Menü

A fehérjehiány tünetei

Sokan nem értik a fehérjefogyasztás fontosságát. Sőt, félnek tőle. Az emberiség X %-a sajnos 2022-ben még mindig nem tudja mi is a fehérje (protein).

Annak, ha a fehérje nem megfelelő mennyiségben van jelen a szervezetünkben, több jele is van.

A fehérjehiány egyik leggyakoribb jele a duzzadás vagy ödéma, mely különösen a has, a lábak, talpak és kezek táján jelentkezik. Ennek lehetséges magyarázata az, hogy a fehérjék, melyek a vérben keringenek – így például az albumin – segítenek megtartani a folyadékot a szövetekben. Több dolog is okozhat viszont ödémát, ezért fontos orvossal konzultálni, ha duzzadást észlelünk.

Agyunk a neurotranszmitter nevű vegyi anyagokat használja a sejtek közötti információ továbbítására. Ezek többsége aminosavakból áll, amelyek a fehérjék építőkövei. Vagyis a fehérjehiány azt jelentheti, hogy a szervezet nem tud elég neurotranszmittert előállítani, s ez megváltoztatja az agy működését. A dopamin és a szerotonin alacsony szintje mellett depressziósnak és túlságosan agresszívnak érezhetjük magunkat.

Haj, köröm, bőr problémák ugyancsak fehérjéből épülnek fel, így elasztinból, kollagénből, keratinból. Ha a test nem tudja előállítani ezeket, a haj törékeny és elvékonyodó lehet, a bőr száraz és hámló, a körmökön mély barázdák figyelhetők meg.

Gyengeség és kimerültség: kutatások szerint elég egy hét, amikor nem eszünk elég fehérjét, s máris érintettek lesznek az izmok, amelyek a tartásért, mozgásért felelősek, különösen 55 éves kor felett. S idővel a fehérjehiány izomvesztést okoz, amely az erő csökkenését hozza magával és nehezebben tudjuk megtartani egyensúlyunkat. Az anyagcsere lassul. Mindez vérszegénységhez is vezethet, amennyiben a sejtek nem jutnak elég oxigénhez – s máris kialakul a nehezen tolerálható fáradtság, kimerültség.

Az éhség a fehérjehiány talán egyik legnyilvánvalóbb jele is lehet. A fehérje ugyanis feltölt, egyike a kalóriaforrásainknak, a szénhidrátok és zsírok mellett. Amennyiben azt érezzük, hogy túl gyakran vágyunk enni, valószínűleg kevés fehérjét fogyasztunk.

Lassan gyógyuló sebek! Nos, a fehérjehiány ilyen problémát is kiválthat.

Betegek leszünk vagy azok is maradunk: a vérünkben levő aminosavak segítenek az immunrendszernek antitesteket előállítani, amelyek aktiválják a fehér vérsejteket, hogy harcoljanak a vírusok, baktériumok és méreganyagok ellen. Szükségünk van fehérjére az emésztéshez és egyéb tápanyagok felszívásához, amelyek egészségesen tartanak bennünket.

Fogyasszatok kellő mennyiségű fehérjéket bátran. Téveszme, hogy a fehérjéktől betegek lesztek, épp ellenkezőleg.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.