Menü

Napi néhány ölelés csodákra képes

Több kutatás is foglalkozik a témával, miszerint a fizikai kontaktus, pontosabban az ölelés jótékony hatással lehet egészségünkre. Természetesen nem elhanyagolható az egészséges étrend, rendszeres testmozgás és megfelelő mennyiségű és minőségű alvás sem, de a kutatók szerint a szeretet, pontosabban annak megnyilvánulása napi néhány ölelés formájában is sokat tehet egészségünk megőrzéséért, főleg a szív- és érrendszer egészségéért.

Nem csak az ölelés, de általánosságban a szeretet, a pozitív gondolatok és az érzelmek is jó hatással vannak szervezetünkre. Név szerint Virginia Satir író és pszichoterapeuta volt az, aki először számszerűsítette ezt az elméletet. Bár ez inkább csak valamiféle konkretizálás és figyelemfelkeltés volt, a lényege egyértelmű. Szerinte a túléléshez napi 4, a létfenntartáshoz napi 8, a fejlődéshez pedig napi 12 ölelés szükségeltetik. Nem újkeletű információ, hogy az ember társas lény és a teljes fizikai és mentális egészséghez hozzátartozik a más emberekkel való fizikai érintkezés is.

Ha egy szerettünket öleljük meg, az oxitocint szabadít fel a szervezetünkben, ami egyébként a szülés és a szoptatás során fontos, valamint férfiaknál az erekciót, ejakulációt és a prosztata működését is szabályozza. Szerepe van ezen túl az izmok regenerációjában és méhen kívüli egyéb sima izmok működésében. Emellett a vérnyomás és a pulzus csökkenését is kimutatták párokon érintkezés hatására, illetve a jól ismert stresszhormon, a kortizol szintje, vele együtt pedig a feszültség érzése is csökken ölelés hatására.

Egy másik érdekes kutatás során azt mutatták ki, hogy a depresszió és a haláltól való félelem is enyhül a rendszeres érintkezés hatására. Idősek otthonában végezték a vizsgálatot, ahol különböző generációk közötti kapcsolatra építő program keretében vizsgálták az interakció eredményeit. Azt találták, hogy akiket naponta legalább háromszor megöleltek, azoknál javult az alvás minősége, energikusabbnak vallották magukat, javult a koncentrációs készségük és a depresszió tünetei is ritkábban fordultak elő, mint azoknál, akik nem vettek részt az programban és nem érintkeztek senkivel.

A fentebb említett előnyös hatásokon túl természetesen pusztán a hangulat javításáért is érdemes többet érintkeznünk más emberekkel, különösképpen szeretteinkkel. Ezzel teszünk az ő egészségükért és sajátunkért is.

A 10 legjobb kutyafajta kisgyerekes családokba

A kutya az ember legjobb barátja, az egyik legszebb mondásunk nem véletlen ilyen ismert és népszerű. Az állatoktól kapott feltétel nélküli, tiszta és őszinte szeretet és hűség, ami miatt családtagnak számítanak. Vajon kisgyerekek mellé milyen kutyatípusokat keressünk, melyik a legideálisabb a kicsik mellé? Ennek nézünk ma utána!

Mennyi alkoholt szabad maximum inni fogyókúra alatt?

Az alkohol fogyasztása gátolja a fogyási folyamatokat, nagyon sokat számít belőle a mérték. A fogyókúra beindításához az alkohol mennyiségére is oda kell figyelni, nem csak a rendszeres mozgás és a bevitt táplálék számít. Az alkoholfogyasztás túlzó mértékben jelentősen gátolja a fogyást.

A meditáció számtalan jótékony hatása

Aki meditál, az elméjét edzi. Mint a testnek a sport. A befelé fordulásról szól, a gondolatok megfigyeléséről, a jelen pillanatban való létezésről és még sok másról is, s mindehhez nincs szükség másra, csak egy kis csendre, nyugalomra és motivációra.

A strandolás veszélyei

A hosszú tél után már mindenki várta a vakációt, a nyarat. A kánikulai melegben sokan a strandokon és a vízparton hűsölnek, ami érthető, azonban ez veszélyes is lehet.

Út a papírmentes konyha felé

A gyerekvállalás időszaka talán sok újdonsült édesanyának válik egy olyan periódussá az életében, amikor a kevés szabadidejében inkább befelé fordul, vagy a környezete csinosításán kezd dolgozni. Hiszen úgy a legkényelmesebb egy kisbabával otthon, ha jól érezzük magunkat az otthonunkban. Mi sem lehetne jobb első lépés, mint egy papírmentes konyha. De hogyan lássunk neki?