Menü

A legjobb pisztáciás finomságok

A pisztácia nagyon közkedvelt csemege, amit a legtöbben filmnézés közben rágcsálnivalóként fogyasztanak. Kevesen tudják, hogy ez a csonthéjas gyümölcs főételek és desszertek alapanyagaként is kiváló lehet. Markáns, jellegzetes ízének köszönhetően ínycsiklandozó sütemények készülhetnek belőle.

Édességekből, süteményekből sosem elég, pláne a szürke, téli hónapokban, amikor kevésbé érezzük magunkat motiváltnak, tettre késznek a mindennapokban Pisztáciából igazán egyedi és különleges ízvilágú édességeket készíthetünk, zöld színével pedig nemcsak a süteményeket, hanem a lelkünket is feldobhatjuk.

Íme, néhány könnyen elkészíthető pisztáciás finomság:

Mandulás-pisztáciás kekszkocka – sütés nélkül elkészíthető

Hozzávalók

2,5 dl tej

25 dkg porcukor

20 dkg vaj

3 evőkanál kakaó

50 dkg háztartási keksz

10 dkg pisztácia

5 dkg szeletelt mandula

5 dkg csokoládé

A tetejére

15 dkg jó minőségű étcsokoládé

2 evőkanál olaj

5 dkg pirított szeletelt mandula

Elkészítés

A száraz alapanyagokat keverjük össze egy tálban. Utána béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Olvasszuk fel a vajat, öntsük hozzá a tejhez, majd adagoljuk hozzá a száraz alapanyagokhoz és jól dolgozzuk össze. A kapott masszát a tepsibe öntjük és elsimítjuk. A csokoládét gőz fölött olvasszuk fel, majd adjuk hozzá az olajat. A masszára rákenjük az olvasztott csokoládét, majd megszórjuk pirított mandulával. Hűtőbe tesszük, majd 2-3 óra múlva kivesszük és felvágjuk.

Pisztáciás kifli

Hozzávalók (kb. 40 darab kiflihez)

22 dkg liszt

15 dkg vaj

1 kiskanál sütőpor

1 nagy tojás

15 dkg porcukor

10 dkg őrölt pisztácia

5 dkg apróra vágott pisztácia

3 dkg kókuszreszelék

fél rúdvanília

1 csipet só

Elkészítés

Keverjük össze a lisztet, a sütőport és az őrölt pisztáciát egy tálba. A többi hozzávalóval együtt botmixerrel kavarjuk össze és a kapott masszát egy órára hagyjuk állni hűtőben. Ezután 15 grammos részekre osztjuk, majd ezekből rudat sodrunk és kiflit formálunk belőle. A kapott kiflit beleforgatjuk az apróra vágott pisztáciába és tepsibe tesszük. 180 fokon kb 10 percig sütjük őket.

Csokis pisztácia szelet

Hozzávalók

Az alaphoz

100 gramm vaj

100 gramm cukor

10 gramm vaníliás cukor

120 gramm liszt

fél teáskanál só

A krémhez

200 gramm tejcsokoládé

100 gramm pisztácia

Elkészítés

A vajat, a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót egy edényben keverjük össze, majd gyúrjuk egybe. Ezt a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe nyomkodjuk bele és 180 fokon kb. 10 perc alatt süssük meg. Vegyük ki a sütőből és tegyük rá a csokoládét, majd további 2-3 percre helyezzük vissza a sütőbe. Ha megolvadt a csokoládé, szórjuk rá a pisztáciát, majd hagyjuk kihűlni és szeleteljük fel.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!

Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.

Szuperélelmiszerek, amiket könnyen beépíthetsz a mindennapokba

A szuperélelmiszer egy nagyon felkapott kifejezés manapság, ami egészségünkre gyakorolt jótékony hatásával kapcsolatos. Nézzük, hogy mire is kell gondolnunk ilyenkor.

Zabreggeli – a nap indító szupereleme

A reggeli nem véletlenül számít a nap legfontosabb étkezésének. Amit ébredés után először elfogyasztunk, az alapvetően meghatározza a közérzetünket, energiaszintünket és teljesítményünket.

Matcha tea – a zöld energia titka

A matcha tea egy Japánból származó, porrá őrölt zöld tea, amelyet már több mint ezer éve fogyasztanak. Különlegessége, hogy a teljes tealevelet isszuk meg feloldva, így sokkal több hatóanyag jut a szervezetbe, mint a hagyományos zöld tea fogyasztásakor.