Menü

A hasi típusú elhízás veszélyei

Ma már tudjuk, hogy elhízás és elhízás között is van különbség. Persze több szempont szerint is osztályozhatjuk, a lényeg tulajdonképpen az elhelyezkedés. Ezalapján megkülönböztetünk hasi, vagy másnéven alma típusú (centrális) elhízást és csípő, vagy másnéven körte típusú elhízást. Bár mindkettő kellemetlen tud lenni és kemény munka árán lehet csak megszabadulni tőlük, ám az előbbi, a hasi típusú elhízás más veszélyeket is rejt azon kívül, hogy zavaró és nem feltétlen esztétikus.

A hasi elhízás esetében a lerakódó zsír viszcerális, vagyis zsigeri. Ez azt jelenti, hogy a zsírszövet nem a bőr alatt van, mint például a csípő és felső comb tájékán jelentkező súlyfelesleg esetében általában, hanem a belső szervek között, a hasüregben. Ez nem csak azért veszélyes, mert ettől nehezebb megszabadulni, hanem azért is, mert fennáll a veszélye annak, hogy károsítja a szerveket és a vérereket is, amik egyébként is fokozott veszélynek vannak kitéve túlsúlyos állapotban.

Hogy mitől alakulhat ki ilyen típusú elhízás? Sajnos erre egyszerűbb a válasz, mint szeretnénk. Persze kis mértékben a genetika is felelős, de csak olyan formában, hogy ez határozza meg azt, ki milyen típusú elhízásra hajlamos, illetve a nemünk is meghatározhatja ezt: a férfiak általában az alma típusú elhízásra, míg a nők inkább a körte típusú elhízásra hajlamosabbak. Maga az elhízás azonban nem ennek köszönhető, hanem minden esetben az egészségtelen étrendnek és a mozgásszegény életmódnak.

A hasi típusú elhízás veszélyei közt a szív-és érrendszeri problémák mellett egyéb kellemetlen tünetek és betegségek is szerepelnek. Ilyen például a magasvérnyomás-betegség, az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség is. Ha ezek még nem alakultak ki, akkor sem árt jobban odafigyelnünk a súlyunkra, mivel a lerakódott viszcerális zsírszövet bizonyítottan növeli a szívinfarktus, a zsírmáj, a stroke és az aranyér kialakulásának esélyét, amik viszont már egészen korán is kialakulhatnak, még akkor is, ha nincs óriási súlyfelesleg rajtunk.

Nők esetében a hasi elhízás hosszú távon akár olyan jellegű problémákat is okozhat, mint például menstruációs és peteérési zavarok, bizonyos esetekben akár meddőség is kialakulhat. A daganatos betegségek kialakulásának esélyét is növeli, valamint a túlsúllyal küzdő emberek között gyakoribb a depresszió, a szorongás és egészségtelen önkép.

Legjobb és legegyszerűbb védekezés a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás. Nem feltétlen kell azonnal szigorú diétába kezdeni, hiszen mint tudjuk, bizonyos ételek teljes megvonása és az éhezés sokszor többet árt, mint segít, mivel kialakulhat a jojó effektus, ami hosszú távon szintén egészségügyi problémákat okozhat. Próbáljunk inkább egy fenntartható, egészséges és változatos étrendet követni. Fogyasszunk bőségesen nyers zöldséget és gyümölcsöt, minimalizáljuk az előre elkészített ételeket, a péksüteményeket és a nassolnivalókat.

Fogyasszunk jó zsírokat és lassan felszívódó szénhidrátokat. A halak, az olajos magvak és az avokádó például tele van hasznos és egészséges zsírokkal, a lassan felszívódó szénhidrátokkal pedig tökéletes köret készíthető, mint például a hajdina, köles, zab, de a teljes kiőrlésű vagy kovászos kenyér is beilleszthető az egészséges étrendbe.

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.