Menü

Apró trükkök a környezettudatosság jegyében

Ha feltenném a kérdést: feltűnik egyáltalán mennyiműanyag tárgy vesz körül bennünket? Vajon tudjuk miért baj ez a sok műanyag? Hogy lehet csökkenteni ezek mennyiségét? Mit jelent a műanyagmentes élet? Jöjjön néhány apró trükk a környezettudatosság jegyében.

Nylonzacskók, szatyrok, használati tárgyaink, a termékek csomagolásai, szemeteszsákok, s még sorolhatnám a teljesség igénye nélkül mi mindent látok itthon, ami műanyagból készült. Vajon mi a közös bennük? Nos az, hogy mind műanyagból készülnek. A mindennapjaink része egy hatalmas mennyiségű műanyag tárgy. Amikor a boltban beletettük a banánt a zacskóba, s otthon kivettük, máris a kukában landol, ahogy egy idő után a műanyag bevásárlószatyrok is.

Pedig tehetnénk azért, hogy ne így legyen! Választhatunk a műanyag helyett környezetbarát anyagokat, vihetünk bevásárolni vászonszatyrot, körbevehetjük magunkat műanyag helyett fával, tehetnénk életünket természetközelibbé.

Káros a műanyag? Igen!

A műanyagnak rengeteg káros hatása van a környezetünkre. Bár megkönnyíti az életünket, túlzott használata azonban súlyos problémákat okoz. A műanyag lebomlási ideje 200 – 1000 év is lehet, borzasztó belegondolni ebbe!

Műanyagmentessé nem tudjuk az életünket máról holnapra átváltoztatni, de vannak apróbb lépések, melyekből párat igazán kiválaszthatnánk és megpróbálhatnánk bevezetni az életmódunkba.

Vigyünk a boltba vászontáskát, ne vegyünk minden alkalommal zacskót, műanyag szatyrot!

Ha van otthon olyan ruhadarabunk, amit már nem használunk, varrjunk belőle kis szatyrokat!

Kérjük a menüt saját ételdobozunkba, eldobható helyett!

Műanyag flakonos vizek és üdítők helyett használjunk saját kulacsot, vigyünk abban vizet!

Szerencsére számos futóverseny már környezetbarát, nem pazarolják az eldobható poharakat a frissítőpontokon, mert mindenki visz magával kulacsot, poharat.

A műanyag vagy papír kávéspohár helyett használjuk a munkahelyünkön a saját bögrénket, hangulatosabb, dizájnosabb is.

A drogériákban kapható műanyag fogkefék helyett vehetnénk bambuszból készült terméket a műanyag párja helyett, ez is egy apró, de mégis nagy lépés a környezettudatosság felé.

Mosogatáshoz a műanyagszivacs helyett próbáljuk ki a luffa szivacsot!

Néhány apró tippet hoztunk most kezdetnek a műanyagmentes élet felé vezető úthoz, de ha ezekkel már hozzájárulunk ahhoz, hogy kevesebb káros műanyaggal terheljük a földünket, már megérte ezt a cikket megírnom és Önöknek elolvasniuk!

Tudatos otthonalakítás: hogyan csináljuk?

Milyen legyen az otthonunk? Mindenki szeretne olyan házban, lakásban élni, ahol otthon érzi magát. Nézzünk meg néhány szempontot, ami segíthet a tudatos otthonalakításban. Fontosak a belsőépítészeti, energetikai, épületgépészeti és lakberendezési szempontok egyaránt.

Leugrunk egy hétre a Balcsira! Ja, nem…

Azt elismerem, hogy lemaradtam vagy tíz évvel a balatoni árak tekintetében. Na jó, annyival talán nem, de tisztán élnek bennem gyerekkorom balatoni kiruccanásai, (vissza is mennék néha abba a jó kis retró korszakba, hangulatba) illetve ifjúkorom nyaralásai a magyar tengernél, s akkor sokkal megfizethetőbb volt.

A sehová sem tartozás nyomasztó érzése

Sokszor kérdezhetjük azt magunktól, hogy mi a célunk ebben a világban? Sokszor csak azt érezzük, hogy sodródunk az árral, egyik dologból kezdünk bele a másikba, mindeközben viszont évek telnek el, mi pedig a saját buborékokban éljük a mindennapjainkat. Közben arról álmodozunk, hogy mit kellett volna másképp csinálni, és feltehetjük magunkat a kérdést, hogy hogyan akarjuk leélni az egész életünket?

Útinapló – Izland – első rész

Izland, a szigetország, az állam önmagában, mely egy teljesen más életet és életformát mutat nekünk, megtanít egy más személetre.

Jóbarátom, az ecet

Egy tudatos háziasszony egyik legjobb barátja az ecet, amit a lakás és az élet szinte minden területén használhatja.