Menü

10 élelmiszer, ami tele van nátriummal

Nátriumszegény diétában tiltólistásak a következő ételek, így szívbetegeknek is kerülniük kell őket.

A magasvérnyomás-betegségben érintettek számára megoldást jelent a szívbarát diéta, mely amellett, hogy minimálisra csökkenti a sóbevitelt, száműzi a magas nátriumtartalmú élelmiszereket, és növeli egyes hasznos ásványi anyagok, vitaminok, így a kálium, a magnézium és a K-vitamin bevitelét.

Amellett tehát, hogy a tudatos zöldség- és gyümölcsfogyasztással növeli az ember a szervezetébe bevitt hasznos ásványi anyagok mennyiségét, magas vérnyomás esetén jobb lemondani a nátriummal teli ételekről, alapanyagokról is. Az irányadó napi beviteli érték felnőttek számára nagyjából 2,4 gramm nátrium, azaz körülbelül 6 gramm só.

A felvágottak, szalámik rengeteg sót tartalmaznak, ezért akár a reggeli szendvics is akadályozhatja a sikeres nátriumszegény diétát. Helyette próbáld ki a házilag készített csirkemellsonkát: gyorsan nagy adagot készíthetsz belőle, és a sót is kiválthatod zöldfűszerekkel.

A krémsajtok igazi merényletet jelentenek a szív egészségére nézve. Szerencsére számos szendvicskrémet készíthetsz helyettük: isteni a gyors padlizsánkrém, a céklakrém vagy a bazsalikomos, ricottás krém is.

Sajnos a tejtermékek közül egyes sajtok magas nátriumtartalmúak, így a rokfort, a feta vagy a parmezán. Szívbetegség esetén jobb választás lehet a kevésbé sós ricotta vagy a mozzarella.

Szinte minden feldolgozott húskészítmény tiltólistás: a virsli, a kolbász vagy a szalonna is, melyeket ráadásul rákkeltő nitrittartalmuk miatt is jobb kerülni.

Sajnos a kenyerek rengeteg nátriumot tartalmaznak, és még a tudatosság sem mindig célravezető: sokszor a félbarna kenyérben a fehér változatnál is több van.

A bolti májkrémek ugyancsak tele vannak sóval, nátriumtartalmú tartósítószerekkel és ízfokozókkal is, ezért sokkal egészségesebb, ráadásul nem is sokkal bonyolultabb, ha az ember saját maga készíti el. Van sóval, akár több száz milligramm is lehet bennük. Bár a friss, szezonális zöldségek igazán gazdagok vitaminokban, a fagyasztott áruk is jobban megőrzik tápanyagtartalmukat a konzerveknél.

Az édes reggeli müzlikről és gabonapelyhekről sokan nem is gondolnák, mennyire tele vannak nátriummal, ami az ízélmény fokozása mellett tartósabbá is teszi a készterméket.

A levesporok és kész levesek is sok nátriumot, rengeteg sót, tartósítószert és gyakran nátrium-glutamát ízfokozót tartalmaznak, ezért egyértelműen tiltólistásak szív- és érrendszeri betegség esetén. Egy krémleves vagy egy zöldségleves nem is olyan nagy kunszt.

A savanyúságok sem javasoltak szívbetegséggel élők számára, egy darab csemegeuborka már a napi irányadó érték 10%-át eléri.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.