Menü

Amit csak az anyatej tud – avagy a szoptatás fontossága

Az anyatej az egyetlen étel, amely a lehető legtökéletesebb a babánk számára, hiszen tartalmazza mindazokat a tápanyagokat, amelyekre élete első hónapjaiban olyan nagy szüksége van. Nemcsak a babának, az anyának is jót tesz a szoptatás.

Nem mindenki szoptatja gyermekét. Van, akinek öröklötten nincs elég teje, vagy más megfontolásból, esetleg betegség miatt, netán hiúságból nem szoptat, esetleg korai munkába állás miatt mondanak le az anyatejes táplálásról, de azzal mindenki tisztában van, hogy a babának az anyatej a lehető legjobb tápanyagforrás, a szoptatás fontossága vitathatatlan.

Az anyatejjel táplált babák sokkal ellenállóbbak és kevesebbszer betegszenek meg, mint azok, akik nem kaptak anyatejet. Az anyatej olyan egyedülálló védelmet nyújt a csecsemőknek, melyet egyik modern tápszer sem biztosíthat. Az anyatej hosszú távú immunológiai védelmet biztosít a gyermeknek.

A szoptatás tanulható folyamat, ma már több szervezet is létrejött, melyek tájékoztatják az édesanyákat a helyes szoptatási technikákról és segítik őket és babáikat a szoptatás elindításában.

Ha valaki elbizonytalanodna a szoptatás fontosságát illetően, annak tudnia kell, hogy a szoptatás nem csupán a gyermekeknek jótékony hatású, hanem a szoptató édesanyáknak is, hiszen kutatások támasztják alá, hogy aki rendszeresen szoptatja babáját, annál kisebb eséllyel alakul ki csontritkulás és petefészekrák.

A szoptatás csökkenti a hirtelen bölcsőhalál kockázatát, a gyomor-bélrendszeri fertőzések lefolyásának súlyosságát, arról nem is beszélve, hogy kialakít egy meghitt összebújást, kötődést a babával, kialakít egyfajta biztonságérzetet.

A szülés után közvetlenül megkezdett szoptatás köztudottan gyorsítja szülés után a méh összehúzódását, hamarabb húzódik vissza a has, ez császármetszés után is fontos.

Ha anyagi szempontból nézzük, akkor hosszútávon nem olyan költséges megoldás, mint a drága tápszerek folyamatos vásárlása. Aki szoptat, annak nincs szüksége sterilizált cumisüveg garnitúrára, egyre drágábban kapható tápszerekkel.

Az anyatej összetétele a szoptatási időszak során változik, de a minősége mindig megfelelő a baba számára, tehát olyan nem létezik, hogy valakinek „gyenge”, vagy „nem jó” a teje. Az anyatej és a szoptatás olyan dolog, melyet egyedül az anya tud biztosítani gyermeke számára, egyedülálló tápanyagforrás, különleges, meghitt kapcsolatot ad és fontos immunvédelmet. Egy időszak, amikor csak a gyermekünkre figyelünk. A legfontosabb, amit adhatunk nekik.

Tippek házilag készült játékokra tipegőknek

Ma már mindenféle játékot beszerezhetünk csemeténknek. Fejlesztőtől kezdve, a szerepjátékokig megtalálható minden a piacon. Persze nem tagadom, hogy fontosak ezek is, de sajnos a közösen eltöltött idő nagyon kevésnek mondható manapság. Ezért próbáltam olyan ötleteket keresni, amiket együtt tudunk a gyermekemmel elkészíteni, utána pedig használni. Nézzünk meg pár tippet, miket készítettünk mi, és mit tanácsoltak a környezetemben lévő anyukák.

Kinőheti a gyerekem a tojásallergiát?

Magyarországon a tej mellett a tojás az egyik leggyakoribb ételallergén a gyerekek és a felnőttek körében is.

Miért fontos a gyerekeknek az ebéd utáni alvás?

A délutáni alvás különösen gyermekkorban nagyon fontos. Helytelen az a szülői hozzáállás, hogy „ha nem alszik délután, majd jobban alszik éjjel”, ellenkezőleg, a rendszeres, kiegyensúlyozott délutáni alvás hozzájárul a minőségi éjszakai alváshoz.

Galaktozémia – galaktóz lebontási zavar

Valószínűleg csak azok hallottak erről a betegségről, akiket érint ez a fajta ritka öröklődő rendellenesség, pedig súlyos következményekkel játhat, ha nem fedezik fel időben.

Tanítsuk közlekedni a gyerekeket!

Hogyan közlekedsz biciklivel? Mire kell figyelni, ha átkelünk az úton? Miért fontos a láthatósági jelek, fényvisszaverő eszközök használata, mivel kell felszerelni egy biciklit? Mikor kinek van elsőbbsége? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!