Menü

Sportoljon együtt a család

Úgy tűnik már nem szakadok el a sportos témáktól, ma arról fogok írni, hogyan tud együtt sportolni, egyszerre edzeni a család, miért jó összekötni a kellemeset a hasznossal, hogyan tudjuk megtenni és miképp. Sportol a család!

Együtt lenni is jó, mozogni is jó, miért ne lehetne ezt a kettőt így együtt? Lehet! A kérdés már csupán csak annyi, hogy hol, hogyan, mikor, miként.

A hangsúly azon vagy, hogy „együtt”. Nyilván bedobhatnám, hogy amíg a gyerek sportszakkörön van délután, mi is menjünk el futni, biciklizni, de mivel a lényeges az együtt eltöltött minőségi idő, így csak azokat a lehetőségeket fogom megkeresni, ahol ténylegesen együtt lehetünk. És meg is találom.

Szeretnék még pár közhellyel „hashtaggel” dobálózni, miszerint #együttalegjobb, meg, hogy #példátmutatunk és #szabadlevegőnalegjobb, satöbbi, ezek nyilvánvalóan a legjobb időtöltések, ezért valóban ezeket próbáljuk megcélozni.

A legfontosabb azzal kezdeni, hogy kialakítsunk ebben egy családi rutint, egy rendszerességet, egy kiszámíthatóságot, amellyel a gyerekeket a sportos szabadidőeltöltésre neveljük, szoktatjuk, megmutatjuk, hogy ezt egészséges így csinálni és ők pedig meg fogják tanulni, hogy ez is a napirend része például egy hétvégi napon.

A sport sok mindenre megtanít: kitartásra, fegyelemre, küzdeni akarásra, jóleső fáradtságra, célkitűzésekre, önbizalomnövelésre, helytállásra, alkalmazkodásra, csapatépítésre, közösségformálásra és még sorolhatnám.

Amit garantáltan tudunk mindenféle korosztályú gyerekekkel, az a túrázás, kerékpározás. A legkisebb utazhat a bicajon gyerekülésben, vagy a túrán hordozókendőben, a nagyobbak pedig – természetesen a számukra kiválasztott, nekik is való táv esetén - végig gyalogolhatják az útvonalat. Meglepődnének a szülők, hogy valójában egy kisgyereknek a tíz km meg se kottyan, holott máskor két lépést sem hajlandó sétálni a parkolóig. (saját tapasztalat)

Egy – két szabadban eltöltött óra átmozgatja az egész családot, csak kell keresni egy közeli erdőt, bicikliutat, szervezett teljesítménytúrát, futóversenyt. Én magam a legkisebb fiamat futóbabakocsin tolom már fél éve, nagyon jókat futunk együtt, kár, hogy ő erről semmit sem tud, mert már induláskor elalszik - ugye a szabad levegő hatása.

Ha van egy kis udvar, adott a labdajáték, foci lehetősége – vagy azért írom ezt, mert három fim van és nálunk ez az elsődleges kinti játék, de gondolom másféle labdajátékokkal is le lehet kötni a gyerekeket, hogy legalább egy jó órát futkossanak a szabad levegőn – velünk együtt.

Gyermekkoromban sokat tollaslabdáztunk a szüleimmel, s ha már a szabadidős sportokról beszélünk, aki tud görkorcsolyát is felvehet, télen ott a szánkó, a korcsolya, tavasztól őszig a sárkányeregetés, nyáron az úszás, vízibicikli, evezés.

A görkorcsolya, vagy a bicaj esetén természetesen mindig a megfelelő szabályok betartásával, védőfelszerelések használatával kezdődhet el a sportolás.

Bármely tevékenység mellett döntünk, a legfontosabb az, hogy ezáltal együtt lehet a család, hogy szabad levegőn vagyunk, hogy a gyerekek megszoknak egyfajta életritmust, életmódot, amelyben szerepel a rendszeres sport, megtapasztalják, milyen fontos a család egysége és a közös élmények, ebből pedig remélhetőleg majd ők is át tudnak adni valamit a saját gyermekeiknek.

Sport idősebb korban? Igen!

Futóversenyeken számtalanszor láttam idősebb versenyzőket, akik a fiatalokat megszégyenítő tempóval haladtak, természetesen nem kell ilyen szinten sportolni, azonban a rendszeres mozgás minden életkorban ajánlott.

Konyhakert kezdőknek

Ha felmerült már a gondolat, hogy jó lenne saját fűszernövény vagy zöldség a konyhába, akkor itt a segítség. Mutatjuk, hogyan érdemes belevágni.

Színezd újra!

Sokan lógnak egész nap a közösségi oldalakon, firkálgatnak munkahelyükön, vagy bambulják a televíziót otthon, telefonálgatnak, smseznek, azonban van jónéhány más jellegű stresszlevezető kikapcsolódási módszer is, mellyel érdemes megismerkednünk.

A meditáció és naplóírás csodatévő ereje

Tanulmányok kimutatták, hogy a naplózás pozitívan befolyásolhatja egy személy mentális egészségét. Ez azért lehet így, mert lehetővé teszi a számunkra, hogy elkapjunk egy gondolatot, és elidőzzünk felette: körbejárhatjuk, megtudhatjuk, honnan ered, és hogyan befolyásolja a mi, és a körülöttünk lévők életét.

Munkák a kertben tavasszal!

A naptár szerint lassan beköszönt a tavasz, ezért az időjárástól függően kezdődhetnek a növényekkel kapcsolatos munkák. Ez az időszak mindig fordulópont egy kert életében: kint még hideg van, de a tavasz első jelei már megérkeztek. A tavasz az egyik legnépszerűbb évszak a kertészkedők életében, hiszen ilyenkor nem csak a tennivalók sokasodnak meg a téli pihenés után, hanem azok számára, akik szeretnek kertészkedni a kerti munkálatok is megkezdődhetnek.