A legjobb pisztáciás finomságok
- Dátum: 2022.08.16., 05:02
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- csokoládé, desszert, édesség, pisztácia, sütés
A pisztácia nagyon közkedvelt csemege, amit a legtöbben filmnézés közben rágcsálnivalóként fogyasztanak. Kevesen tudják, hogy ez a csonthéjas gyümölcs főételek és desszertek alapanyagaként is kiváló lehet. Markáns, jellegzetes ízének köszönhetően ínycsiklandozó sütemények készülhetnek belőle.
Édességekből, süteményekből sosem elég, pláne a szürke, téli hónapokban, amikor kevésbé érezzük magunkat motiváltnak, tettre késznek a mindennapokban Pisztáciából igazán egyedi és különleges ízvilágú édességeket készíthetünk, zöld színével pedig nemcsak a süteményeket, hanem a lelkünket is feldobhatjuk.
Íme, néhány könnyen elkészíthető pisztáciás finomság:

Mandulás-pisztáciás kekszkocka – sütés nélkül elkészíthető
Hozzávalók
2,5 dl tej
25 dkg porcukor
20 dkg vaj
3 evőkanál kakaó
50 dkg háztartási keksz
10 dkg pisztácia

5 dkg szeletelt mandula
5 dkg csokoládé
A tetejére
15 dkg jó minőségű étcsokoládé
2 evőkanál olaj
5 dkg pirított szeletelt mandula
Elkészítés
A száraz alapanyagokat keverjük össze egy tálban. Utána béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Olvasszuk fel a vajat, öntsük hozzá a tejhez, majd adagoljuk hozzá a száraz alapanyagokhoz és jól dolgozzuk össze. A kapott masszát a tepsibe öntjük és elsimítjuk. A csokoládét gőz fölött olvasszuk fel, majd adjuk hozzá az olajat. A masszára rákenjük az olvasztott csokoládét, majd megszórjuk pirított mandulával. Hűtőbe tesszük, majd 2-3 óra múlva kivesszük és felvágjuk.
Pisztáciás kifli

Hozzávalók (kb. 40 darab kiflihez)
22 dkg liszt
15 dkg vaj
1 kiskanál sütőpor
1 nagy tojás
15 dkg porcukor
10 dkg őrölt pisztácia

5 dkg apróra vágott pisztácia
3 dkg kókuszreszelék
fél rúdvanília
1 csipet só
Elkészítés
Keverjük össze a lisztet, a sütőport és az őrölt pisztáciát egy tálba. A többi hozzávalóval együtt botmixerrel kavarjuk össze és a kapott masszát egy órára hagyjuk állni hűtőben. Ezután 15 grammos részekre osztjuk, majd ezekből rudat sodrunk és kiflit formálunk belőle. A kapott kiflit beleforgatjuk az apróra vágott pisztáciába és tepsibe tesszük. 180 fokon kb 10 percig sütjük őket.
Csokis pisztácia szelet

Hozzávalók
Az alaphoz
100 gramm vaj
100 gramm cukor
10 gramm vaníliás cukor
120 gramm liszt
fél teáskanál só

A krémhez
200 gramm tejcsokoládé
100 gramm pisztácia
Elkészítés
A vajat, a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót egy edényben keverjük össze, majd gyúrjuk egybe. Ezt a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe nyomkodjuk bele és 180 fokon kb. 10 perc alatt süssük meg. Vegyük ki a sütőből és tegyük rá a csokoládét, majd további 2-3 percre helyezzük vissza a sütőbe. Ha megolvadt a csokoládé, szórjuk rá a pisztáciát, majd hagyjuk kihűlni és szeleteljük fel.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.