Menü

Csalán – szúr, de jót tesz

A csalán nem csak gyom, ami akarva, akaratlanul nő a kertben és a természetben, hanem egy nagyon fontos gyógynövény is. Gyerekeink csak csípős virágnak nevezik, pedig fantasztikus lehetőségeket rejt magában.

A csalán, népi nevén csolyán, egy gyűjtőnév, de nem szabad összetéveszteni ezt a növényt az árvacsalánnal, hiszen virágszerkezetük más. Európában, ezen belül Magyarországon is elterjedt növény, kedveli a mocsaras, lápos talajt, a nedves erdőket, ahol jól elszaporodik, ott a föld nitrogén szintje magas. A növény minden részét csalánszőrök borítják, melyek érintése, fájdalmat, égető, viszkető érzést okoz, apró kiütésekkel kísérve. Ennek oka az, hogy ezek a szőrök hangyasavat tartalmaznak, ami a bőr alá kerülve maró érzést kelt. Pollenszórása június elejétől október végéig tart, ami nem túl kedvező azon emberek számára, akik effajta allergiától szenvednek. Na, de nézzük, hogy miért jó és hasznos növény nekünk a csalán.

Ez a zöld növény nem csak hangyasavat, hanem hisztamint, szerotonint, acetilkolint is raktároz. Kiváló hatással van a kiválasztó szervrendszerünk működésére. Teaként fogyasztva serkenti a vesék működését, kimossa a salakanyagot testünkből. A bélrendszer tisztításában is fontos szerepet játszik, a népi gyógyászatban már nagyon régóta elismert alapanyaga a tisztítókúráknak és böjtkúráknak. A bél hurutos megbetegedéseinek orvosa is. Nem csak a bélrendszerben és a vesében dolgozik, hanem vérünknek is mosodája, az egyik leghatásosabb vértisztítóként említik.

Amellett, hogy kipucolja az ártalmas anyagokat, még a vér húgysav szintjét is csökkenti, azáltal védi ízületeinket. Mindenképpen meg kell említeni a reumás panaszok enyhítését, amivel gyerekkorunkban nagyszüleink előszeretettel vigasztaltak egy-egy csaláncsípés során. Mivel nem engedi ezt a húgysavszintet megemelkedni, így nem alakulnak ki kristályok az ízületi folyadékban, ezáltal pedig nem lesznek reumás fájdalmaink. Tudni illik róla, hogy erős vizelethajtó, ami segít a fogyókúrában és méregtelenít is, viszont éppen ezért csínján kell bánni a tea iszogatásával. Arcunkat is rendbe rakja, teája fölött gőzölve tisztulnak a pórusok, krémekbe keverve pedig a zsíros arcbőr ellenszere. Hajunknak pedig abban segít, hogy a teával való öblítéssel lassul és megszűnik a hajhullás, és fejbőrünkbe szívódva optimalizálja a hajhagymák működését.

Amikor túlzásba visszük a fogyasztását, nem csak a méreganyagokat mossa ki a vizelettel, hanem például a szervezetünknek fontos káliumot is. Ez komoly problémákat okozhat, mint például izomgyengeség, szívritmuszavar, légzési nehézségek, étvágytalanság. Ilyenkor figyeljünk arra, hogy olyan ételeket eszünk, amik pótolják az ilyen fajta hiányokat. A napi ajánlott adag maximum 1,5 deciliter, és fél évnél tovább semmiképp se alkalmazzuk. A túladagolás tünetei lehet a vizeletpangás, a bőr égő érzése, gyomorfájdalom és allergiás panaszok is. A gyógynövényeket mindig mértékkel fogyasszuk, mert ha túl sokat isszuk, esszük, kenjük, többet ártunk, mint használunk a testünknek.

A csalán egy nagyon hasznos gyógynövény, a szervezet mosodája, mértekkel ugyan, de teaként fogyasztva kitakaríthatjuk bélrendszerünket, veséinket és vérünket is.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.