Menü

Mit együnk chips helyett?

A (burgonya)chips az egyik legkedveltebb ropogtatnivaló annak ellenére, hogy a szervezetednek egyáltalán nincs rá szüksége, emellett pedig komoly mennyiségű méreganyagot juttat a szervezetedbe. Ennek ellenére mindenki imádja és egyre több fogy belőle. Ha nem szeretnél lemondani a ropogtatásról egy jó film közben, de az egészséges táplálkozás fontos a számodra, akkor érdemes ezt a bejegyzést elolvasnod.

De nem ez a probléma vele. Az olaj felhevítésekor (amikor a krumplit sütik) 3-MCPD és glicidol-zsírsavészterek, melyekből az emésztéskor glicidol szabadul fel. A glicidol pedig rákkeltő hatású.

Jogosan felmerülő kérdés, hogy miért használnak a chipshez pálmaolajat? Azért, mert ez a legolcsóbb és nem veszi el az ételek ízét. Jó tudni, hogy a pálmaolajat használják az élelmiszergyártáson kívül is. A kézkrémektől kezdve a csokoládén át mindenben ezt használnak annak ellenére, hogy emiatt hatalmas területű erdőket kell kipusztítani. Ráadásul a termesztés után azon a területen évtizedekig semmilyen más növény nem él meg. A pálmaolaj legnagyobb problémája az ipari felhasználás, alternatívái a kókuszolaj és az olivaolaj lehetnének, azonban ezeknek olyan erős ízük van, hogy teljesen elrontanák a jelenlegi “chipsízt”.

A sós chips 3. összetevője a só. A sóval is az a probléma, hogy nagy mennyiségben káros a szervezetedre (fehérítőt, csomósodásgátlót és egyéb összetevőket tartalmaz) és semmi köze a természeteshez. Az asztali vagy konyhasó mesterségesen előállított alapanyag. Mégis, szinte az összes ételben benne van, mert az előállítása olcsó. Kerüld el a sót amennyire teheted. Teljesen úgysem tudod kikerülni és nem is kell, de ha odafigyelsz és tudatosan a kevesebb sót választod az sokkal jobb, mintha sósat ropogtatnál.

A többi chips még rengeteg ízfokozót, tartósítószert és aromát tartalmaz, amelyek bemutatása meghaladja ezt a bekezdést.

+1: A brutálisan sok felesleges kalóriáról és arról, hogy a hirtelen bevitt nagy mennyiségű zsírok hogyan borítják fel a hormonháztartásod még nem is beszéltem…maradjunk annyiban, hogy ne egyél chipset. Ne!

Mit egyek chips helyett?

Ha már eddig is a chips ellen voltál vagy most gondolkodtál el azon, hogy megszabadulsz ettől a káros szokásodtól és az egészséges táplálkozás lesz az új irány, akkor nem kell izgulnod. Egy jó film közben ropogtathatsz más finomságot.

Olajos magvak

A legjobb alternatívát az olajos magvak jelentik. A kesudió, földimogyoró és társai kifejezetten jót tesznek az egészségednek. A bennük található egészséges zsírok és fehérjék a szervezet számára táplálóak. Egyedül arra figyelj, hogy ne sózott, pörkölt magokat vegyél. Pörkölés során szintén méreganyagok szabadulnak fel a sót pedig most akartad kihajítani az életedből. Az olajos magvak előnye még, hogy rengeteg vitamin és ásványi anyag található bennük.

Almachips, kókuszchips és egyéb szárított chipsek

A különféle zöldségchipsek a legjobb alternatívát nyújtják az ipari burgonyachipssel szemben. Meg kell értened, hogy a burgonyachips olyan zöldségchips, ami tele van káros szeméttel. Az igazi zöldségchips sült zöldségből készül, olaj és adalékanyagmentesen. Minden paleo- vega- és gluténmentes étrend kiegészítője lehet.

A gyümölcschips (almaszirom, kókuszchips) azonban sokkal több szénhidrátot (fruktózt – gyümölcscukrot) tartalmaz, mint a zöldségchipsek, ezért érdemes mértékkel fogyasztani.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.