Menü

Amit csak az anyatej tud – avagy a szoptatás fontossága

Az anyatej az egyetlen étel, amely a lehető legtökéletesebb a babánk számára, hiszen tartalmazza mindazokat a tápanyagokat, amelyekre élete első hónapjaiban olyan nagy szüksége van. Nemcsak a babának, az anyának is jót tesz a szoptatás.

Nem mindenki szoptatja gyermekét. Van, akinek öröklötten nincs elég teje, vagy más megfontolásból, esetleg betegség miatt, netán hiúságból nem szoptat, esetleg korai munkába állás miatt mondanak le az anyatejes táplálásról, de azzal mindenki tisztában van, hogy a babának az anyatej a lehető legjobb tápanyagforrás, a szoptatás fontossága vitathatatlan.

Az anyatejjel táplált babák sokkal ellenállóbbak és kevesebbszer betegszenek meg, mint azok, akik nem kaptak anyatejet. Az anyatej olyan egyedülálló védelmet nyújt a csecsemőknek, melyet egyik modern tápszer sem biztosíthat. Az anyatej hosszú távú immunológiai védelmet biztosít a gyermeknek.

A szoptatás tanulható folyamat, ma már több szervezet is létrejött, melyek tájékoztatják az édesanyákat a helyes szoptatási technikákról és segítik őket és babáikat a szoptatás elindításában.

Ha valaki elbizonytalanodna a szoptatás fontosságát illetően, annak tudnia kell, hogy a szoptatás nem csupán a gyermekeknek jótékony hatású, hanem a szoptató édesanyáknak is, hiszen kutatások támasztják alá, hogy aki rendszeresen szoptatja babáját, annál kisebb eséllyel alakul ki csontritkulás és petefészekrák.

A szoptatás csökkenti a hirtelen bölcsőhalál kockázatát, a gyomor-bélrendszeri fertőzések lefolyásának súlyosságát, arról nem is beszélve, hogy kialakít egy meghitt összebújást, kötődést a babával, kialakít egyfajta biztonságérzetet.

A szülés után közvetlenül megkezdett szoptatás köztudottan gyorsítja szülés után a méh összehúzódását, hamarabb húzódik vissza a has, ez császármetszés után is fontos.

Ha anyagi szempontból nézzük, akkor hosszútávon nem olyan költséges megoldás, mint a drága tápszerek folyamatos vásárlása. Aki szoptat, annak nincs szüksége sterilizált cumisüveg garnitúrára, egyre drágábban kapható tápszerekkel.

Az anyatej összetétele a szoptatási időszak során változik, de a minősége mindig megfelelő a baba számára, tehát olyan nem létezik, hogy valakinek „gyenge”, vagy „nem jó” a teje. Az anyatej és a szoptatás olyan dolog, melyet egyedül az anya tud biztosítani gyermeke számára, egyedülálló tápanyagforrás, különleges, meghitt kapcsolatot ad és fontos immunvédelmet. Egy időszak, amikor csak a gyermekünkre figyelünk. A legfontosabb, amit adhatunk nekik.

Tudatos tartalomfogyasztás: mire figyeljen a szülő?

Az emberek ma már szinte életkortól függetlenül használják az okostelefonokat és a közösségi oldalakat, amelyek akár ártalmasak is lehetnek, legfőképpen fiatalokra, gyerekekre. Hogyan lehetünk mi magunk is tudatos fogyasztók és mire figyeljünk szülőként?

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.