Menü

Amit csak az anyatej tud – avagy a szoptatás fontossága

Az anyatej az egyetlen étel, amely a lehető legtökéletesebb a babánk számára, hiszen tartalmazza mindazokat a tápanyagokat, amelyekre élete első hónapjaiban olyan nagy szüksége van. Nemcsak a babának, az anyának is jót tesz a szoptatás.

Nem mindenki szoptatja gyermekét. Van, akinek öröklötten nincs elég teje, vagy más megfontolásból, esetleg betegség miatt, netán hiúságból nem szoptat, esetleg korai munkába állás miatt mondanak le az anyatejes táplálásról, de azzal mindenki tisztában van, hogy a babának az anyatej a lehető legjobb tápanyagforrás, a szoptatás fontossága vitathatatlan.

Az anyatejjel táplált babák sokkal ellenállóbbak és kevesebbszer betegszenek meg, mint azok, akik nem kaptak anyatejet. Az anyatej olyan egyedülálló védelmet nyújt a csecsemőknek, melyet egyik modern tápszer sem biztosíthat. Az anyatej hosszú távú immunológiai védelmet biztosít a gyermeknek.

A szoptatás tanulható folyamat, ma már több szervezet is létrejött, melyek tájékoztatják az édesanyákat a helyes szoptatási technikákról és segítik őket és babáikat a szoptatás elindításában.

Ha valaki elbizonytalanodna a szoptatás fontosságát illetően, annak tudnia kell, hogy a szoptatás nem csupán a gyermekeknek jótékony hatású, hanem a szoptató édesanyáknak is, hiszen kutatások támasztják alá, hogy aki rendszeresen szoptatja babáját, annál kisebb eséllyel alakul ki csontritkulás és petefészekrák.

A szoptatás csökkenti a hirtelen bölcsőhalál kockázatát, a gyomor-bélrendszeri fertőzések lefolyásának súlyosságát, arról nem is beszélve, hogy kialakít egy meghitt összebújást, kötődést a babával, kialakít egyfajta biztonságérzetet.

A szülés után közvetlenül megkezdett szoptatás köztudottan gyorsítja szülés után a méh összehúzódását, hamarabb húzódik vissza a has, ez császármetszés után is fontos.

Ha anyagi szempontból nézzük, akkor hosszútávon nem olyan költséges megoldás, mint a drága tápszerek folyamatos vásárlása. Aki szoptat, annak nincs szüksége sterilizált cumisüveg garnitúrára, egyre drágábban kapható tápszerekkel.

Az anyatej összetétele a szoptatási időszak során változik, de a minősége mindig megfelelő a baba számára, tehát olyan nem létezik, hogy valakinek „gyenge”, vagy „nem jó” a teje. Az anyatej és a szoptatás olyan dolog, melyet egyedül az anya tud biztosítani gyermeke számára, egyedülálló tápanyagforrás, különleges, meghitt kapcsolatot ad és fontos immunvédelmet. Egy időszak, amikor csak a gyermekünkre figyelünk. A legfontosabb, amit adhatunk nekik.

Karácsonyi ajándéktippek 2-3 éves gyerekeknek

A kisgyerekek az a korosztály, akiknek nem nehéz ajándékot venni, meglepetést szerezni, hiszen egyrészt nagyon lelkesek és várják az ünnepet, mindennek tudnak örülni, másrészt számos olyan dolgot találni, amelyet örömmel fogadnak.

Séta babával hidegben/melegben

A babák nagyon jókat tudnak aludni séta közben egy babakocsiban, ez valószínűleg azért van így, mert – különösen az első fél évben - sok kisbaba csak mozgás (hordozás, babakocsizás) közben képes elaludni, ugyanis ez emlékezteti őket az anyaméhre. A babakocsiban alvás különösen egészséges, hiszen szabad levegőn van a pici, de mi a helyzet hidegben, melegben?

Elavult, vagy hasznos? Miért jó a pólya?

Régen természetes dolog volt a pólya használata, később a mozgásfejlődés szempontjából rossznak ítélték meg, aztán megint divatba jöttek a kókuszpólyák és társai. Megosztó téma: jó vagy rossz, ha pólyába tesszük a babát? Nézzük!

Mi az az alapozó terápia és mely gyerekeknek javasolt?

Komplex, mozgásfejlesztésen alapuló, idegrendszert fejlesztő mozgásterápia, mely segíti a gyerekek fejlődését. Az alapozó terápia a mai témánk.

Nyelvtanulás kisgyerekkorban

Mikortól tanuljon nyelvet a gyerekünk? Nem korai, nem késő? Néhány kérdés, mely sok szülőt foglalkoztat. Melyik oldalon van az igazság? Nézzünk meg néhány érvet és ellenérvet ezzel kapcsolatban.