Menü

Az aszpartám mellékhatásai

Az aszpartám talán a legelterjedtebb mesterséges édesítőszerként megannyi diétás termékben megtalálható, ami nem véletlen, hiszen a legolcsóbban előállítható édesítő. L-aszparaginsav és fenilalanin alkotja, de módosított aminosavas vegyületként sajnos nem a szervezet épülését szolgálja.

Képzeld azt, hogy mikroszkopikus műanyagot eszel, mely elég aprócska ahhoz, hogy bejusson a véráramba is.

Az enzimek azonban nem szakosodtak műanyag lebontására s ezért a kis aszpartám részecskék nem távoznak, letelepednek és gyarapodnak, ahogyan egyre többet fogyasztasz az efféle diétás termékekből. Ez pedig finoman szólva nem tesz jót hosszú távon.

Metanol mérgezés

Miként az aszpartám harmad része metanollá bomlik, s ha túlságosan sokat fogyaszt belőle egy ember naponta, akkor depresszívvé teheti a központi idegrendszert. Ennek következtében léphetnek fel látászavarok, továbbá toxikus hatással van az agyra, mivel a metanol formaldehidet produkál, mely felhalmozódva mérgezhet.

Depresszió

Köszönhető a túlzott mértékben bevitt fenilalaninnek, mely nagy mennyiségben sajnálatos módon visszaveti a szerotonin és a dopamin hormonok szintjét az agyban. A szerotonin a jól lét érzésben, a memória helyes működésében és az alvás-ébredés megfelelő váltásában játszik szerepet, a dopamin pedig a mozgáskoordinációban, a tudatosságban, a motivációban, és a megelégedettségben. Ezen hormonok csökkenése tehát hajlamosíthat a depresszió állapotára.

Diabétesz előidézése, avagy rosszabbítása

Habár az orvosok sokszor javasolják cukorbetegségre hajlamos, vagy cukorbeteg pácienseiknek az üdítőket és édességeket diétásra cserélni, azonban sajnos nem sokszor váltják be a hozzájuk fűzött reményeket.

Ellenkezőleg, ugyanis az aszpartámmal édesített termékek megnövelik a kettes típusú diabétesz rizikóját, csak úgy, mint a metabolikus szindrómáét. Az erről készült felmérésben azon résztvevők, akik naponta fogyasztottak diétás üdítőt, 67%-kal nagyobb hajlandóságot mutattak a diabéteszre, mint azok, akik egyáltalán nem fogyasztottak affélét.

Parkinson kór

A fentebb említett dopamin az agyban neurohormonként és idegsejtek közötti ingerületátvivő vegyületként van jelen – azaz neurotranszmitterként. Neurotranszmitterként pedig nagy szerepe van a mozgáskoordinációban, a predikcióban és a végrehajtó funkciókban. Ebből is következik, hogy ha a túltöltekezett fenilalanin hatására drasztikusan csökken a dopaminszint, hozzájárul az izmok irányításának, illetve a finom mozgások romlásához.

Ezek a jellemzők pedig megtalálhatóak a Parkinson kór leírásában is s tekintve, hogy az aszpartám nemigen hagyja el a szervezetet, elmondható, hogy közreműködik a szóban forgó betegség kialakulásában.

Daganatos megbetegedések

Mivel az aszpartámot alkotó módosult felszívódású (nem szívódnak fel) aminosavak legnagyobb veszélye, hogy képesek a véráram útján az agyba jutni és ott ragadni. Így aztán, a túltelítődött mennyiségű aszpartám kapcsolatban áll a központi idegrendszert támadó rákos megbetegedésekkel is.

Daganatos betegségekkel foglalkozó szervezetek kutatásai számos kapcsolatot fedeztek fel az aszpartám, illetve a rákos megbetegedések között s a hatóanyagot még kis dózisban is kritikusan karcinogén besorolással illették.

Mindezek mellett a lerakódott és felhalmozódott aszpartám megnöveli a rizikóját a szív és érrendszeri rendellenességeknek, illetve a stroke-nak is.

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.