Menü

Sportoljon együtt a család

Úgy tűnik már nem szakadok el a sportos témáktól, ma arról fogok írni, hogyan tud együtt sportolni, egyszerre edzeni a család, miért jó összekötni a kellemeset a hasznossal, hogyan tudjuk megtenni és miképp. Sportol a család!

Együtt lenni is jó, mozogni is jó, miért ne lehetne ezt a kettőt így együtt? Lehet! A kérdés már csupán csak annyi, hogy hol, hogyan, mikor, miként.

A hangsúly azon vagy, hogy „együtt”. Nyilván bedobhatnám, hogy amíg a gyerek sportszakkörön van délután, mi is menjünk el futni, biciklizni, de mivel a lényeges az együtt eltöltött minőségi idő, így csak azokat a lehetőségeket fogom megkeresni, ahol ténylegesen együtt lehetünk. És meg is találom.

Szeretnék még pár közhellyel „hashtaggel” dobálózni, miszerint #együttalegjobb, meg, hogy #példátmutatunk és #szabadlevegőnalegjobb, satöbbi, ezek nyilvánvalóan a legjobb időtöltések, ezért valóban ezeket próbáljuk megcélozni.

A legfontosabb azzal kezdeni, hogy kialakítsunk ebben egy családi rutint, egy rendszerességet, egy kiszámíthatóságot, amellyel a gyerekeket a sportos szabadidőeltöltésre neveljük, szoktatjuk, megmutatjuk, hogy ezt egészséges így csinálni és ők pedig meg fogják tanulni, hogy ez is a napirend része például egy hétvégi napon.

A sport sok mindenre megtanít: kitartásra, fegyelemre, küzdeni akarásra, jóleső fáradtságra, célkitűzésekre, önbizalomnövelésre, helytállásra, alkalmazkodásra, csapatépítésre, közösségformálásra és még sorolhatnám.

Amit garantáltan tudunk mindenféle korosztályú gyerekekkel, az a túrázás, kerékpározás. A legkisebb utazhat a bicajon gyerekülésben, vagy a túrán hordozókendőben, a nagyobbak pedig – természetesen a számukra kiválasztott, nekik is való táv esetén - végig gyalogolhatják az útvonalat. Meglepődnének a szülők, hogy valójában egy kisgyereknek a tíz km meg se kottyan, holott máskor két lépést sem hajlandó sétálni a parkolóig. (saját tapasztalat)

Egy – két szabadban eltöltött óra átmozgatja az egész családot, csak kell keresni egy közeli erdőt, bicikliutat, szervezett teljesítménytúrát, futóversenyt. Én magam a legkisebb fiamat futóbabakocsin tolom már fél éve, nagyon jókat futunk együtt, kár, hogy ő erről semmit sem tud, mert már induláskor elalszik - ugye a szabad levegő hatása.

Ha van egy kis udvar, adott a labdajáték, foci lehetősége – vagy azért írom ezt, mert három fim van és nálunk ez az elsődleges kinti játék, de gondolom másféle labdajátékokkal is le lehet kötni a gyerekeket, hogy legalább egy jó órát futkossanak a szabad levegőn – velünk együtt.

Gyermekkoromban sokat tollaslabdáztunk a szüleimmel, s ha már a szabadidős sportokról beszélünk, aki tud görkorcsolyát is felvehet, télen ott a szánkó, a korcsolya, tavasztól őszig a sárkányeregetés, nyáron az úszás, vízibicikli, evezés.

A görkorcsolya, vagy a bicaj esetén természetesen mindig a megfelelő szabályok betartásával, védőfelszerelések használatával kezdődhet el a sportolás.

Bármely tevékenység mellett döntünk, a legfontosabb az, hogy ezáltal együtt lehet a család, hogy szabad levegőn vagyunk, hogy a gyerekek megszoknak egyfajta életritmust, életmódot, amelyben szerepel a rendszeres sport, megtapasztalják, milyen fontos a család egysége és a közös élmények, ebből pedig remélhetőleg majd ők is át tudnak adni valamit a saját gyermekeiknek.

A hastánc, mint életstílus

A hastánc a testnek-léleknek egy különleges kifejezőeszköze, melyben fontos szerepet játszik a kreativitás, az önkifejezés, a spiritualitás. A hastánc, több, mint tánc. Életstílus. Bartha Rékával, a Lunotis Tribal Academy fellépőcsoportjának tagjával beszélgettem.

Értelmes és hasznos hobbik

Ki mivel tölti a szabadidejét? kinek mi a hobbija? A következő téma eköré épül fel, igyekeztünk hasznos, tartalmas szabadidős tevékenységeket összegyűjteni, melyek között van olyan is, amellyel az intelligencia is növelhető. Remélhetőleg kedvet kaptak a cikk elolvasásához!

Kétszáz maraton!

42,195 km. Ennyi egy maratoni táv. Egyet is nehéz és küzdelmes lefutni, nemhogy kétszázat. Kele Géza futónagykövet ennyit teljesített eddig, s a történet folytatódik. Bár elfoglalt és mindig úton van, mégis volt rám néhány perce, nekem pedig öröm és motiváló volt Gézával beszélgetni. Vajon mi kell ahhoz, hogy valaki ilyen eredményt tudhasson maga mögött?

Miért jó csapatban versenyezni?

Egy csapatversenynek mi a célja, avagy miért jó ez egyáltalán és mire jó a közös sport? Egy csapatversenyre hogyan lehet felkészülni, mitől lehet hatékony és miben segíti a mindennapjainkat? A cikkből kiderül.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?