Menü

Mire jó a króm?

A króm szinte mindenhol megtalálható. A vízben, a talajban, de bennünk, biológiai szervezetekben is ugyanúgy jelen van. Sajnos kevesen figyelnek rá, hogy a vitaminok mellett az ásványi anyagokat és a nyomelemeket is megfelelő mennyiségben vigyék be a szervezetükbe, pedig érdemes erre is kellő figyelmet fordítani, hisz fontos alkotóelemei immunrendszerünkben, idegrendszerünknek és emésztésünknek is.

A króm egy nélkülözhetetlen nyomelem a szervezet számára. Persze nem mindegy, milyen formában van jelen Két formája a leggyakoribb, ebből az egyik a biológiailag aktív króm, a háromértékű, vagy idegen szóval trivalens. Ez nem mérgező, élelmiszerekben is megtalálható és fontos szerepet játszik például a vércukorszint szabályozásában. A másik leggyakoribb formája a hatértékű, vagyis hexavalens króm, ami leginkább festékek és faanyag védő szerek alkotója, ezt rákkeltőnek is minősítették.

Bár élelmiszerekkel visszük be ezt a nyomelemet is, felszívódása elég csekély, mindössze 0,5-3 % között mozog. Persze vannak anyagok, amik fokozzák a felszívódás hatékonyságát, ilyenek például a C-vitamin, az egyszerű cukrok, egyes aminosavak és a keményítő is, de ezzel ellentétes, vagyis felszívódást gátló hatást ér el az ásványi anyagok nagyrésze, mint például a kalcium, cink, vas, mangán és vanádium. Az élesztő-alapú készítmények esetében a felszívódás sokkal jobb hatásfokú, de ez annak is köszönhető, hogy ezek szerves vegyületek, míg sokszor természetes módon csak szervetlen sók formájában fordul elő.

Szervezetünkben a krómot nagyobb mennyiségben a májban, lépben, lágyrészekben és csontokban találunk. A króm kiürülése történhet vizelettel, verejtékkel és széklettel is, de például a szoptató kismamák esetében az anyatejben is megtalálható. Bizonyos dolgok növelik a kiürülés mértékét és gyorsaságát, ilyen a szervezetben jelen lévő gyulladás, testi vagy lelki trauma, illetve a terhesség.

Bár a krómhiány nem gyakori és az erre vonatkozó adatok is ellentmondásosak, azt találták, hogy akik szondás táplálásra szorulnak, azoknál, ha hosszú ideig nem kaptak krómot, a cukorbetegség tüneteit tapasztalták.

Túladagolás sem jellemző a krómra, mivel a csekély felszívódás és fokozott kiválasztás miatt szinte soha nem fordul elő, hogy toxikus mennyiség legyen jelen a szervezetben. Tudományos vizsgálatok alapján a napi megengedett felső határ a 0,15 mg/testtömeg kg. Fokozott figyelmet legfeljebb a vese és májbetegek esetében érdemes fordítani a krómbevitelre.

Elsősegély trükkök kisállat tulajdonosoknak

Mindannyian fel vagyunk készülve olyan esetekre, ha egy családtagunk elvágja az ujját vagy megsérül. De tudjuk-e, mit tegyünk, ha kisállatunk fulladozik egy csonttól vagy rohama van? Nem árt tudni néhány alapvető elsősegély technikát, mert legtöbbször kedvencünk életét menthetjük meg vele.

A leggyakoribb mérgező szobanövény

Sok szobanövény komoly veszélyforrás, hiszen mérgezést okozhatnak, ezért ezeket olyan helyre célszerű tenni, ahol a kisgyermek nem érheti el. Melyek a mérgező és a kisgyerekek szempontjából veszélyes növényeink?

Mi az az erdőterápia?

Különösebb magyarázatot nem igényel, miért annyira népszerű program erdőben lenni, nagyokat túrázni a fák között, hiszen mindenki tapasztalhatta már milyen szellemi- fizikai élményt, megmagyarázhatatlan nyugalmat tud adni egy nagy erdei séta, egy hegymászó túra, egy erdei iskola. Nos mielőtt azt hinnénk pusztán erről van szó, nézzük mit jelent és milyen egészségügyi hatásai vannak az erdőterápiának.

Mit jelent a liofilizálás?

A liofilizálás, vagy más néven fagyasztva szárítás az egyik legkíméletesebb tartósítási módszer, melynek során a teljes víztartalmat eltávolítják, így a gyümölcs minden értékes összetevője, tápanyaga teljes egészében megmarad.

Vágódeszkák fertőtlenítése

Egy eszköz, amit nap mint nap használunk. Egy eszköz, amely készülhet fából vagy műanyagból. Nyers zöldségeket, gyümölcsöket, halat, húst aprítunk rajta számos lehetőséget adva ezzel a baktériumoknak, hogy megtelepedjenek a felszínen, és szaporodni kezdjenek. Te hogyan fertőtleníted a vágódeszkáidat?