Menü

Dehidratált gyerekek – avagy mennyit igyon egy kisiskolás?

Nem feltétlen évszakfüggő a címben feltett kérdés, viszont a gyerekek folyadékbevitele egy aktuális és aggasztó probléma. Ha meleg van, ha sportol a gyerek, akkor pláne fontos, hogy igyon, de a számítógép előtt ülve is szükséges. Mennyit kell innia egy gyereknek?

Állítólag egy 6-8 éves kisiskolásnak naponta másfél liter, a 8-12 éveseknek már közel 2 liter, a 12-14 éveseknek pedig két és fél liter folyadék bevitele a javasolt, s meg kell velük értetni, hogy nem kell megvárniuk, amíg szomjasak lesznek.

Természetesen egyáltalán nem mindegy, mit iszik a gyerek, szó nincs koffeines italról, energiaitalról, kávézásról vagy cukros kóláról, rostos italokról, sokkal inkább egészséges folyadéknak számít az ivóvíz, a sima csapvíz, az ásványvíz, az ízesített ásványvizek, esetleg főzött teák, olykor light szörpök, s nagyon szükségesek a levesek is.

Gyermekek esetében a legjobb, ha a folyadék legalább 60%-a víz, a többi lehet más ital, sporttevékenység esetén vitaminos víz, izotóniás sportital.

Akik a laptop, vagy tablet, számítógép előtt ülnek, vagy a mobiltelefonjukat nyomkodva fekszenek az ágyon, nekik fontos, hogy legyen odakészítve egy literes flakon víz, vagy egy kulacs tea. A gyerekek unják a vizet, nem isznak inkább, ezért jó a limonádé, egy főzött tea kis mézzel, vagy olykor egy kis szörp, magas gyümölcstartalmú gyümölcslé.

Nyilván nem az a megoldás, hogy a gép előtt gubbasztó kamasz gyerekünknek behurcoljuk az ételt, italt, hanem felszolgálás helyett és lehetőség szerint próbáljuk meg őket kimozdítani a gép és a net bűvöletéből. Kínáljuk más programokat!

Szomorúan tapasztalom tanárként, hogy nagyon sok gyerek van, aki egyáltalán nem iszik, vagy keveset és szinte mindig egészségtelen italokat cipelnek a táskáikban.

Gyümölcsöt elvétve látni náluk, vagy elvétve sem, az iskolatejet nem isszák meg, zöldségekről hallani sem akarnak, pedig normális étkezés és elegendő folyadékbevitel nélkül az iskolai koncentráció is gyengül, a teljesítményük csökken, a tanulás nehezen megy.

Remek dolog, ha iskola után sportolni jár a gyerekünk, ebben az esetben azonban mindig ellenőrizzük, hogy van-e a sporttáskában friss víz, némi rágcsálni valóval. Három fiam van, általában banánt és vizet készítek a focis felszereléshez, olykor hozzá sem nyúlnak, néha elfogyasztják, de mindig van náluk.

Már gyerekkorban meg kell szokniuk, meg kell tanulniuk, hogy a sport után a folyadékot és kalóriát milyen módon kell pótolni és miért szükséges erre odafigyelniük. Naponta 5-ször, 6-szor kell kiegyensúlyozottan, változatosan táplálkozni és koruknak megfelelő ajánlásuk szerint folyadékot fogyasztani.

A túl sok innivaló sem javasolt, a hirtelen nagymennyiségű folyadék bevitele sem tesz jót.

A gyermekek folyadékpótlásának megtervezésénél figyelembe kell venni az életkori sajátosságokat, a nemet és az életkort, a napi aktivitást, az évszakot.

Túlsúlyosak lesznek-e a keveset alvó tinédzserek?

Szülőként a legtöbben aggódunk gyermekeink alvási szokásai miatt. A legújabb kutatások azt is alátámasztják, hogy a tinédzserek nem megfelelő alvási mintázata akár elhízáshoz is vezethet.

Babalátogatási etikett

Múlt cikkemben az etikettről, protokollról, illemszabályokról, viselkedéskultúráról esett szó, most ezen felbuzdulva, 3 gyerekes anyukaként a babalátogatási etikettet venném górcső alá. Melyek ezek a kimondatlan, íratlan illemszabályok babalátogatás előtt, alatt? Nézzük!

A házi feladat értelme

Ma már az oktatásban mindennapos, hogy házi feladatot kapunk, vagy angolul “homeworkot”. Minden ilyesmi feladatot az iskola után otthon kell megcsinálnunk, vagy rosszabb esetben a következő óra előtti szünetben. Persze egy kisgyermek nem úgy tekint a házi feladatra, mint mikor egy felnőtt mondjuk otthon készül valamilyen nyelvvizsgára, ezáltal a házi feladat fogalma is változik. Azonban hogyan lehet a házi feladat izgalmas, kreatív és hasznos is?

Az Apgar értékről

Akinek van gyerkőce már, biztosan hallotta a baba születésénél, hogy megvizsgálták a babát és lediktálnak egy úgynevezett Apgar-értéket, de sokan nem is tudják, hogy valójában mit is jelent.

Amit a pikkelysömörről tudni kell

Sokféle bőrbetegséggel találkozhatunk életünk során, némelyik nem csak csúnya, hanem más kellemetlen tünetekkel társul, ezek közül az egyik, a magyar lakosság egyre nagyobb részét érintő pikkelysömör.