Menü

Étkezések gyakorisága

A táplálkozástudományi kutatások több mint húsz éve arra a megállapításra jutottak, hogy az elfogyasztott táplálék mennyiségén és minőségén, energia és tápanyagtartalmán kívül az étkezés gyakorisága is szerepet játszik a szervezet anyagcseréjében és jelentősége lehet az elhízás megelőzésében. Az étkezés gyakorisága a testsúlyszabályozáson kívül befolyásolja tanulási képességünket, szellemi frissességünket és teljesítményünket is.

Első pillanatban elfogadhatatlannak tűnik az a feltevés, hogy kisebb az elhízás kockázata, ha naponta többször eszünk. Hiszen, aki sokat eszik, az több kalóriát fogyaszt, mint az, aki esetleg éppen azért hagy ki egy-egy étkezést, mert így szeretne felesleges kilóitól megszabadulni.

Étkezés vagy "táplálkozási epizód"? A kutatók különbséget tesznek az étkezés és az ún. "táplálkozási epizód" között.

Az étkezés az éhség csillapítására való. Az éhség kiváltásában pedig az alacsony vércukorszint és az alacsony inzulinszint egyaránt szerepet játszik, s gyakran a zsírsavak koncentrációja is megemelkedik a plazmában. A táplálkozási epizódot nem előzi meg valódi éhségérzet, hanem az unalom elűzésére, illetve a feszültség oldására szolgál, esetleg a kedvenc ételek csábítása a motiváló tényező.

A vércukor és az inzulinszint sem mutatja az említett jellemző változást. Ilyenkor az evés nem az energia szükséglet kielégítése miatt történik, s a következő étkezés alkalmával sem kevesebb a fogyasztás, ezért természetesen a pozitív energiamérleg miatt súlygyarapodással kell számolni.

Volatier Franciaországban 1985 felnőtt vizsgálatánál úgy találta, hogy azoknak, akik hetente legalább 4 alkalommal uzsonnát is fogyasztottak – s ezáltal gyakrabban étkeztek, nem volt nagyobb az energiafelvételük, mint azoknak, akik kihagyták ezt az étkezést. A gyakori étkezés kisebb testsúllyal járt együtt!

Szintén francia szerzők számoltak be olyan vizsgálatokról, amelyben napi háromszori étkezésre késztettek felnőtteket, akik korábban rendszeresen naponta négy alkalommal ettek. A változás hatására négy hét alatt súlygyarapodás következett be.

Fogyókúránál is jobb eredményeket értek el, ha a fogyni vágyóknak ugyanazt az energiamennyiséget napi többszöri étkezésre elosztva adták.

A fogyókúrázóknak magam is azt szoktam tanácsolni, hogy gyakran, de egyszerre keveset egyenek. Azt az ételmennyiséget, amennyit egy napra "engedélyeznek", úgy osszák be, hogy soha se legyenek nagyon éhesek, de ne is egyék jóllakottságig tele magukat.

Nagy segítség lehet, ha saját megfigyeléseik alapján egy ún. éhség-jóllakottság skálát készítenek, melyen 1-től 10-ig jelölik az értékeket. Az 1-es igen erős éhségérzetet jelöl, a 10-es pedig azt jelenti, hogy az illető túlette magát, többet evett a kelleténél. A közbe eső fokozatok az éhség, illetve jóllakottság közbülső fokozatait jelölik.

A fogyókúrázó ne várjon addig, míg olyan éhes lesz, amit 3-as fokozat vagy annál kisebb szám jelöl, de a 6-7-es értéknél már fejezze be az evést, nehogy többet fogyasszon a kelleténél. A tízórai és az uzsonna javíthatja a szellemi teljesítményt, illetve kivédheti a figyelem, a koncentráció csökkenését.

Amerikai szerzők 8-10 éves iskolásokat és serdülőket vizsgáltak játékos memóriateszt segítségével, és jobbnak találták azok teljesítményét, akik a délelőtti, illetve a délutáni foglalkozások idején nagyobb szénhidrát tartalmú tízórait, illetve uzsonnát kaptak. Feltehetően ez a megállapítás nem lehet mindenkire egyaránt érvényes, azzal azonban mindenképpen egyet kell értenünk, hogy gyermekeinknél a reggeli elmaradása is állhat a romló iskolai teljesítmény hátterében.

Milyen gyakran kellene étkeznünk?

Ideálisnak a napi ötszöri étkezést tekintjük, elismerve azt, hogy merev sémákat senkire sem szabad ráerőltetni. Ötszöri étkezésnél általában a reggeli a napi energiaszükséglet 20 százalékát, a tízórai, az ebéd és az uzsonna a 60 százalékát, míg a maradék 20 százalékot a vacsora fedezi.

Háromszori étkezésnél a reggelivel az energiaigény 35 százalékát, az ebéddel kb. 40 százalékát, a vacsorával pedig 25 százalékát fedezzük.

Saját, középiskolások körében végzett felmérésünk szerint a gyermekek kevesebb mint 30 százaléka fogyaszt a főétkezések mellett tízórait és uzsonnát, 35-40 százalékuk (mások felmérése szerint ennél több gyerek) reggeli nélkül megy iskolába. Több mint 10 százalékuknál az ebéd vagy a vacsora is elmarad.

A rendszeres, napi ötszöri étkezés stabil vércukorszintet, jó közérzetet, jó hangulatot, megfelelő koncentráló képességet eredményezhet. Az étkezésnek az energiafelhasználás idején, a munkavégzéshez, a tanuláshoz, a sportoláshoz kell elegendő energiát szolgáltatnia.

A "kiadós vacsorás" étrendek, melyeket nem követ kiadós séta, vagy egyéb mozgás, azzal a veszéllyel járnak, hogy a felvett energia raktározódik, s ennek elhízás lehet a következménye.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.