Menü

Csalán – szúr, de jót tesz

A csalán nem csak gyom, ami akarva, akaratlanul nő a kertben és a természetben, hanem egy nagyon fontos gyógynövény is. Gyerekeink csak csípős virágnak nevezik, pedig fantasztikus lehetőségeket rejt magában.

A csalán, népi nevén csolyán, egy gyűjtőnév, de nem szabad összetéveszteni ezt a növényt az árvacsalánnal, hiszen virágszerkezetük más. Európában, ezen belül Magyarországon is elterjedt növény, kedveli a mocsaras, lápos talajt, a nedves erdőket, ahol jól elszaporodik, ott a föld nitrogén szintje magas. A növény minden részét csalánszőrök borítják, melyek érintése, fájdalmat, égető, viszkető érzést okoz, apró kiütésekkel kísérve. Ennek oka az, hogy ezek a szőrök hangyasavat tartalmaznak, ami a bőr alá kerülve maró érzést kelt. Pollenszórása június elejétől október végéig tart, ami nem túl kedvező azon emberek számára, akik effajta allergiától szenvednek. Na, de nézzük, hogy miért jó és hasznos növény nekünk a csalán.

Ez a zöld növény nem csak hangyasavat, hanem hisztamint, szerotonint, acetilkolint is raktároz. Kiváló hatással van a kiválasztó szervrendszerünk működésére. Teaként fogyasztva serkenti a vesék működését, kimossa a salakanyagot testünkből. A bélrendszer tisztításában is fontos szerepet játszik, a népi gyógyászatban már nagyon régóta elismert alapanyaga a tisztítókúráknak és böjtkúráknak. A bél hurutos megbetegedéseinek orvosa is. Nem csak a bélrendszerben és a vesében dolgozik, hanem vérünknek is mosodája, az egyik leghatásosabb vértisztítóként említik.

Amellett, hogy kipucolja az ártalmas anyagokat, még a vér húgysav szintjét is csökkenti, azáltal védi ízületeinket. Mindenképpen meg kell említeni a reumás panaszok enyhítését, amivel gyerekkorunkban nagyszüleink előszeretettel vigasztaltak egy-egy csaláncsípés során. Mivel nem engedi ezt a húgysavszintet megemelkedni, így nem alakulnak ki kristályok az ízületi folyadékban, ezáltal pedig nem lesznek reumás fájdalmaink. Tudni illik róla, hogy erős vizelethajtó, ami segít a fogyókúrában és méregtelenít is, viszont éppen ezért csínján kell bánni a tea iszogatásával. Arcunkat is rendbe rakja, teája fölött gőzölve tisztulnak a pórusok, krémekbe keverve pedig a zsíros arcbőr ellenszere. Hajunknak pedig abban segít, hogy a teával való öblítéssel lassul és megszűnik a hajhullás, és fejbőrünkbe szívódva optimalizálja a hajhagymák működését.

Amikor túlzásba visszük a fogyasztását, nem csak a méreganyagokat mossa ki a vizelettel, hanem például a szervezetünknek fontos káliumot is. Ez komoly problémákat okozhat, mint például izomgyengeség, szívritmuszavar, légzési nehézségek, étvágytalanság. Ilyenkor figyeljünk arra, hogy olyan ételeket eszünk, amik pótolják az ilyen fajta hiányokat. A napi ajánlott adag maximum 1,5 deciliter, és fél évnél tovább semmiképp se alkalmazzuk. A túladagolás tünetei lehet a vizeletpangás, a bőr égő érzése, gyomorfájdalom és allergiás panaszok is. A gyógynövényeket mindig mértékkel fogyasszuk, mert ha túl sokat isszuk, esszük, kenjük, többet ártunk, mint használunk a testünknek.

A csalán egy nagyon hasznos gyógynövény, a szervezet mosodája, mértekkel ugyan, de teaként fogyasztva kitakaríthatjuk bélrendszerünket, veséinket és vérünket is.

Karácsonyi szimbólumok

Az életünk, lelkünk, lakásunk decemberben ünnepi díszben várja a karácsonyt. Az otthonunk, a kert, a lakás, a szobák, az ablakok, a fenyőfa, a ruházatunk, a munkahelyünk és a legtöbb üzlet, bevásárlóközpont is karácsonyi pompával ragyog. Vajon ismerjük, hogy ezek a szimbólumok, díszek, dekorációk milyen jelentéssel bírnak?

Tűzveszély a lakásban! Mitől lehet veszélyes az advent?

Minden évben több tucat lakástűz ad munkát a tűzoltóknak ünnepekkor. A legtöbb tűz adventi koszorúkból és karácsonyfákból keletkezik, de hasonlóképpen veszélyesek az óvatlanul elhelyezett karácsonyi dekorációk is.

Ehető vadnövények nyomában

Hazánk növényvilága az éghajlati és domborzati adottságainak köszönhetően, nagyon változatos és fajtákban gazdag. Napjainkban ezeknek csak töredékével találkozhatunk a bio- és reforméletmód boltok polcain, ilyenek a vad gyümölcsökből készült lekvárok, szörpök.

Nincs advent és karácsonyvárás sült gesztenye nélkül

Nincs advent és karácsonyvárás sült gesztenye nélkül, de nemcsak a karácsony jellegzetes csemegéje, hanem az ősz és a tél elengedhetetlen étele. A papírba csomagolt forró, sült gesztenye illata szinte aromaterápiaként hat az emberre az adventi vásárok forgatagában, természetesen egy bögre illatos forralt borral együtt.

Mit kell tudni a jojobáról?

A Jojoba egy erős évelő örökzöld fás cserje, mely 4-4,5 m magasra nő meg. Hosszú gyökerei (akár 10-12m) és ehető gyümölcse van. Hosszú gyökereinek köszönhetően gyakorlatilag bármilyen körülmények között életben képes maradni, azonban elsősorban a száraz, kopár területeken érzi jól magát. A Jojoba Arizonában, Dél-Kaliforniában és Mexikóban őshonos.