Menü

Amit csak az anyatej tud – avagy a szoptatás fontossága

Az anyatej az egyetlen étel, amely a lehető legtökéletesebb a babánk számára, hiszen tartalmazza mindazokat a tápanyagokat, amelyekre élete első hónapjaiban olyan nagy szüksége van. Nemcsak a babának, az anyának is jót tesz a szoptatás.

Nem mindenki szoptatja gyermekét. Van, akinek öröklötten nincs elég teje, vagy más megfontolásból, esetleg betegség miatt, netán hiúságból nem szoptat, esetleg korai munkába állás miatt mondanak le az anyatejes táplálásról, de azzal mindenki tisztában van, hogy a babának az anyatej a lehető legjobb tápanyagforrás, a szoptatás fontossága vitathatatlan.

Az anyatejjel táplált babák sokkal ellenállóbbak és kevesebbszer betegszenek meg, mint azok, akik nem kaptak anyatejet. Az anyatej olyan egyedülálló védelmet nyújt a csecsemőknek, melyet egyik modern tápszer sem biztosíthat. Az anyatej hosszú távú immunológiai védelmet biztosít a gyermeknek.

A szoptatás tanulható folyamat, ma már több szervezet is létrejött, melyek tájékoztatják az édesanyákat a helyes szoptatási technikákról és segítik őket és babáikat a szoptatás elindításában.

Ha valaki elbizonytalanodna a szoptatás fontosságát illetően, annak tudnia kell, hogy a szoptatás nem csupán a gyermekeknek jótékony hatású, hanem a szoptató édesanyáknak is, hiszen kutatások támasztják alá, hogy aki rendszeresen szoptatja babáját, annál kisebb eséllyel alakul ki csontritkulás és petefészekrák.

A szoptatás csökkenti a hirtelen bölcsőhalál kockázatát, a gyomor-bélrendszeri fertőzések lefolyásának súlyosságát, arról nem is beszélve, hogy kialakít egy meghitt összebújást, kötődést a babával, kialakít egyfajta biztonságérzetet.

A szülés után közvetlenül megkezdett szoptatás köztudottan gyorsítja szülés után a méh összehúzódását, hamarabb húzódik vissza a has, ez császármetszés után is fontos.

Ha anyagi szempontból nézzük, akkor hosszútávon nem olyan költséges megoldás, mint a drága tápszerek folyamatos vásárlása. Aki szoptat, annak nincs szüksége sterilizált cumisüveg garnitúrára, egyre drágábban kapható tápszerekkel.

Az anyatej összetétele a szoptatási időszak során változik, de a minősége mindig megfelelő a baba számára, tehát olyan nem létezik, hogy valakinek „gyenge”, vagy „nem jó” a teje. Az anyatej és a szoptatás olyan dolog, melyet egyedül az anya tud biztosítani gyermeke számára, egyedülálló tápanyagforrás, különleges, meghitt kapcsolatot ad és fontos immunvédelmet. Egy időszak, amikor csak a gyermekünkre figyelünk. A legfontosabb, amit adhatunk nekik.

Miből tudom, hogy itt a pubertás?

Napjainkban általában valamikor 9 és 13 éves kor között kezdődik el a pubertásnak nevezett időszak. Természetesen ezek a számok nincsenek kőbe vésve, kezdődhet ennél korábban, de jóval később is.

Csípések és kezelésük

Rovarcsípés bárkin bármikor előfordulhat. A körülöttünk élő rovarok kertészkedés közben, sétálva vagy otthon is okozhatnak kellemetlenségeket, duzzanatot, viszketést, bőrpírt, rosszabb esetben súlyosabb allergiás reakciót.

Finommotorika és fejlesztése

A finommotorika a mai szülői társadalomban egy teljesen közismert elnevezés, mely az ujjak és a kézügyességét illetve a szem, arc és száj izmainak koordinál mozgását jelenti. A finommotorikus készségek szükségesek a mindennapi életünkhöz, ezek nélkül nem tudnánk ceruzát fogni, ételt megrágni, vagy normálisan beszélni.

Két kéz három gyerekre

Esküszöm, hogy nekiálltam. Megvolt a téma, az „ihlet” a laptop, az időm. Cikkírás három gyerek mellett. Én mindent megtettem. Élet három gyerekkel.

A kiszáradás figyelmeztető tünetei

Az elhúzódó hasmenés vagy hányás esetén a szervezet több folyadékot veszít, mint amennyit képes felvenni, ami kiszáradáshoz vezethet, ami akkor jelentkezik, mikor a szervezet nem rendelkezik a működéséhez megfelelő mennyiségű folyadékkal.