ha csak arra várnánk, hogy jól érezzük magunkat mielőtt cselekednénk, az könnyen elakadáshoz vezetne. A kutatások azt mutatják, hogy megéri úgy viselkedni, mint az az ember, akivé válni szeretnénk. Ha megváltozik a viselkedés, a gondolatok és az érzelmek is átalakulnak. Ha szomorúak vagyunk, testtartásunk is árulkodik erről. Így egy idő után depressziós állapotba kerülünk. Ha kihúzzuk magunkat és mosolygunk, azonnal érezzük a lendületet, mely hatással lesz hangulatunkra.

A belső nyugalmat és a bizalmat ne várd kívülről!

Kérdezd meg magadtól, te hogyan tudsz magabiztosabban viselkedni! A nyugodt viselkedés, még a belső kételyek ellenére is segít, hogy biztonságban érezzük magunkat. A magabiztos cselekvés pedig növeli a többiek bizalmát. Próbáld megválaszolni magadnak a kérdést, mit csinál egy szellemileg erős ember! Majd viselkedj úgy, mint az elképzelt személy! Ezután máris kicsit erősebb leszel.

Tornászd fel a mentalitásod!

Minden nap egy lehetőség arra, hogy a mentális erőnket fejlesszük. Az egyszerű, rövid feladatok kitartó és mindennapos gyakorlása idővel segítik a mentalitás fejlődését. Érdemes figyelni a rossz szokásokra is, melyek megfékezik a mentális erőt.

Önmagunk sajnáltatása, egy kudarc miatti feladás, vagy a hatalmunkról való lemondás mind pusztítást okoz a mentális egészségben. A káros szokások feladása segít abban, hogy okosabban és kevesebb erőfeszítéssel dolgozzunk.

Szerző: Udvari Fanni

Milyen gyümölcsöt ehet, aki cukorbeteg?

Az ajánlások szerint naponta legalább 4-5 adag gyümölcsre van szükség ahhoz, hogy egészségesek legyünk, azonban mi a helyzet azokkal az emberekkel, akik inzulinrezisztenciájuk, cukorbetegségük miatt nem fogyaszthatják ezeket a cukrot tartalmazó, édes finomságokat?

Az öregedés folyamatai

Az öregedés az élethez hozzátartozó biológiai folyamatok összessége, melyre a mai kor embere hajlamos betegségként gondolni, pedig ugyanolyan fiziológiai folyamat, mint az alvás vagy emésztés. Az öregedés elkerülhetetlenül bekövetkezik, annak legfeljebb ütemét és az esztétikai megjelenését lehet megváltoztatni

Az alultápláltság, mint étkezési zavar

Napjaink leggyakrabban előforduló népbetegsége az elhízás, szinte a csapból is az folyik hogyan fogyjunk le, legyünk fittebbek, vagy éppen vékonyabbak. Azonban keveset hallani a legalább ennyire komoly zavarról, az alultápláltságról.

Futás babakocsival

Szülés után nyilván nem az az első dolgunk, hogy elővegyük a futóbabakocsit, azonban pár hét, hónap után eljön az ideje a sportolás megkezdésének is, erre a célra remek találmány a futóbabakocsi. Mire figyeljünk a használatakor?

Mi a te szeretetnyelved?

Néhány kapcsolat hamar zátonyra futhat, hogy ha a pár nem azonos szeretetnyelvet beszél. Azaz, ha a pár tagjainak nem azonosak a szeretet kimutatásának módszerei, az hamar problémákhoz vezethet. A szeretetnyelv tehát fontos szerepet játszik a kapcsolatokban.