10 élelmiszer, ami tele van nátriummal
- Dátum: 2023.01.02., 16:10
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- egészség, májkrém, müzli, nátrium, nitrit, savanyúság, só, táplálkozás, tejtermékek
Nátriumszegény diétában tiltólistásak a következő ételek, így szívbetegeknek is kerülniük kell őket.
A magasvérnyomás-betegségben érintettek számára megoldást jelent a szívbarát diéta, mely amellett, hogy minimálisra csökkenti a sóbevitelt, száműzi a magas nátriumtartalmú élelmiszereket, és növeli egyes hasznos ásványi anyagok, vitaminok, így a kálium, a magnézium és a K-vitamin bevitelét.
Amellett tehát, hogy a tudatos zöldség- és gyümölcsfogyasztással növeli az ember a szervezetébe bevitt hasznos ásványi anyagok mennyiségét, magas vérnyomás esetén jobb lemondani a nátriummal teli ételekről, alapanyagokról is. Az irányadó napi beviteli érték felnőttek számára nagyjából 2,4 gramm nátrium, azaz körülbelül 6 gramm só.
A felvágottak, szalámik rengeteg sót tartalmaznak, ezért akár a reggeli szendvics is akadályozhatja a sikeres nátriumszegény diétát. Helyette próbáld ki a házilag készített csirkemellsonkát: gyorsan nagy adagot készíthetsz belőle, és a sót is kiválthatod zöldfűszerekkel.
A krémsajtok igazi merényletet jelentenek a szív egészségére nézve. Szerencsére számos szendvicskrémet készíthetsz helyettük: isteni a gyors padlizsánkrém, a céklakrém vagy a bazsalikomos, ricottás krém is.
Sajnos a tejtermékek közül egyes sajtok magas nátriumtartalmúak, így a rokfort, a feta vagy a parmezán. Szívbetegség esetén jobb választás lehet a kevésbé sós ricotta vagy a mozzarella.
Szinte minden feldolgozott húskészítmény tiltólistás: a virsli, a kolbász vagy a szalonna is, melyeket ráadásul rákkeltő nitrittartalmuk miatt is jobb kerülni.
Sajnos a kenyerek rengeteg nátriumot tartalmaznak, és még a tudatosság sem mindig célravezető: sokszor a félbarna kenyérben a fehér változatnál is több van.
A bolti májkrémek ugyancsak tele vannak sóval, nátriumtartalmú tartósítószerekkel és ízfokozókkal is, ezért sokkal egészségesebb, ráadásul nem is sokkal bonyolultabb, ha az ember saját maga készíti el. Van sóval, akár több száz milligramm is lehet bennük. Bár a friss, szezonális zöldségek igazán gazdagok vitaminokban, a fagyasztott áruk is jobban megőrzik tápanyagtartalmukat a konzerveknél.
Az édes reggeli müzlikről és gabonapelyhekről sokan nem is gondolnák, mennyire tele vannak nátriummal, ami az ízélmény fokozása mellett tartósabbá is teszi a készterméket.
A levesporok és kész levesek is sok nátriumot, rengeteg sót, tartósítószert és gyakran nátrium-glutamát ízfokozót tartalmaznak, ezért egyértelműen tiltólistásak szív- és érrendszeri betegség esetén. Egy krémleves vagy egy zöldségleves nem is olyan nagy kunszt.
A savanyúságok sem javasoltak szívbetegséggel élők számára, egy darab csemegeuborka már a napi irányadó érték 10%-át eléri.
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.