Menü

Dehidratált gyerekek – avagy mennyit igyon egy kisiskolás?

Nem feltétlen évszakfüggő a címben feltett kérdés, viszont a gyerekek folyadékbevitele egy aktuális és aggasztó probléma. Ha meleg van, ha sportol a gyerek, akkor pláne fontos, hogy igyon, de a számítógép előtt ülve is szükséges. Mennyit kell innia egy gyereknek?

Állítólag egy 6-8 éves kisiskolásnak naponta másfél liter, a 8-12 éveseknek már közel 2 liter, a 12-14 éveseknek pedig két és fél liter folyadék bevitele a javasolt, s meg kell velük értetni, hogy nem kell megvárniuk, amíg szomjasak lesznek.

Természetesen egyáltalán nem mindegy, mit iszik a gyerek, szó nincs koffeines italról, energiaitalról, kávézásról vagy cukros kóláról, rostos italokról, sokkal inkább egészséges folyadéknak számít az ivóvíz, a sima csapvíz, az ásványvíz, az ízesített ásványvizek, esetleg főzött teák, olykor light szörpök, s nagyon szükségesek a levesek is.

Gyermekek esetében a legjobb, ha a folyadék legalább 60%-a víz, a többi lehet más ital, sporttevékenység esetén vitaminos víz, izotóniás sportital.

Akik a laptop, vagy tablet, számítógép előtt ülnek, vagy a mobiltelefonjukat nyomkodva fekszenek az ágyon, nekik fontos, hogy legyen odakészítve egy literes flakon víz, vagy egy kulacs tea. A gyerekek unják a vizet, nem isznak inkább, ezért jó a limonádé, egy főzött tea kis mézzel, vagy olykor egy kis szörp, magas gyümölcstartalmú gyümölcslé.

Nyilván nem az a megoldás, hogy a gép előtt gubbasztó kamasz gyerekünknek behurcoljuk az ételt, italt, hanem felszolgálás helyett és lehetőség szerint próbáljuk meg őket kimozdítani a gép és a net bűvöletéből. Kínáljuk más programokat!

Szomorúan tapasztalom tanárként, hogy nagyon sok gyerek van, aki egyáltalán nem iszik, vagy keveset és szinte mindig egészségtelen italokat cipelnek a táskáikban.

Gyümölcsöt elvétve látni náluk, vagy elvétve sem, az iskolatejet nem isszák meg, zöldségekről hallani sem akarnak, pedig normális étkezés és elegendő folyadékbevitel nélkül az iskolai koncentráció is gyengül, a teljesítményük csökken, a tanulás nehezen megy.

Remek dolog, ha iskola után sportolni jár a gyerekünk, ebben az esetben azonban mindig ellenőrizzük, hogy van-e a sporttáskában friss víz, némi rágcsálni valóval. Három fiam van, általában banánt és vizet készítek a focis felszereléshez, olykor hozzá sem nyúlnak, néha elfogyasztják, de mindig van náluk.

Már gyerekkorban meg kell szokniuk, meg kell tanulniuk, hogy a sport után a folyadékot és kalóriát milyen módon kell pótolni és miért szükséges erre odafigyelniük. Naponta 5-ször, 6-szor kell kiegyensúlyozottan, változatosan táplálkozni és koruknak megfelelő ajánlásuk szerint folyadékot fogyasztani.

A túl sok innivaló sem javasolt, a hirtelen nagymennyiségű folyadék bevitele sem tesz jót.

A gyermekek folyadékpótlásának megtervezésénél figyelembe kell venni az életkori sajátosságokat, a nemet és az életkort, a napi aktivitást, az évszakot.

Unatkozik a gyerek

"Anya/Apa unatkozom!" - egy olyan mondat, amit szülőként gyakran hallunk. Azonban pszichológusok szerint nem is akkora baj, ha a gyermek unatkozik időnként. Többek között azok miatt az okok miatt sem, amelyről mai cikkünkben lesz szó.

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Kutyák hatása a gyerekekre

Szakemberek szinte testvéri kötelékhez hasonlítják a kutya és a gyermek barátságát, ugyanis minden gyermekek számára hatalmas előny, ha kutyával nőhet fel. Ez csökkenti a szorongásukat, a stresszszintjüket, és támogatja a szocializációjukat.