Menü

Ki a coach, és hogyan dolgozik?

Bizony ma már sok helyen találkozhatunk coachokkal, ugyanis ez a szakma egyre elterjedtebbé válik Magyarországon, mégsem teljesen egyértelmű mindenkinek, hogy mit jelent. Ki az a coach és mit csinál?

Sok helyen találkozhatunk ma már a coaching kifejezéssel, ám kevesen tudják, hogy mit is jelent pontosan. A coach az olyan személy, aki egy bizonyos célt segít nekünk elérni, segíti a fejlődésünket, erősítve bizonyos képességeinket. Célja, hogy az ügyfél találja meg és valósítsa meg ami számára a legjobb.

A coaching a 90-es évek óta létezik Magyarországon, és multi cégeknél jelent meg először, elsősorban a vállalat működésének javítása céljából. Manapság a coachok két leggyakoribb szakterülete a life és a business. Ez két külön szakma, melyekhez különfajta képzések is társulnak. A life coach személyes problémákkal foglalkozik, a business coach pedig a munkahelyi teljesítmény fejlesztésével foglalkozik. A life coachingnak is vannak speciális ágai, mint például a párkapcsolati coach, egészség coach, életmód coach.

A coaching tehát egy irányított beszélgetés egy szakemberrek, melynek során a coach segít egy konkrét cél megvalósításában.

A legtöbben a coach-ot a pszichológushoz hasonlítják, pedig a kettő nem ugyanaz. A coach nem pszichológus, hiszen előbbi egy konkrét cél megvalósításában nyújt segítséget, míg a pszichológus mentális problémák hosszútávú gyógyításával, kezelésével foglalkozik.

Milyen egy konzultáció?

Az ügyfél elsőként meghatározza, hogy milyen célt szeretne elérni, a szakember pedig felméri a helyzetet és kidolgozza a megvalósítás folyamatát.

Minden coaching konzultáció célja, hogy körülbelül 5-6 alkalom alatt fejlődjön az ügyfél, legyen hatékony, hozza ki magából a legjobbat, lássa a probléma megoldásához vezető utat, kapjon önbizalmat, legyen lelkes. A coaching formája választható, lehet személyes vagy online, de mindig a coach és az ügyfél között zajlik, más nincs jelen.

Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni szükségünk van-e coachra, gondoljuk át, hogy milyen problémáink vannak az életünkben, vagy a munkahelyünkön, tovább tudunk – lépni, vagy elakadtunk, milyen céljaink vannak, milyen félelmeink vannak és szükség van-e önbizalmunk növelésére. Ha a válaszok többsége ezt jelzi, akkor meg kell keressük a megfelelő szakembert. Akitől a munkaköre, hivatása várja el, hogy vezetőként dolgozzon, annak is megfelelő munkamódszer a coaching.

A coaching akkor sikeres, ha a folyamat végeztével az ügyfél nem csak a problémáját oldotta meg, hanem nagyobb önismerettel és önbizalommal is fog rendelkezni.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.