Menü

Apró trükkök a környezettudatosság jegyében

Ha feltenném a kérdést: feltűnik egyáltalán mennyiműanyag tárgy vesz körül bennünket? Vajon tudjuk miért baj ez a sok műanyag? Hogy lehet csökkenteni ezek mennyiségét? Mit jelent a műanyagmentes élet? Jöjjön néhány apró trükk a környezettudatosság jegyében.

Nylonzacskók, szatyrok, használati tárgyaink, a termékek csomagolásai, szemeteszsákok, s még sorolhatnám a teljesség igénye nélkül mi mindent látok itthon, ami műanyagból készült. Vajon mi a közös bennük? Nos az, hogy mind műanyagból készülnek. A mindennapjaink része egy hatalmas mennyiségű műanyag tárgy. Amikor a boltban beletettük a banánt a zacskóba, s otthon kivettük, máris a kukában landol, ahogy egy idő után a műanyag bevásárlószatyrok is.

Pedig tehetnénk azért, hogy ne így legyen! Választhatunk a műanyag helyett környezetbarát anyagokat, vihetünk bevásárolni vászonszatyrot, körbevehetjük magunkat műanyag helyett fával, tehetnénk életünket természetközelibbé.

Káros a műanyag? Igen!

A műanyagnak rengeteg káros hatása van a környezetünkre. Bár megkönnyíti az életünket, túlzott használata azonban súlyos problémákat okoz. A műanyag lebomlási ideje 200 – 1000 év is lehet, borzasztó belegondolni ebbe!

Műanyagmentessé nem tudjuk az életünket máról holnapra átváltoztatni, de vannak apróbb lépések, melyekből párat igazán kiválaszthatnánk és megpróbálhatnánk bevezetni az életmódunkba.

Vigyünk a boltba vászontáskát, ne vegyünk minden alkalommal zacskót, műanyag szatyrot!

Ha van otthon olyan ruhadarabunk, amit már nem használunk, varrjunk belőle kis szatyrokat!

Kérjük a menüt saját ételdobozunkba, eldobható helyett!

Műanyag flakonos vizek és üdítők helyett használjunk saját kulacsot, vigyünk abban vizet!

Szerencsére számos futóverseny már környezetbarát, nem pazarolják az eldobható poharakat a frissítőpontokon, mert mindenki visz magával kulacsot, poharat.

A műanyag vagy papír kávéspohár helyett használjuk a munkahelyünkön a saját bögrénket, hangulatosabb, dizájnosabb is.

A drogériákban kapható műanyag fogkefék helyett vehetnénk bambuszból készült terméket a műanyag párja helyett, ez is egy apró, de mégis nagy lépés a környezettudatosság felé.

Mosogatáshoz a műanyagszivacs helyett próbáljuk ki a luffa szivacsot!

Néhány apró tippet hoztunk most kezdetnek a műanyagmentes élet felé vezető úthoz, de ha ezekkel már hozzájárulunk ahhoz, hogy kevesebb káros műanyaggal terheljük a földünket, már megérte ezt a cikket megírnom és Önöknek elolvasniuk!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.