Menü

Ki a coach, és hogyan dolgozik?

Bizony ma már sok helyen találkozhatunk coachokkal, ugyanis ez a szakma egyre elterjedtebbé válik Magyarországon, mégsem teljesen egyértelmű mindenkinek, hogy mit jelent. Ki az a coach és mit csinál?

Sok helyen találkozhatunk ma már a coaching kifejezéssel, ám kevesen tudják, hogy mit is jelent pontosan. A coach az olyan személy, aki egy bizonyos célt segít nekünk elérni, segíti a fejlődésünket, erősítve bizonyos képességeinket. Célja, hogy az ügyfél találja meg és valósítsa meg ami számára a legjobb.

A coaching a 90-es évek óta létezik Magyarországon, és multi cégeknél jelent meg először, elsősorban a vállalat működésének javítása céljából. Manapság a coachok két leggyakoribb szakterülete a life és a business. Ez két külön szakma, melyekhez különfajta képzések is társulnak. A life coach személyes problémákkal foglalkozik, a business coach pedig a munkahelyi teljesítmény fejlesztésével foglalkozik. A life coachingnak is vannak speciális ágai, mint például a párkapcsolati coach, egészség coach, életmód coach.

A coaching tehát egy irányított beszélgetés egy szakemberrek, melynek során a coach segít egy konkrét cél megvalósításában.

A legtöbben a coach-ot a pszichológushoz hasonlítják, pedig a kettő nem ugyanaz. A coach nem pszichológus, hiszen előbbi egy konkrét cél megvalósításában nyújt segítséget, míg a pszichológus mentális problémák hosszútávú gyógyításával, kezelésével foglalkozik.

Milyen egy konzultáció?

Az ügyfél elsőként meghatározza, hogy milyen célt szeretne elérni, a szakember pedig felméri a helyzetet és kidolgozza a megvalósítás folyamatát.

Minden coaching konzultáció célja, hogy körülbelül 5-6 alkalom alatt fejlődjön az ügyfél, legyen hatékony, hozza ki magából a legjobbat, lássa a probléma megoldásához vezető utat, kapjon önbizalmat, legyen lelkes. A coaching formája választható, lehet személyes vagy online, de mindig a coach és az ügyfél között zajlik, más nincs jelen.

Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni szükségünk van-e coachra, gondoljuk át, hogy milyen problémáink vannak az életünkben, vagy a munkahelyünkön, tovább tudunk – lépni, vagy elakadtunk, milyen céljaink vannak, milyen félelmeink vannak és szükség van-e önbizalmunk növelésére. Ha a válaszok többsége ezt jelzi, akkor meg kell keressük a megfelelő szakembert. Akitől a munkaköre, hivatása várja el, hogy vezetőként dolgozzon, annak is megfelelő munkamódszer a coaching.

A coaching akkor sikeres, ha a folyamat végeztével az ügyfél nem csak a problémáját oldotta meg, hanem nagyobb önismerettel és önbizalommal is fog rendelkezni.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.