Menü

Van-e rovarirtó szer az ételeinkben?

A peszticidek, azaz a rovarirtó szerek a mezőgazdászok használatában állnak. Ezeket alkalmazzák, hogy a gabona, illetve más élelmiszerek terméshozama a lehető legmagasabb legyen.

Kimondhatjuk, hogy a peszticidek károsak lehetnek az emberi szervezetre, de a szer működése határozza meg a károsító hatás mértékét. Ez függ azonban az alkalmazott rovarirtó szer mennyiségétől, illetve koncentrációjától is. (Más kategóriába tartozik, ha valaki bőrkontaktusba kerül ezekkel a szerekkel, esetleg belélegzi őket.)

Sajnos nincs túl sok kutatási eredmény a hosszútávi egészségügyi hatásokkal kapcsolatban. A WHO szerint a nagy mennyiségű rovarirtó szernek való kitettség befolyásolhatja a reprodukciót, illetve akár daganatos megbetegedések okozója is lehet. A rovarirtó szerek általában károsabbak a gyomirtóknál.

A peszticideknek való nagymértékű kitettség mérgezést okozhat, amely a következő tünetekkel járhat: fejfájás, szédülés, hányinger, hasmenés, álmatlanság, torok-, szem-, bőr- vagy orrirritáció. Ha a mérgezés közepes mértékű, más tünetek is észlelhetőek: homályos látás, zavartság, hányás, „összeszűkült torok” érzés, magas pulzus. Ha a mérgezés súlyos, járhat eszméletvesztéssel, légzési problémákkal, valamilyen kiterjedt váladékkal a légutakban, illetve kémiai égéssel.

A peszticidek maradványai sajnos megtalálhatóak a vízben, illetve az ételeinkben. Sokan munka közben vagy permetezés idején egyszerűen a szabadban érintkeznek ezekkel a szerekkel. Természetesen az ételek a hatóságok által bevizsgálásra kerülnek, és ha valamilyen peszticidet túl nagy mennyiségben tartalmaznak, bevonásra vagy visszahívásra kerülnek.

Azoknak, akik peszticidekkel dolgoznak, nagyon nagy körültekintéssel és a megfelelő védőfelszereléssel kell dolgozniuk. Ez magában foglalja a megfelelő ruházatot, illetve a szerek belélegzésének megakadályozását is. Ajánlott a rendszeres orvosi kivizsgálás is, hiszen fontos a megelőzés. A legjobb, ha terhes nők, illetve kisbabás anyukák nem kerülnek ilyen munkakörnyezetbe.

Talán lehetetlen elkerülni, hogy az ételeinkbe peszticid maradványok kerüljenek, hiszen használatuk rendkívül elterjedt. Ma már azonban megtehetjük (ha pénztárcánk és lehetőségeink engedik), hogy bioélelmiszereket vásároljunk. Ezek nincsenek rovarirtó szerekkel kezelve, illetve műtrágyát sem használtak a terméshozam növelése érdekében.

Kutatási eredmények alapján azonban kijelenthetjük, hogy a bioélelmiszerek beltartalmi értéke sem sokkal magasabb, mint a peszticiddel kezelt társaiké.

Elmondható tehát, hogy a rovarirtó szerek elősegítik a magasabb terméshozamot azáltal, hogy megakadályozzák a kártevők megjelenését. Azonban ha valaki sok peszticiddel találkozik, az bizony igenis káros lehet az egészségre. Sajnos a legtöbb étel tartalmaz is valamennyi maradványt ezekből, a hatósági ellenőrzés ezeket a károsító hatás szintje alatt tartja az emberi egészség megőrzése érdekében.

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.