A fehérjehiány tünetei
- Dátum: 2022.10.03., 04:13
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- diéta, edzés, egészség, energia, fehérje, izom, protein, táplálkozás
Sokan nem értik a fehérjefogyasztás fontosságát. Sőt, félnek tőle. Az emberiség X %-a sajnos 2022-ben még mindig nem tudja mi is a fehérje (protein).
Annak, ha a fehérje nem megfelelő mennyiségben van jelen a szervezetünkben, több jele is van.
A fehérjehiány egyik leggyakoribb jele a duzzadás vagy ödéma, mely különösen a has, a lábak, talpak és kezek táján jelentkezik. Ennek lehetséges magyarázata az, hogy a fehérjék, melyek a vérben keringenek – így például az albumin – segítenek megtartani a folyadékot a szövetekben. Több dolog is okozhat viszont ödémát, ezért fontos orvossal konzultálni, ha duzzadást észlelünk.
Agyunk a neurotranszmitter nevű vegyi anyagokat használja a sejtek közötti információ továbbítására. Ezek többsége aminosavakból áll, amelyek a fehérjék építőkövei. Vagyis a fehérjehiány azt jelentheti, hogy a szervezet nem tud elég neurotranszmittert előállítani, s ez megváltoztatja az agy működését. A dopamin és a szerotonin alacsony szintje mellett depressziósnak és túlságosan agresszívnak érezhetjük magunkat.
Haj, köröm, bőr problémák ugyancsak fehérjéből épülnek fel, így elasztinból, kollagénből, keratinból. Ha a test nem tudja előállítani ezeket, a haj törékeny és elvékonyodó lehet, a bőr száraz és hámló, a körmökön mély barázdák figyelhetők meg.
Gyengeség és kimerültség: kutatások szerint elég egy hét, amikor nem eszünk elég fehérjét, s máris érintettek lesznek az izmok, amelyek a tartásért, mozgásért felelősek, különösen 55 éves kor felett. S idővel a fehérjehiány izomvesztést okoz, amely az erő csökkenését hozza magával és nehezebben tudjuk megtartani egyensúlyunkat. Az anyagcsere lassul. Mindez vérszegénységhez is vezethet, amennyiben a sejtek nem jutnak elég oxigénhez – s máris kialakul a nehezen tolerálható fáradtság, kimerültség.
Az éhség a fehérjehiány talán egyik legnyilvánvalóbb jele is lehet. A fehérje ugyanis feltölt, egyike a kalóriaforrásainknak, a szénhidrátok és zsírok mellett. Amennyiben azt érezzük, hogy túl gyakran vágyunk enni, valószínűleg kevés fehérjét fogyasztunk.
Lassan gyógyuló sebek! Nos, a fehérjehiány ilyen problémát is kiválthat.
Betegek leszünk vagy azok is maradunk: a vérünkben levő aminosavak segítenek az immunrendszernek antitesteket előállítani, amelyek aktiválják a fehér vérsejteket, hogy harcoljanak a vírusok, baktériumok és méreganyagok ellen. Szükségünk van fehérjére az emésztéshez és egyéb tápanyagok felszívásához, amelyek egészségesen tartanak bennünket.
Fogyasszatok kellő mennyiségű fehérjéket bátran. Téveszme, hogy a fehérjéktől betegek lesztek, épp ellenkezőleg.
Könnyű ételek meleg napokra
![](/data/image/150x200/2024/07/24/pexels-valeriya-1200358.jpg)
Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!
Édesítőszerektől depresszió
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-anntarazevich-5629205.jpg)
A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?
A szinten tartó alkoholbeteg
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-pixabay-206527.jpg)
Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.
Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog
![](/data/image/150x200/2024/07/20/pexels-michael-morse-1384039.jpg)
Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?
A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai
![](/data/image/150x200/2024/07/13/pexels-catscoming-1395319.jpg)
A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.