Menü

Pörgős város vagy nyugis falu? – avagy mit preferálunk költözéskor

Költözéskor sokakban felmerül a kérdés: hova költözzünk? Válasszuk a nyugis vidéket vagy a mindig pörgős várost? A döntést meghozni nem olyan egyszerű, mindkét életforma más és mindkettő mellett és ellen is szól érv.

Sokféle belső migráció fedezhető fel ma hazánk területén. Egyrészt sokan költöznek vidékre, falukba az olcsóbb árak miatt, de másrészt vannak faluk, amelyek a városba költözés miatt elnéptelenednek. Ezek megoldásra váró problémák.

Sok érv szól a vidék mellett: számtalanszor hallhatjuk, hogy vidéken milyen nyugodt az élet, csend van és zavartalanul lehet pihenni. Kevés az ember, előfordulhat, hogy mindenki ismer mindenkit, azonban a falu hátránya is ebből adódik. Olykor a falusi események villám sebességgel halad végig a településen, az esetek nagyrészében pletyka is válik a történetből.

A nyugodtság sem igaz mindig. A faluk nagyobb része mezőgazdasággal foglalkozik, emiatt sokszor a települések területén is megfordul egy-egy hangosabb mezőgazdasági gép. Az viszont igaz, hogy szirénák, hangos tömegek kevesebbszer fordulnak elő az ilyen településeken. A házak általában nagy kerttel rendelkeznek, ahol gond nélkül lehet háziállatokat tartani. Sajnos azonban a munkahelyek lehetőségei azonban csekélyek, emiatt választják a családok a nagyobb városokat és magát a fővárost.

A városok előnye, hogy könnyen elérhető sok minden: nem kell kilométereket utazni a boltba, és programokért se kell átszelni a fél országot. Sok embernek jó érzés, ha tömeget lát, vagy érzi a város lüktetését és pezsgését. Egyszerűbb ilyenkor éttermeket, kávézókat találni. Munkahelyek mindenféle szektorban vannak, főleg a fővárosban, ahol könnyebben lehet munkahelyet találni. Azonban a városi árak eltérnek a vidéki áraktól, némelyik termék sokkal magasabb áron kapható, ezért sokan járnak vidékre vásárolni.

A kertesházak csak a külvárosban találhatóak meg, a belvárosban többnyire sorházak, társasházak és panellakások találhatóak, amelyek jóval kisebbek, mint a kertesházak és nem minden esetben van kert. Sok embernek nem tetszik a kicsi lakás, ezért a kertesház olykor egy erős érv lehet a költözés véglegesítésénél. A gyerekek tekintetéből jó, hogy ha az iskola közel van, és nem kell átjárósnak lennie. Egyszerűbb kisgyermekkel a városban, azonban miután megnőnek, nagyon élvezhető a vidéki élet is, mert olyan dolgokat tapasztal, amiket a városban nem (ez igazából fordítva is igaz).

Egy költözésénél mindenképpen érdemes a fentieket alaposan megvizsgálni. A család érdekeit mindig szem előtt kell tartani.

Nagypál Anna

A viselkedési függőség okai

A viselkedési függőségek a szenvedélybetegségek külön csoportját alkotják, és ezen esetekben az érintettek nem valamilyen kémiai anyagtól (drog, alkohol stb.) függenek, hanem egy viselkedési mintázattól.

A szabadtéri sportok pozitív hatásai

Kutatások során figyelték meg, hogy a kültéren való testedzés bizony nem csak fizikumunkat tartja karban, hanem lelkünknek és mentális egészségünknek is jót tesz, sőt ennek következményeképp még önbizalmunkra is pozitív hatással van.

Kellemes utazást!

Aki már legalább egyszer utazott az életben, jól tudja, hogy a nyaralásoknak, városlátogatásoknak és kirándulásoknak milyen jótékony hatásai vannak az életünkre. A stressz nélkül eltöltött üdülések és szép helyeket felkereső kirándulások után általában rögtön jobban érzi magát az ember, és a hazaérkezése után is frissen és megújult erővel kezd hozzá hétköznapi életéhez. A rövidtávú hatások mellett azonban több hosszú távon is előnyös változást hoz az utazók életébe az utazás.

Az egyedüllét pozitív hozadékai

Egyedül lenni a social media világában nem egyszerű feladat. Folyamatosan össze vagyunk kötve másokkal, ha szeretnénk, ha nem. A kapcsolataink határoznak meg bennünket, hogy mennyi ismerősünk van Facebookon vagy hányan követnek az Instagramon. Túlságosan függünk másoktól, az egyedüllét szinte már elképzelhetetlennek, sőt ijesztőnek tűnik. Pedig annál fontosabb.

Ezért érdemes színesen táplálkozni

A zöld méregtelenít, a sárga fiatalít, a piros és a lila véd a ráktól. A zöldségek és gyümölcsök színe elárulja testünknek, hogy milyen tápanyagokat tartalmaznak. A színek is tápanyagok, az egészséges táplálkozás alappillérei.