Menü

A fenyőmag jótékony hatásai

A fenyőmag finom és egészséges, viszont elég drága. Nem véletlenül, hiszen termesztése időigényes, begyűjtése pedig körülményes. Valóban fenyőkön terem, de csak néhány fajta termése elég nagy ahhoz, hogy érdemes legyen foglalkozni vele, ezek a Pinus cembroides, sibirica, edulis, pinea és koraiensis.

A legjobb minőségűnek az európai mandulafenyőből (Pl. pinea) származó karcsú magot tartják, a dundibb, ázsiai változatok olcsóbbak és kevésbé ízesek.

A könnycsepp alakú, ehető bél egy vastag héjban foglal helyet a fenyőtobozban, és másfél év alatt érik be. A fák 15-25 éves korukban fordulnak termőre és 40-70 éves koruk között hozzák a legtöbb termést. A legtöbb fenyőmagot vadon élő fenyőkről, kézzel szüretelik még azelőtt, hogy a tobozok kinyílnának. A leszedett tobozokat vászonzsákban, napon szárítják három hétig, majd összezúzzák és kézzel kiszedik a termést. Itt még nincs vége, hiszen a tobozból kiszedett fenyőmagot egy második réteg héj is borítja, amelyet szintén kézzel távolítanak el, ez pedig időnként igencsak nehéz feladat.

A fenyőmag konyhakész állapotában hosszúkás, elefántcsontszínű, mandulára emlékeztető magbél, hosszúsága általában 1,5 centiméternél kisebb. Nyersen puha textúrájú, íze édeskés és vajas, enyhén pirítva íze intenzívebbé, szerkezete ropogósabbá válik. Gyakran használják bazsalikomos pesto készítéséhez, de hozzáadják salátákhoz és számos desszerthez is kiváló.

Ha fenyőmaggal dolgozunk, nagyon oda kell figyelni, magas olajtartalma miatt könnyedén odaég és pillanatok alatt ehetetlenné válik. Ha tehát arra adjuk a fejünket, hogy nyers fenyőmagot pirítsunk otthon, használjunk öntöttvas serpenyőt szárazon, közepes lángon, folyamatos rázogatás mellett. Álljunk mellette és őrizzük mindaddig, amíg illatozva sötét mézszínűvé válik. Ekkor azonnal vegyük ki a serpenyőből, hogy a pirulást rögtön megállítsuk. A pestón kívül használhatjuk zöld és majonézes salátákhoz, dresszingekhez, valamint bármilyen olyan desszerthez, ami mandulával, dióval, pisztáciával készülhet.

A fenyőmaggal töltött baklava felejthetetlen élmény, csakúgy, mint a marcipános csokoládétorta, a vele készült romesco szósz is egészen megindító, de spenót salátába, rizses piláfokhoz, olasz tészták tetejére vagy gombás pizza feltétjéhez is kifogástalanul illik. Természetesen magában, sörkorcsolyaként is csodálatos, de ilyen fogyasztása könnyen drága szokássá válhat.

A fenyőmag rendkívül egészséges, egyszeresen és többszörösen telítetlen és Omega-6 zsírsavakban gazdag, így segít csökkenteni az LDL-koleszterin szintjét a vérben. Gluténmentes, így cöliákiások is bátran fogyaszthatják, emellett kiváló forrása az E-vitaminnak és nélkülözhetetlen ásványi anyagoknak, mangán-, szelén-, cink-, magnéziumtartalma is jelentékeny. A fenyőmag igen kevéssé allergén, jóval kevesebben érzékenyek rá, mint bármely más diófélére. Akik mégis, általában a kínai származású magra allergiásak.

Ha a fenyőmag fogyasztása után fémes, keserű ízt érzünk, az túlérzékenységre utalhat, ami a legtöbbször nem jár egyéb tünetekkel és magától elmúlik.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!