Menü

Free Guy – a valótlan megvalósítása

A Free Guy (2021) az akció, a vígjáték és a kalandok világát egy videojátékon keresztül hozza el nekünk, ezzel eljátszhatunk a gondolattal, hogy milyen kiszakadni egy előre megtervezett univerzum falai közül.

Éppen csak egy éve született meg Ryan Reynolds főszereplésével egy majdnem két órás mozi, amit a Disnesy+-on már otthonról is elérhetünk, köszönhető ez annak, hogy a Disney felvásárolta a 20th Century Foxot. Bár a film 16 éven felülieknek ajánlott, az én 10 éves fiam, aki, mint a mai tinik egy jó nagy része, imádja a videojátékokat, nagy lelkesedéssel nézte, de természetesen ezt mindenki maga döntse el. Mondhatni, hogy családi mozi kategória, mert szerintem a felnőtt korosztályt kicsit közelebb hozza ahhoz a fiatalabb, virtuális világhoz, ami a gyerekeinket is körülveszi. A már jól ismert Jumanji, vár a dzsungel, Dwayne Johnson főszereplésével már pedzegette ezt az elképzelést, milyen is lehet, ha egy videojáték megelevenedik a szemünk előtt.

A sztori egy átlagpolgárról, Guyról szól, kissé megidézve számomra a Lego Kaland Emett fiúját, aki a mindennapi sémás, előre eltervezett életet éli, csak ezt képzeljük el Free Cityben, egy bank alkalmazottjaként, valódi emberekkel. Aki ismeri, rögtön érteni fogja milyen is a környezet, ha azt mondom, tiszta Fortnite. Mivel mindez egy videojátékban létezik csak, így néhol golyózápor, itt-ott hullaeső várható, melyek a játékosok karakterei és küldetéseinek teljesítései által következnek be, ezek pedig magukkal sodorják a jóképű, mosolygós beépített karaktert.

A filmben a játék valódi tulaja azt a döntést hozza, hogy lekapcsolja ezt az online világot, ekkor lép a színre Molotov Girl (Jodie Comer), aki mellé szegődve Guy kilép az NPC karakter szerepből és aktív játékossá válik, hogy megmentsék a játékot az eltervezett végtől. Innentől Guy nem egy kék inges, napi rutinnal rendelkező fickó lesz, hanem szinte kiugrik a komfortzónájából és elindul megmenti a világot. A történet egy ezzel összefüggő másik szálon is fut, hiszen a való világban Molotov Girl játékosa és barátai, akik mind programozók, megpróbálnak leleplezni egy igen nagy galádságot, de a film végére kiderül, hogy mi az egész harc lényege valójában, de nem lövöm le a poént, tessék megnézni.

Rendkívül színes, akció dús, élethű képi megjelenítés, remek szereplőgárda és stílusos zenei válogatásokkal teli mozi, bár azt gondolom, hogy, ha igazán jól akarunk szórakozni a vetítés alatt, ahhoz kell egy alap videojátékos ismeret, mert a poénok egy jó részét egy ilyen világból laikusként érkező néző nem fogja érteni. A sztori igen érdekes problémákat feszeget, mint például, hogy vajon mennyire éljük mindennapjainkat ugyanúgy, ki merünk-e lépni a megszokottságból, vállaljuk-e érzéseinket, szabadak vagyunk e. Ez az, amitől ez a film több lesz, mint egy videojátékos társadalomnak készült film, ennek van mondanivalója.

Egy estés kikapcsolódásra számítsunk, amin jókat fogunk nevetni, izgulni fogunk a szereplőkért és a végén feltehetünk magunknak néhány kérdést, mint például, hogy nem élünk-e egy túlzottan mókuskerékhez hasonló életet?!

Eszelős utcai harcosok

A 2024-es Országúti diszkó az 1989-es Patrick Swayze-féle akciófilm remake-je, motívumában eltér elődjétől, de mégis hű marad a régi időkhöz. A 80-as évek filmjeinek megvan a sajátos, korra jellemző atmoszférájuk. Ez alól az akkori alkotás sem volt kivétel, mely főként a kocsmai verekedései és Patrick Swayze karizmája miatt vált ikonikussá. Nos, a mostani 2024-es Doug Liman újrafeldolgozás nem egy mély érzelmeket megmozgató alkotás, de az összképet tekintve egy nagyon jó akció-vígjáték.

Agatha Christie - Az Alibi

Az angol címmel megjelent Ordeal By Innocence Agatha Christie azonos című regényének legújabb minisorozatos feldolgozása. Az alkotás magyarul Az Alibi címet kapta, és alapvető témája az ártatlanság pszichológiája, valamint az ehhez való emberi viszony. Mindezt pedig már egy sokszor látott gazdag brit családon keresztül mutatja be a sorozat, jó néhány helyen modernizálva a történetet.

Eposzi bolygó foglalás – Dűne: Második rész

A Dűne: Második része máris az idei mozifilmek egyik legnagyobb, és legkomplexebb alkotása lett. Denis Villeneuve kultfilmet és eposzi nagyságú alkotást készített óriási uralkodó házakkal, galaktikus császárral, és egy kisebb sztárparádéval is. Frank Herbert regényéből nem könnyű jó sztorit csinálni, viszont a Dűne 2 olyan összetett nagyjátékfilm lett valamivel több, mint 2,5 órában amit mindenképp látni kell.

Reggae idők mozija

A nagyon várt Bob Marley: One Love -t azaz Jamaica és a reggae egyik kiemelt alakjának amerikai életrajzi filmjét nagyon bepromózták. A zene remek, a színész jól adja a főhőst, még ha kicsit jóképűbb is a kelleténél. A forgatásban bevonták a családot is. Remekmű született, vagy csak egy újabb zenei film a rajongóknak sablon elemekből és rengeteg klisével? Utánajártunk.

Út egy párkapcsolat mélyére és tovább

Justine Triet egy roppant érzékeny rendezőnő, akit a párkapcsolatok dinamikája érdekel, azon belül is az emberi ego empátiával való küzdelme. Fiatal életműve megkoronázást nyert az Arany Pálma-díjas, 5 Oscarra jelölt Egy zuhanás anatómiájával, ahol egy gyilkosság kivizsgálásán keresztül ismerhetjük meg egy író házaspár egykori közös életét. Remek színészek, pazar zene, rideg színek és fojtogató bírósági krimi hangulat. Lássuk a részleteket.