Menü

Melyik szívfájdalom jelez életveszélyt?

Ha erős fájdalmat érzünk a szívünk tájékán, akkor biztosak lehetünk benne, hogy baj van. Az dönti el, hogy mekkora a baj, hogy milyen típusú a fájdalom, és hamar megszűnik-e vagy sem.

Érdemes már az elején leszögezni, bármilyen fájdalomról is legyen szó, érdemes minden esetben orvoshoz fordulni vele. Ám nem mindegy, hogy böngészni kezdünk orvosi rendelőket és időpont-egyeztetésbe bonyolódunk vagy tárcsázzuk a 112-t és mentőt hívunk. A lényeg: bármilyen, a szív tájékán jelentkező fájdalomnál szakember tudja csak eldönteni, hogy annak mi az okozója és milyen kezelést igényel.

Mindez így leírva nagyon egyszerűnek és nyilvánvalónak tűnik, ám ha bekövetkezik a baj, mégis sokan hajlamosak elbagatellizálni, főleg akkor, ha már elmúltak a tünetek. A helyzet megoldódása után ugyanis hajlamosak vagyunk ezt a problémát a fontossági listánkon hátrébb sorolni és halogatni az orvos felkeresését.

Ez az a fájdalom, amit minden körülmények között komolyan kell venni, nem lehet könnyelműsködni, mert komoly szív- és érrendszeri betegségre utalhat. És ez gyakran végzetessé is válik.

Angina pectoris

Amikor a mellkasunkban szorító, éles fájdalmat érzünk, ami kisugárzik a nyakunk, a vállunk, a hátunk vagy akár a gyomrunk tájékára, és ez a fájdalom viszonylag hamar elmúlik, akkor angina pectoris -ról beszélhetünk. Ez a fájdalom azt jelzi, hogy a szív saját vérellátásában átmeneti zavar állt elő, a szív már nem kap elég oxigént és energiát. Kiválthatja valamilyen betegség (például magas vérnyomás, pajzsmirigyzavar), de akár erős stressz, hirtelen fizikai megterhelés is.

Ha valakinél jelentkezik ez a görcsös fájdalom, de még nem volt komolyabb szív- és érrendszeri betegsége, az igyekezzen mielőbb orvoshoz menni, és megtalálni a probléma okát. Kezelés hiányában ugyanis akár szívinfarktus is kialakulhat. Az angina pectoris oka igen összetett lehet. Akinek már volt keringési betegsége, az tudja, hogy milyen gyógyszert kell használnia a görcs megszüntetésére, mit kell tennie.

Szerencsés helyzetben van az, aki nincs egyedül, amikor szívinfarktus éri. Ha a szívfájdalom alapján szívinfarktusra gyanakszunk, akkor igyekezzünk mihamarabb mentőt hívni, és szólni valakinek a közelünkben (családtag, szomszéd), hogy engedje be a mentőket a lakásba.

A szívinfarktust előre jelezheti az angina pectoris, illetve a lassan, napokon keresztül kialakuló, egyre erősödő mellkasi fájdalom, a tartós rossz közérzet vagy a gyengeség.

Szemölcs kezelése

Felmerül a kérdés, hogy amennyiben nem fáj és nem látványos helyen van, miért szükséges eltávolítani a szemölcsöt. A válasz egyszerű: mert fertőz. A környező bőrfelületre rendkívül könnyen átterjed, de emberek között is gyakori a vírus átadása. Ilyen például az úgynevezett uszodaszemölcs, melyért egy vírus felelős, és apró, főleg végtagokon jelentkező szemölcsöket okoz.

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.