A fenyőmag jótékony hatásai
- Dátum: 2021.06.20., 18:39
- Udvari Fanni
- képek:pixabay.com
- egészség, étkezés, fenyőmag, fogyasztás, konyha, mag
A fenyőmag finom és egészséges, viszont elég drága. Nem véletlenül, hiszen termesztése időigényes, begyűjtése pedig körülményes. Valóban fenyőkön terem, de csak néhány fajta termése elég nagy ahhoz, hogy érdemes legyen foglalkozni vele, ezek a Pinus cembroides, sibirica, edulis, pinea és koraiensis.
A legjobb minőségűnek az európai mandulafenyőből (Pl. pinea) származó karcsú magot tartják, a dundibb, ázsiai változatok olcsóbbak és kevésbé ízesek.

A könnycsepp alakú, ehető bél egy vastag héjban foglal helyet a fenyőtobozban, és másfél év alatt érik be. A fák 15-25 éves korukban fordulnak termőre és 40-70 éves koruk között hozzák a legtöbb termést. A legtöbb fenyőmagot vadon élő fenyőkről, kézzel szüretelik még azelőtt, hogy a tobozok kinyílnának. A leszedett tobozokat vászonzsákban, napon szárítják három hétig, majd összezúzzák és kézzel kiszedik a termést. Itt még nincs vége, hiszen a tobozból kiszedett fenyőmagot egy második réteg héj is borítja, amelyet szintén kézzel távolítanak el, ez pedig időnként igencsak nehéz feladat.
A fenyőmag konyhakész állapotában hosszúkás, elefántcsontszínű, mandulára emlékeztető magbél, hosszúsága általában 1,5 centiméternél kisebb. Nyersen puha textúrájú, íze édeskés és vajas, enyhén pirítva íze intenzívebbé, szerkezete ropogósabbá válik. Gyakran használják bazsalikomos pesto készítéséhez, de hozzáadják salátákhoz és számos desszerthez is kiváló.

Ha fenyőmaggal dolgozunk, nagyon oda kell figyelni, magas olajtartalma miatt könnyedén odaég és pillanatok alatt ehetetlenné válik. Ha tehát arra adjuk a fejünket, hogy nyers fenyőmagot pirítsunk otthon, használjunk öntöttvas serpenyőt szárazon, közepes lángon, folyamatos rázogatás mellett. Álljunk mellette és őrizzük mindaddig, amíg illatozva sötét mézszínűvé válik. Ekkor azonnal vegyük ki a serpenyőből, hogy a pirulást rögtön megállítsuk. A pestón kívül használhatjuk zöld és majonézes salátákhoz, dresszingekhez, valamint bármilyen olyan desszerthez, ami mandulával, dióval, pisztáciával készülhet.
A fenyőmaggal töltött baklava felejthetetlen élmény, csakúgy, mint a marcipános csokoládétorta, a vele készült romesco szósz is egészen megindító, de spenót salátába, rizses piláfokhoz, olasz tészták tetejére vagy gombás pizza feltétjéhez is kifogástalanul illik. Természetesen magában, sörkorcsolyaként is csodálatos, de ilyen fogyasztása könnyen drága szokássá válhat.
A fenyőmag rendkívül egészséges, egyszeresen és többszörösen telítetlen és Omega-6 zsírsavakban gazdag, így segít csökkenteni az LDL-koleszterin szintjét a vérben. Gluténmentes, így cöliákiások is bátran fogyaszthatják, emellett kiváló forrása az E-vitaminnak és nélkülözhetetlen ásványi anyagoknak, mangán-, szelén-, cink-, magnéziumtartalma is jelentékeny. A fenyőmag igen kevéssé allergén, jóval kevesebben érzékenyek rá, mint bármely más diófélére. Akik mégis, általában a kínai származású magra allergiásak.
Ha a fenyőmag fogyasztása után fémes, keserű ízt érzünk, az túlérzékenységre utalhat, ami a legtöbbször nem jár egyéb tünetekkel és magától elmúlik.
Nyugalom a rohanásban – így őrizheted meg a mentális egyensúlyod a mindennapokban
A modern életvitel tempója sokszor felülmúlja a szervezet alkalmazkodóképességét. A folyamatos információáradat, a munkahelyi nyomás és a teljesítménykényszer miatt egyre többen érzik úgy, hogy nehéz megtalálniuk a lelki egyensúlyt. Pedig a mentális egészség megőrzése nem luxus – hanem alapfeltétel ahhoz, hogy jól működjünk testileg és lelkileg egyaránt.
Hogyan csökkenthetjük a demencia kockázatát tudatos életmóddal?
A demencia – amelynek leggyakoribb formája az Alzheimer‑kór – komoly kihívás mind az érintettek, mind a hozzátartozóik számára. Egyre több kutatás mutat rá, hogy bár a genetikai tényezők nem befolyásolhatók, az életmódbeli kulcselemekkel jelentősen csökkenthetjük a kialakulás esélyét.
Autofágia: a test folyamatos tisztító mechanizmusa
A legtöbben nem is hallottak róla, azonban van egy rejtett képességünk, ami sejtszinten fiatalítja a testünket, ez az autofágia. Jelentése szó szerint „önevés”, de ez nem valami hátborzongató folyamat, hanem az egyik legtermészetesebb és leghasznosabb dolog, amit a szervezetünk tehet önmagáért. Ez a ciklikus regeneráció segít megszabadulni a felesleges, sérült alkotóelemektől, hogy helyet adjon az újaknak.
„Terápiás lustaság”: amikor a semmittevés is önápolás
Az elmúlt években a wellness és az önápolás fogalma egyre inkább kitágult. A meditáció, a jóga, a sport vagy a tudatos táplálkozás mellett most egy új irányzat kezd hódítani: a „terápiás lustaság” (therapeutic laziness).
Amit a BEMER-terápiáról tudni érdemes
Egy kezelés, amivel segíthetjük a test öngyógyító folyamatait, ez a BEMER-terápia. Nézzük, miről is van szó.