Menü

Van-e rovarirtó szer az ételeinkben?

A peszticidek, azaz a rovarirtó szerek a mezőgazdászok használatában állnak. Ezeket alkalmazzák, hogy a gabona, illetve más élelmiszerek terméshozama a lehető legmagasabb legyen.

Kimondhatjuk, hogy a peszticidek károsak lehetnek az emberi szervezetre, de a szer működése határozza meg a károsító hatás mértékét. Ez függ azonban az alkalmazott rovarirtó szer mennyiségétől, illetve koncentrációjától is. (Más kategóriába tartozik, ha valaki bőrkontaktusba kerül ezekkel a szerekkel, esetleg belélegzi őket.)

Sajnos nincs túl sok kutatási eredmény a hosszútávi egészségügyi hatásokkal kapcsolatban. A WHO szerint a nagy mennyiségű rovarirtó szernek való kitettség befolyásolhatja a reprodukciót, illetve akár daganatos megbetegedések okozója is lehet. A rovarirtó szerek általában károsabbak a gyomirtóknál.

A peszticideknek való nagymértékű kitettség mérgezést okozhat, amely a következő tünetekkel járhat: fejfájás, szédülés, hányinger, hasmenés, álmatlanság, torok-, szem-, bőr- vagy orrirritáció. Ha a mérgezés közepes mértékű, más tünetek is észlelhetőek: homályos látás, zavartság, hányás, „összeszűkült torok” érzés, magas pulzus. Ha a mérgezés súlyos, járhat eszméletvesztéssel, légzési problémákkal, valamilyen kiterjedt váladékkal a légutakban, illetve kémiai égéssel.

A peszticidek maradványai sajnos megtalálhatóak a vízben, illetve az ételeinkben. Sokan munka közben vagy permetezés idején egyszerűen a szabadban érintkeznek ezekkel a szerekkel. Természetesen az ételek a hatóságok által bevizsgálásra kerülnek, és ha valamilyen peszticidet túl nagy mennyiségben tartalmaznak, bevonásra vagy visszahívásra kerülnek.

Azoknak, akik peszticidekkel dolgoznak, nagyon nagy körültekintéssel és a megfelelő védőfelszereléssel kell dolgozniuk. Ez magában foglalja a megfelelő ruházatot, illetve a szerek belélegzésének megakadályozását is. Ajánlott a rendszeres orvosi kivizsgálás is, hiszen fontos a megelőzés. A legjobb, ha terhes nők, illetve kisbabás anyukák nem kerülnek ilyen munkakörnyezetbe.

Talán lehetetlen elkerülni, hogy az ételeinkbe peszticid maradványok kerüljenek, hiszen használatuk rendkívül elterjedt. Ma már azonban megtehetjük (ha pénztárcánk és lehetőségeink engedik), hogy bioélelmiszereket vásároljunk. Ezek nincsenek rovarirtó szerekkel kezelve, illetve műtrágyát sem használtak a terméshozam növelése érdekében.

Kutatási eredmények alapján azonban kijelenthetjük, hogy a bioélelmiszerek beltartalmi értéke sem sokkal magasabb, mint a peszticiddel kezelt társaiké.

Elmondható tehát, hogy a rovarirtó szerek elősegítik a magasabb terméshozamot azáltal, hogy megakadályozzák a kártevők megjelenését. Azonban ha valaki sok peszticiddel találkozik, az bizony igenis káros lehet az egészségre. Sajnos a legtöbb étel tartalmaz is valamennyi maradványt ezekből, a hatósági ellenőrzés ezeket a károsító hatás szintje alatt tartja az emberi egészség megőrzése érdekében.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.