Menü

Van-e rovarirtó szer az ételeinkben?

A peszticidek, azaz a rovarirtó szerek a mezőgazdászok használatában állnak. Ezeket alkalmazzák, hogy a gabona, illetve más élelmiszerek terméshozama a lehető legmagasabb legyen.

Kimondhatjuk, hogy a peszticidek károsak lehetnek az emberi szervezetre, de a szer működése határozza meg a károsító hatás mértékét. Ez függ azonban az alkalmazott rovarirtó szer mennyiségétől, illetve koncentrációjától is. (Más kategóriába tartozik, ha valaki bőrkontaktusba kerül ezekkel a szerekkel, esetleg belélegzi őket.)

Sajnos nincs túl sok kutatási eredmény a hosszútávi egészségügyi hatásokkal kapcsolatban. A WHO szerint a nagy mennyiségű rovarirtó szernek való kitettség befolyásolhatja a reprodukciót, illetve akár daganatos megbetegedések okozója is lehet. A rovarirtó szerek általában károsabbak a gyomirtóknál.

A peszticideknek való nagymértékű kitettség mérgezést okozhat, amely a következő tünetekkel járhat: fejfájás, szédülés, hányinger, hasmenés, álmatlanság, torok-, szem-, bőr- vagy orrirritáció. Ha a mérgezés közepes mértékű, más tünetek is észlelhetőek: homályos látás, zavartság, hányás, „összeszűkült torok” érzés, magas pulzus. Ha a mérgezés súlyos, járhat eszméletvesztéssel, légzési problémákkal, valamilyen kiterjedt váladékkal a légutakban, illetve kémiai égéssel.

A peszticidek maradványai sajnos megtalálhatóak a vízben, illetve az ételeinkben. Sokan munka közben vagy permetezés idején egyszerűen a szabadban érintkeznek ezekkel a szerekkel. Természetesen az ételek a hatóságok által bevizsgálásra kerülnek, és ha valamilyen peszticidet túl nagy mennyiségben tartalmaznak, bevonásra vagy visszahívásra kerülnek.

Azoknak, akik peszticidekkel dolgoznak, nagyon nagy körültekintéssel és a megfelelő védőfelszereléssel kell dolgozniuk. Ez magában foglalja a megfelelő ruházatot, illetve a szerek belélegzésének megakadályozását is. Ajánlott a rendszeres orvosi kivizsgálás is, hiszen fontos a megelőzés. A legjobb, ha terhes nők, illetve kisbabás anyukák nem kerülnek ilyen munkakörnyezetbe.

Talán lehetetlen elkerülni, hogy az ételeinkbe peszticid maradványok kerüljenek, hiszen használatuk rendkívül elterjedt. Ma már azonban megtehetjük (ha pénztárcánk és lehetőségeink engedik), hogy bioélelmiszereket vásároljunk. Ezek nincsenek rovarirtó szerekkel kezelve, illetve műtrágyát sem használtak a terméshozam növelése érdekében.

Kutatási eredmények alapján azonban kijelenthetjük, hogy a bioélelmiszerek beltartalmi értéke sem sokkal magasabb, mint a peszticiddel kezelt társaiké.

Elmondható tehát, hogy a rovarirtó szerek elősegítik a magasabb terméshozamot azáltal, hogy megakadályozzák a kártevők megjelenését. Azonban ha valaki sok peszticiddel találkozik, az bizony igenis káros lehet az egészségre. Sajnos a legtöbb étel tartalmaz is valamennyi maradványt ezekből, a hatósági ellenőrzés ezeket a károsító hatás szintje alatt tartja az emberi egészség megőrzése érdekében.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!