Menü

Free Guy – a valótlan megvalósítása

A Free Guy (2021) az akció, a vígjáték és a kalandok világát egy videojátékon keresztül hozza el nekünk, ezzel eljátszhatunk a gondolattal, hogy milyen kiszakadni egy előre megtervezett univerzum falai közül.

Éppen csak egy éve született meg Ryan Reynolds főszereplésével egy majdnem két órás mozi, amit a Disnesy+-on már otthonról is elérhetünk, köszönhető ez annak, hogy a Disney felvásárolta a 20th Century Foxot. Bár a film 16 éven felülieknek ajánlott, az én 10 éves fiam, aki, mint a mai tinik egy jó nagy része, imádja a videojátékokat, nagy lelkesedéssel nézte, de természetesen ezt mindenki maga döntse el. Mondhatni, hogy családi mozi kategória, mert szerintem a felnőtt korosztályt kicsit közelebb hozza ahhoz a fiatalabb, virtuális világhoz, ami a gyerekeinket is körülveszi. A már jól ismert Jumanji, vár a dzsungel, Dwayne Johnson főszereplésével már pedzegette ezt az elképzelést, milyen is lehet, ha egy videojáték megelevenedik a szemünk előtt.

A sztori egy átlagpolgárról, Guyról szól, kissé megidézve számomra a Lego Kaland Emett fiúját, aki a mindennapi sémás, előre eltervezett életet éli, csak ezt képzeljük el Free Cityben, egy bank alkalmazottjaként, valódi emberekkel. Aki ismeri, rögtön érteni fogja milyen is a környezet, ha azt mondom, tiszta Fortnite. Mivel mindez egy videojátékban létezik csak, így néhol golyózápor, itt-ott hullaeső várható, melyek a játékosok karakterei és küldetéseinek teljesítései által következnek be, ezek pedig magukkal sodorják a jóképű, mosolygós beépített karaktert.

A filmben a játék valódi tulaja azt a döntést hozza, hogy lekapcsolja ezt az online világot, ekkor lép a színre Molotov Girl (Jodie Comer), aki mellé szegődve Guy kilép az NPC karakter szerepből és aktív játékossá válik, hogy megmentsék a játékot az eltervezett végtől. Innentől Guy nem egy kék inges, napi rutinnal rendelkező fickó lesz, hanem szinte kiugrik a komfortzónájából és elindul megmenti a világot. A történet egy ezzel összefüggő másik szálon is fut, hiszen a való világban Molotov Girl játékosa és barátai, akik mind programozók, megpróbálnak leleplezni egy igen nagy galádságot, de a film végére kiderül, hogy mi az egész harc lényege valójában, de nem lövöm le a poént, tessék megnézni.

Rendkívül színes, akció dús, élethű képi megjelenítés, remek szereplőgárda és stílusos zenei válogatásokkal teli mozi, bár azt gondolom, hogy, ha igazán jól akarunk szórakozni a vetítés alatt, ahhoz kell egy alap videojátékos ismeret, mert a poénok egy jó részét egy ilyen világból laikusként érkező néző nem fogja érteni. A sztori igen érdekes problémákat feszeget, mint például, hogy vajon mennyire éljük mindennapjainkat ugyanúgy, ki merünk-e lépni a megszokottságból, vállaljuk-e érzéseinket, szabadak vagyunk e. Ez az, amitől ez a film több lesz, mint egy videojátékos társadalomnak készült film, ennek van mondanivalója.

Egy estés kikapcsolódásra számítsunk, amin jókat fogunk nevetni, izgulni fogunk a szereplőkért és a végén feltehetünk magunknak néhány kérdést, mint például, hogy nem élünk-e egy túlzottan mókuskerékhez hasonló életet?!

Minden, mindenhol, mindenkor - Filmkritika

A Minden, mindenhol, mindenkor a párhuzamos világok új fogalmát alkotja meg. A film egy túlpörgetett, kaotikus és lehengerlő történetmesélés egy család és egy túlhajszolt családanya életéről. A története olyan, mint egy “összemásolt filmkritika”, különböző már jól bevált sablonokat, elemeket újraértelmez, újból felhasznál, viszont olyan módon, hogy az már önmagában is újszerű. Ez a film lehet, hogy nem tökéletes és nem fog mindenkinek tetszeni, viszont mindenképp érdemes megnézni.

Posztapokaliptikus utazás - The Last of Us kritika

A The Last of Us sorozat egy nagyon erős kezdést mutatott be a sikeres videójáték feldolgozások útján. Egyszerre találhatják meg benne a számításukat a játék rajongói és történetet nem ismerő nézők is. Nagy hatású játékból készült egy nagyszabású filmsorozat, ami zseniálisan indít az első részek alapján. Az alaptörténet már korábban is kész volt a játék miatt, a sorozat pedig az eddigi részek alapján folyamatosan önmaga rekordjait dönti meg.

Spielberg élete filme(n)

Steven Spielberg 74 évesen ismét bezsebelte a Golden Globe--ot egy önéletrajzi ihletésű tévémoziszerű gyöngyszemmel, a Fabelman családdal. Egy fiatal filmes ifjú éveit és családjának intrikáit követhetjük számon. Személyes hattyúdal kedves zenékkel, rendkívüli színészekkel egy letűnt kor igazi mementója. Vajon klasszikus született?

Több, mint egy film - Avatar: A víz útja

Az Avatar minden idők legnagyobb bevételt hozó, az egyik legsikeresebb filmje lett. Az első rész a filmezés egy új irányvonalát mutatta meg és olyan látványvilágot hozott létre, amelyre akkor senki sem volt képes. A második rész, vagy hivatalos nevén Avatar: A víz útja pedig méltó folytatása az első résznek egy bámulatos, lehengerlő látványfilm közel 200 percben. Olyan film amelyről valószínűleg mindenki hall és aki teheti,– valamint aki egy kicsit is érdeklődik a filmek iránt – annak meg kell néznie, mert ez egy kötelező darab!

Wakanda visszatért - Fekete Párduc 2. kritika

A Marvel Studios már rögtön az első Fekete Párduc film bemutatása után elkezdte tervezgetni a folytatást. 2 évvel ezelőtt viszont valószínűleg az Marvel-univerzum követőit világszerte megrázta a színész Chadwick Boseman halála. Ennek hatására pedig valóban nehezebb lehetett megcsinálni az új Fekete párducot, ami méltón tiszteleg az elhunyt főszereplő előtt. Filmként pedig egy sokszor látott történet részeként, de mégis abszolút jó élményt nyújt.