Menü

A csípős paprika hatása a szervezetre

Talán nem mindenkinek az jut az eszébe először a csípős paprikáról, hogy gyógyszerként alkalmazza, azonban több jótékony hatása is ismert a szervezetre. A csípős paprikában, csakúgy, mint a kevésbé extravagáns társaiban, rengeteg vitamin és antioxidáns található, aminek köszönhetően hasonlóan pozitív egészségügyi hatásai vannak. Magas C-vitamin és A-vitamin tartalma miatt erősíti az immunrendszert, de a benne található növényi hatóanyagok, a karotinoidok, lutein, likopin és zeaxantin fogyasztása is egészéges.

Magas magnézium, kálium és vas tartalma van, így ásványi anyag forrásként is kiváló, valamint B-vitaminokat is tartalmaz. Közismert, hogy a paprika jót tesz a narancsbőrnek és javítja a vérkeringést is, illetve kapszaicin tartalmának köszönhetően fájdalomcsillapító és sebgyógyító hatása is van. Tulajdonképpen ez a kapszaicin a felelős azért az égő érzésért is a szájban, amit a csípős paprika okoz, mindössze a hatóanyagtartalomban van különbség.

A jótékony hatások közül az egyik legelőkelőbb helyet az foglalja el, hogy boldogsághormont termel. Biztosan ismerünk olyat a környezetünkben, aki bár szintén küzd az étellel, erősen verejtékezik, marja a paprika, de mégis imádja. Ezt is a kapszaicin nevű hatóanyag okozza.

A kapszaicin érdekessége, hogy sem melegítésre, sem fagyasztásra nem bomlik el, hideg vízben pedig oldhatatlan. Emiatt nem segít csípős paprika elfogyasztása után az, ha vizet iszunk. A paprikában található kapszaicin mennyiségének mérésére az általánosan elfogadott mértékegység a Scoville-egység.

A kapszaicin hatékony helyi érzéstelenítő, így általános fájdalomcsillapítóként is működik. Azoknak, akik migrénes fejfájással küzdenek, 10-ből 7 esetben segített a tünetek csökkentésében, valamint enyhíti az ideg-, izom- és ízületi fájdalmakat is.

Bár a paprika általánosan is jó hatással van a vérkeringésre, de a kapszaicinnek köszönhetően a csípős paprika serkenti a vérkeringést és ezzel párhuzamban csökkenti a vérrög kialakulásának kockázatát, ezzel pedig a szívroham megelőzésében is fontos szerepet játszik.

Bár elsőre nem gondolnánk, mivel sokaknak a gyomra sem bírja annyira a csípős paprikát, de a gyomorra is jó hatással van, mivel egy egészséges gyomor nyálkahártyáját megerősíti a kapszaicin, így csökkenti a fekélyek kialakulásának kockázatát.

A csípős paprikának daganatmegelőző hatást is tulajdonítanak, mivel azokban az országokban, ahol rendszeresen fogyasztják – mint például Dél-Amerika országai –, sokkal ritkább a daganatos megbetegedés, kifejezetten a vastagbéldaganatos megbetegedések száma kevesebb.

A kapszaicin amellett, hogy fájdalomcsillapító hatással bír, gyulladáscsökkentőként is ismert, mivel általánosan megemeli a testhőmérsékletet, ezzel is erősítve a gyulladás folyamatában résztvevő anyagok hatékonyságát és annak mihamarabbi lefolyását. Csökkenti a májban lerakódott zsírt és a vérzsír mennyiségét is, így diétázóknak is kiváló, arról nem is beszélve, hogy a magasabb testhőmérséklet hatására felpörög az anyagcsere, növekszik a kalória-felhasználás, valamint étvágycsökkentő hatásával kombinálva a természetes fogyás folyamatában is hatalmas segítség.

A fehérjehiány tünetei

Sokan nem értik a fehérjefogyasztás fontosságát. Sőt, félnek tőle. Az emberiség X %-a sajnos 2022-ben még mindig nem tudja mi is a fehérje (protein).

Hogy kerül a kávéba kollagén?

A kollagén szóval már gyakran találkoztunk, kozmetikumok összetevői, étrendkiegészítők fontos elemei, általános vagy célzott alkalmazással ajánlott táplálékkiegészítő, melynek bevitele a kor előrehaladtával egyre indokoltabbá válik. De hogy kerül a kávénkba?

Van-e rovarirtó szer az ételeinkben?

A peszticidek, azaz a rovarirtó szerek a mezőgazdászok használatában állnak. Ezeket alkalmazzák, hogy a gabona, illetve más élelmiszerek terméshozama a lehető legmagasabb legyen.

A fokhagyma egészségre gyakorolt jótékony hatásai

A fokhagyma nagyjából minden háztartásban megtalálható, ha nem is frissen, de legalább őrölve, hiszen a magyar konyha egyik elengedhetetlen alapköve. Amellett, hogy íze fokozza ételeink zamatát, számos jótékony hatással van egészészségünkre.

Az ananász egészségügyi hatásai

Az ananász tele van A- és C-vitaminnal, rosttal, káliummal, foszforral és kalciummal.