Menü

Az állati és növényi fehérjék egészségügyi előnyei és hátrányai

Növényi fehérjék fogyasztásához számos egészségügyi előny kapcsolódhat. A magas növényi fehérjetartalmú étrend összefüggésbe hozható a szívbetegségek, a cukorbetegség, valamint az elhízás alacsonyabb kockázatával.

A növényi alapú táplálkozást a vérnyomás jelentős csökkenésével hozták összefüggésbe az állati fehérjében gazdag étrenddel összehasonlítva. Számos tanulmányrámutat továbbá arra a tényre, hogy a vegetáriánus étrendet követőknek általában alacsonyabb a testsúlyuk, alacsonyabb a koleszterinszintjük, és kisebb a stroke, a rák és a szívbetegség okozta halálozás kockázata, mint a húst fogyasztó embereké.

Azonban nem minden növényi alapú étrend egyforma, és nem minden növényi táplálék feltétlenül előnyös a szív egészsége szempontjából. Egy tanulmány* a tápláló növényi élelmiszerekben, például teljes kiőrlésű gabonafélékben, zöldségekben, diófélékben és magvakban gazdag növényi alapú étrendet alacsonyabb szívbetegségi kockázattal hozta összefüggésbe. Ugyanakkor a kevésbé tápláló források, például sült zöldségekben és finomított gabonafélékben gazdag növényi alapú étrend magasabb kockázattal járt együtt.

A növényi alapú étrend előnyös lehet a vércukorszint-szabályozás szempontjából is. Számos megfigyelésen alapuló vizsgálat során megállapítást nyert, hogy a vegetáriánus vagy vegán étrendek előnyösek lehetnek a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében egyaránt. A tápanyagban gazdag növényi élelmiszerekben, például teljes kiőrlésű gabonafélékben, gyümölcsökben, zöldségekben, diófélékben, hüvelyesekben és növényi olajokban gazdag étrend különösen a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának jelentősen csökkenthető kockázatával jár együtt.

Bár ezek az eredmények ígéretesek, nem bizonyítják, hogy ezek az egészségügyi előnyök egyértelműen az állati fehérjeforrások teljes kiiktatására vezethetőek vissza. Ugyanolyan valószínű, hogy az eredmények a tápláló növényi élelmiszerek általában véve fokozott fogyasztásának köszönhető.

Ugyannakkor bizonyos állati fehérjeforrások is összefüggésbe hozhatóak a szívbetegségek kockázatának csökkenésével, a koleszterinszint javulásával és az izomtömeg növekedésével. A rendszeres halfogyasztás például számos egészségügyi előnnyel, többek között a kognitív leépülés és a szívbetegségek alacsonyabb arányával, vagy a sovány izomtömeg növekedésével és a korral járó izomvesztés csökkenésével hozható összefüggésbe.

Bár a vörös hús teljes értékű fehérjeforrás, számos megfigyelésen alapuló tanulmány a vörös hús fogyasztását a szívbetegségek és a stroke fokozott kockázatával hozta összefüggésbe. Egyes kutatók szerint ezek a káros egészségügyi hatások nem általában véve a vöröshússal, hanem inkább kifejezetten a feldolgozott vöröshússal hozhatóak összefüggésbe.

Egy nemrégiben készült áttekintés például megállapította, hogy a vörös hús nem növeli a szívbetegségek kockázatát, ha betartjuk az az ajánlott adagot. Egy másik tanulmány szerint a nagy mennyiségű feldolgozatlan vörös hús fogyasztása a szívbetegség relatív kockázatának 9%-os növekedésével, míg a nagy mennyiségű feldolgozott hús fogyasztása ugyanezen kockázati tényező 18%-os növekedésével járt együtt. Fontos megjegyezni, hogy ezek az egészségügyi kockázatok az eddigi vizsgálatok során tapasztaltak szerint nem kapcsolódnak a halak vagy sovány húsok, például a pulyka és a csirke fogyasztásához.

Összefoglalva

Az állati és növényi fehérjeforrások közötti választás során számos szempont alapján lehet mérlegelni. Mind az állati, mind a növényi fehérjék jótékony tulajdonságokkal rendelkeznek. Mindegyik típusnak vannak azonban hátrányai is.

Ahelyett, hogy az egyik vagy a másik fogyasztására összpontosítanál, jobb lehet, ha a tápanyagdús növényi fehérjékben és sovány állati fehérjékben egyaránt gazdag, változatos étrendre törekedsz.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Hideg gyógyteák meleg napokra

Nyáron is érdemes gyógyteákat fogyasztani, hiszen jótékony hatással van az immunrendszerünkre. Hogyha a kánikulában nem szeretnénk forró italt inni, kiváló megoldás lehet egy hidegen fogyasztható gyógytea elkészítése. Ezzel kapcsolatban olvashatsz elkészítési tippeket és teafajtákat ebben a cikkben!

Az érrendszer megerősítése érdekében szedj Q10-et

A Q10 koenzim, közismert nevén CoQ10, egy létfontosságú antioxidáns, amelyet a szervezet természetes módon elő tudja állítani. A bőrápolásban döntő szerepet játszik a fiatalos megjelenésű bőr fenntartásában.

Ételek, amiket jobb kerülni migrénnel küzdőknek

Rengeteg ember küzd a fejfájás valamilyen formájával, megkeserítve mindennapjaikat, ezért van, amire érdemes odafigyelni, ha nem akarunk erősebb fájdalmakat átélni, ilyen az étkezésünk is.

Túlsúlyos gyerekek

Gyakran olvasni szomorú statisztikákról, mely szerint az elhízás mértéke Magyarországon a felnőtt lakosság körében 30 százalék, a túlsúlyosak aránya pedig ennél is több. S ami még döbbenetesebb, hogy gyermekkorban az esetek kevés százalékában áll csak valamilyen betegség az elhízás hátterében, sokkal inkább az életmód az, ami ezért az aggasztó állapotért felelős.