Mit együnk chips helyett?
- Dátum: 2022.10.27., 18:08
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- adalékanyag, burgonya, chips, energia, étkezés, olaj, szénhidrát, zöldség, zsír
A (burgonya)chips az egyik legkedveltebb ropogtatnivaló annak ellenére, hogy a szervezetednek egyáltalán nincs rá szüksége, emellett pedig komoly mennyiségű méreganyagot juttat a szervezetedbe. Ennek ellenére mindenki imádja és egyre több fogy belőle. Ha nem szeretnél lemondani a ropogtatásról egy jó film közben, de az egészséges táplálkozás fontos a számodra, akkor érdemes ezt a bejegyzést elolvasnod.
De nem ez a probléma vele. Az olaj felhevítésekor (amikor a krumplit sütik) 3-MCPD és glicidol-zsírsavészterek, melyekből az emésztéskor glicidol szabadul fel. A glicidol pedig rákkeltő hatású.
Jogosan felmerülő kérdés, hogy miért használnak a chipshez pálmaolajat? Azért, mert ez a legolcsóbb és nem veszi el az ételek ízét. Jó tudni, hogy a pálmaolajat használják az élelmiszergyártáson kívül is. A kézkrémektől kezdve a csokoládén át mindenben ezt használnak annak ellenére, hogy emiatt hatalmas területű erdőket kell kipusztítani. Ráadásul a termesztés után azon a területen évtizedekig semmilyen más növény nem él meg. A pálmaolaj legnagyobb problémája az ipari felhasználás, alternatívái a kókuszolaj és az olivaolaj lehetnének, azonban ezeknek olyan erős ízük van, hogy teljesen elrontanák a jelenlegi “chipsízt”.
A sós chips 3. összetevője a só. A sóval is az a probléma, hogy nagy mennyiségben káros a szervezetedre (fehérítőt, csomósodásgátlót és egyéb összetevőket tartalmaz) és semmi köze a természeteshez. Az asztali vagy konyhasó mesterségesen előállított alapanyag. Mégis, szinte az összes ételben benne van, mert az előállítása olcsó. Kerüld el a sót amennyire teheted. Teljesen úgysem tudod kikerülni és nem is kell, de ha odafigyelsz és tudatosan a kevesebb sót választod az sokkal jobb, mintha sósat ropogtatnál.
A többi chips még rengeteg ízfokozót, tartósítószert és aromát tartalmaz, amelyek bemutatása meghaladja ezt a bekezdést.
+1: A brutálisan sok felesleges kalóriáról és arról, hogy a hirtelen bevitt nagy mennyiségű zsírok hogyan borítják fel a hormonháztartásod még nem is beszéltem…maradjunk annyiban, hogy ne egyél chipset. Ne!
Mit egyek chips helyett?
Ha már eddig is a chips ellen voltál vagy most gondolkodtál el azon, hogy megszabadulsz ettől a káros szokásodtól és az egészséges táplálkozás lesz az új irány, akkor nem kell izgulnod. Egy jó film közben ropogtathatsz más finomságot.
Olajos magvak
A legjobb alternatívát az olajos magvak jelentik. A kesudió, földimogyoró és társai kifejezetten jót tesznek az egészségednek. A bennük található egészséges zsírok és fehérjék a szervezet számára táplálóak. Egyedül arra figyelj, hogy ne sózott, pörkölt magokat vegyél. Pörkölés során szintén méreganyagok szabadulnak fel a sót pedig most akartad kihajítani az életedből. Az olajos magvak előnye még, hogy rengeteg vitamin és ásványi anyag található bennük.
Almachips, kókuszchips és egyéb szárított chipsek
A különféle zöldségchipsek a legjobb alternatívát nyújtják az ipari burgonyachipssel szemben. Meg kell értened, hogy a burgonyachips olyan zöldségchips, ami tele van káros szeméttel. Az igazi zöldségchips sült zöldségből készül, olaj és adalékanyagmentesen. Minden paleo- vega- és gluténmentes étrend kiegészítője lehet.
A gyümölcschips (almaszirom, kókuszchips) azonban sokkal több szénhidrátot (fruktózt – gyümölcscukrot) tartalmaz, mint a zöldségchipsek, ezért érdemes mértékkel fogyasztani.
Könnyű ételek meleg napokra
![](/data/image/150x200/2024/07/24/pexels-valeriya-1200358.jpg)
Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!
Édesítőszerektől depresszió
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-anntarazevich-5629205.jpg)
A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?
A szinten tartó alkoholbeteg
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-pixabay-206527.jpg)
Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.
Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog
![](/data/image/150x200/2024/07/20/pexels-michael-morse-1384039.jpg)
Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?
A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai
![](/data/image/150x200/2024/07/13/pexels-catscoming-1395319.jpg)
A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.