Menü

Napi néhány ölelés csodákra képes

Több kutatás is foglalkozik a témával, miszerint a fizikai kontaktus, pontosabban az ölelés jótékony hatással lehet egészségünkre. Természetesen nem elhanyagolható az egészséges étrend, rendszeres testmozgás és megfelelő mennyiségű és minőségű alvás sem, de a kutatók szerint a szeretet, pontosabban annak megnyilvánulása napi néhány ölelés formájában is sokat tehet egészségünk megőrzéséért, főleg a szív- és érrendszer egészségéért.

Nem csak az ölelés, de általánosságban a szeretet, a pozitív gondolatok és az érzelmek is jó hatással vannak szervezetünkre. Név szerint Virginia Satir író és pszichoterapeuta volt az, aki először számszerűsítette ezt az elméletet. Bár ez inkább csak valamiféle konkretizálás és figyelemfelkeltés volt, a lényege egyértelmű. Szerinte a túléléshez napi 4, a létfenntartáshoz napi 8, a fejlődéshez pedig napi 12 ölelés szükségeltetik. Nem újkeletű információ, hogy az ember társas lény és a teljes fizikai és mentális egészséghez hozzátartozik a más emberekkel való fizikai érintkezés is.

Ha egy szerettünket öleljük meg, az oxitocint szabadít fel a szervezetünkben, ami egyébként a szülés és a szoptatás során fontos, valamint férfiaknál az erekciót, ejakulációt és a prosztata működését is szabályozza. Szerepe van ezen túl az izmok regenerációjában és méhen kívüli egyéb sima izmok működésében. Emellett a vérnyomás és a pulzus csökkenését is kimutatták párokon érintkezés hatására, illetve a jól ismert stresszhormon, a kortizol szintje, vele együtt pedig a feszültség érzése is csökken ölelés hatására.

Egy másik érdekes kutatás során azt mutatták ki, hogy a depresszió és a haláltól való félelem is enyhül a rendszeres érintkezés hatására. Idősek otthonában végezték a vizsgálatot, ahol különböző generációk közötti kapcsolatra építő program keretében vizsgálták az interakció eredményeit. Azt találták, hogy akiket naponta legalább háromszor megöleltek, azoknál javult az alvás minősége, energikusabbnak vallották magukat, javult a koncentrációs készségük és a depresszió tünetei is ritkábban fordultak elő, mint azoknál, akik nem vettek részt az programban és nem érintkeztek senkivel.

A fentebb említett előnyös hatásokon túl természetesen pusztán a hangulat javításáért is érdemes többet érintkeznünk más emberekkel, különösképpen szeretteinkkel. Ezzel teszünk az ő egészségükért és sajátunkért is.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.