Menü

Csalán – szúr, de jót tesz

A csalán nem csak gyom, ami akarva, akaratlanul nő a kertben és a természetben, hanem egy nagyon fontos gyógynövény is. Gyerekeink csak csípős virágnak nevezik, pedig fantasztikus lehetőségeket rejt magában.

A csalán, népi nevén csolyán, egy gyűjtőnév, de nem szabad összetéveszteni ezt a növényt az árvacsalánnal, hiszen virágszerkezetük más. Európában, ezen belül Magyarországon is elterjedt növény, kedveli a mocsaras, lápos talajt, a nedves erdőket, ahol jól elszaporodik, ott a föld nitrogén szintje magas. A növény minden részét csalánszőrök borítják, melyek érintése, fájdalmat, égető, viszkető érzést okoz, apró kiütésekkel kísérve. Ennek oka az, hogy ezek a szőrök hangyasavat tartalmaznak, ami a bőr alá kerülve maró érzést kelt. Pollenszórása június elejétől október végéig tart, ami nem túl kedvező azon emberek számára, akik effajta allergiától szenvednek. Na, de nézzük, hogy miért jó és hasznos növény nekünk a csalán.

Ez a zöld növény nem csak hangyasavat, hanem hisztamint, szerotonint, acetilkolint is raktároz. Kiváló hatással van a kiválasztó szervrendszerünk működésére. Teaként fogyasztva serkenti a vesék működését, kimossa a salakanyagot testünkből. A bélrendszer tisztításában is fontos szerepet játszik, a népi gyógyászatban már nagyon régóta elismert alapanyaga a tisztítókúráknak és böjtkúráknak. A bél hurutos megbetegedéseinek orvosa is. Nem csak a bélrendszerben és a vesében dolgozik, hanem vérünknek is mosodája, az egyik leghatásosabb vértisztítóként említik.

Amellett, hogy kipucolja az ártalmas anyagokat, még a vér húgysav szintjét is csökkenti, azáltal védi ízületeinket. Mindenképpen meg kell említeni a reumás panaszok enyhítését, amivel gyerekkorunkban nagyszüleink előszeretettel vigasztaltak egy-egy csaláncsípés során. Mivel nem engedi ezt a húgysavszintet megemelkedni, így nem alakulnak ki kristályok az ízületi folyadékban, ezáltal pedig nem lesznek reumás fájdalmaink. Tudni illik róla, hogy erős vizelethajtó, ami segít a fogyókúrában és méregtelenít is, viszont éppen ezért csínján kell bánni a tea iszogatásával. Arcunkat is rendbe rakja, teája fölött gőzölve tisztulnak a pórusok, krémekbe keverve pedig a zsíros arcbőr ellenszere. Hajunknak pedig abban segít, hogy a teával való öblítéssel lassul és megszűnik a hajhullás, és fejbőrünkbe szívódva optimalizálja a hajhagymák működését.

Amikor túlzásba visszük a fogyasztását, nem csak a méreganyagokat mossa ki a vizelettel, hanem például a szervezetünknek fontos káliumot is. Ez komoly problémákat okozhat, mint például izomgyengeség, szívritmuszavar, légzési nehézségek, étvágytalanság. Ilyenkor figyeljünk arra, hogy olyan ételeket eszünk, amik pótolják az ilyen fajta hiányokat. A napi ajánlott adag maximum 1,5 deciliter, és fél évnél tovább semmiképp se alkalmazzuk. A túladagolás tünetei lehet a vizeletpangás, a bőr égő érzése, gyomorfájdalom és allergiás panaszok is. A gyógynövényeket mindig mértékkel fogyasszuk, mert ha túl sokat isszuk, esszük, kenjük, többet ártunk, mint használunk a testünknek.

A csalán egy nagyon hasznos gyógynövény, a szervezet mosodája, mértekkel ugyan, de teaként fogyasztva kitakaríthatjuk bélrendszerünket, veséinket és vérünket is.

Az újrahasznosítás alapjai

Mi is pontosan az újrahasznosítás? Milyen tevékenységet takar, miért fontos, hogyan zajlik, ennek ismérveit gyűjtjük össze mai írásunkban!

Könnyen elkészíthető húsvéti dekorációk

Már csak néhány hét és itt a Húsvét, a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy más ünnepkor, úgy Húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat, ünnepivé varázsolják az étkezőasztalt, a nappalit, az előszobát, a teraszt. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen elkészíthetjük.

Ez lett az év gyógynövénye

Ahogy minden évben, úgy 2023-ban is kiválasztotta a Magyar Gyógyszertudományi Társaság az év gyógynövényét.

Új szuperélelmiszer: az algák

Ma már egyre szélesebb körben ismert a tény, hogy az emberiség élelemmel való ellátása többé nem fenntartható. A bolygónak így is sok millió lakóját sújtja már az éhezés, ezért a kutatók egyik célkitűzése, hogy egy fenntarthatóbb módot találjanak az élelmiszertermelésre, és a legújabb eredmények szerint az algák ebben nagy segítségünkre lehetnek.

Hamarosan kezdődik a nyári időszámítás!

Március utolsó vasárnapján újra át kell állítani az órákat és ezzel elkezdődik a nyári időszámítás. Hogyan hat a szervezetünkre az óraátállítás?