Menü

Filmajánló: Elveszett város

Amikor egy háromgyerekes anyuka eljut moziba, (fényévente) akkor annak „nyoma kell, hogy legyen” így, ha a kedves olvasók valami könnyed, hétvégi, vagy hétköznap esti filmre vágynak, engedjék meg, hogy ajánljam „Az elveszett város” című, 112 perces akciókalandvígjátékot, Sandra Bullock és Channing Tatum főszereplésével!

Az elveszett város (The Lost City) egy idei amerikai film, melynek világpremierje a South by Southwest fesztiválon volt 2022. március 12-én, amerikai bemutatója két hétre rá, míg nálunk április 21-től látható, s melyet a Nee testvérek - Adam Nee és Aaron Nee - rendeztek.

Műfaját tekintve kalandfilm, akciófilm, filmvígjáték, főszerepben Sandra Bullock, Channing Tatum, Daniel Radcliffe, Da'Vine Joy Randolph és nem utolsó sorban Brad Pitt. A film forgatási helyszíne a Dominikai Köztársaságban volt, gyönyörű tájakra kalauzolva el a nézőket.

A vígjáték forgatókönyvét a Nee testvérek, Oren Uziel és Dana Fox írták, a történetet pedig Seth Gordon szerezte.

Érdekesség, hogy 2020 októberében bejelentették, hogy Sandra Bullock lesz a film főszereplője, aki eredetileg visszautasította a felkérést, mert úgy érezte, hogy a történet „idejétmúlt”, hiszen már hét éve folyamatban voltak az előkészületei, végül mégis elvállalta a szerepet. A forgatás 2021 májustól augusztusig tartott.

A történet lényege, hogy egy írónak (Sandra Bullock) és modelljének (Channing Tatum) menekülniük kell egy milliárdos elől (Daniel Radcliffe) és meg kell találniuk egy elveszett várost.

Miközben a halott férjét gyászoló, remeteéletű írónő, Loretta (aki eredetileg történész volt, férje pedig régész), épp az új könyvét mutatja be, elrabolja egy különc milliárdos, aki azt reméli, hogy az írónő elvezeti őt az ősi elveszett város kincséhez. Alan, a modellje pedig bizonyítani szeretné, hogy a való életben is hős tud lenni, nem csak Loretta könyvének borítófotóján, így elhatározza, hogy megmenti a nőt. Bullock számára Tatum a tökéletes kontraszt. Channing remekül játssza Alant, tökéletes ösztönnel alakítja az egyik főhőst.

A pár kalandos utazása ezzel megkezdődik a dzsungelben, menekülve a gonosztevők ellen, keresve az ősi kincset. Hajmeresztő dzsungelkaland veszi kezdetét, mely egy zacskó popcorn mellett garantáltan kizökkent bennünket a hétköznapi gondokból.

A szereplőgárdát komikusvénával megáldott színészek egészítik ki, mely tökéletesre fűszerezi a filmet, Loretta színes, kihívó, flitteres és dzsungeljárásra tökéletesen alkalmatlan viseletéről nem is beszélve.

Ha akcióra, kalandra, romantikára és nevetésre vágyunk, mindezt hajmeresztő fordulatokkal egy dzsungelben, egzotikus környezetben, akkor ezt a filmet látnunk kell!

A király halott, hát éljen a király!

Baz Luhrmann nem aprózta el. A nagy epikus filmek (pl. Ausztrália) után a giccs határán(?) lezongorázott A nagy Gatsby vagy éppen a szürreálisan csömör Moulin Rouge után bejelentkezett az idei Oscarra egy Elvis életrajzi filmmel. A gonosz kizsigerelő producer/menedzser/pótapa szerepében Tom Hanks rosszalkodhat végre egy kicsit. Popcorn be, lemezeket élesíts és hagyj szóljon!!!

Lélegzetelállító vadászrepülés - Top Gun: Maverick

A Top Gun: Maverick debütálásra már két évvel ezelőtt is sor kerülhetett volna, ám a járványhelyzet csúszásra kényszerítette a 80-as évek ikonikus vadászgépes filmjének a folytatását. A stúdió és Tom Cruise ragaszkodtak ahhoz, hogy a Maverick az a fajta moziélmény, amit mindenképp a nagyvásznon kell látni, és lehetőleg minél nagyobb közönség előtt. Ez pedig be is bizonyosodott, az új Top Gun ugyanis sikerrel szállítja azt a lélegzetelállító repülést, amiben bíztunk, az érzelmi történetszál viszont továbbra sem a legjobb.

A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya - Kritika

Nicolas Cage a színész Nicolas Cage-et játssza el, vagyis a mémet, az ikont. A színészt ráadásul az utóbbi években divatossá vált cikizni a különböző “Zs kategóriás” filmjeiért, azonban A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlyában, amely remekül beszél a megkopott hírnevű színész múltbéli filmjeiről, már Ő maga is ugyanazt teszi és önmagát is remekül parodizálja.

Halál a Níluson – Filmkritika

Kenneth Branagh öt évvel ezelőtt egy sztárparádét hozott össze amiatt, hogy rendezőként és főszereplőként is adaptálja Agatha Christie talán legismertebb művét, a Gyilkosság az Orient expresszent. Hosszas latolgatás után pedig megérkezett idén a mozikba a Halál a Níluson legújabb feldolgozása, melynek sűrű cselekményébe még Poirot bajszának történelme is belefért.

Coda filmkritika

A CODA című film a tavalyi évben debütált a Sundance filmfesztiválon és már ott is nagy sikereket ért el, idén pedig megkapta az alkotás a legjobb filmnek járó Oscar-díjat. A film története egyfajta családtörténetként fogható fel, valamint mellette húzódik egy coming-of-age sztori is, azaz felnövéstörténet. A film mindkét műfajban megállja a helyét, megnevettetve és mégis egy nagyon komoly történetet elmesélve a nézőknek. Azonban jó helyre került-e az idei “arany szobor”?