Menü

Ne halogassuk avagy miért fontos a visszér kezelése?

A vénák kóros kitágulását értjük visszérbetegségek alatt, mely elsősorban alkati megbetegedés. Kialakulásában a genetika mellett az állandó megterhelés, az álló foglalkozás mellett is nagy szerepet játszik. A kezeletlen visszér rontja az érintett végtag vérkeringését, súlyos esetekben trombózis is okozhat.

Családunkban sajnos előfordult a probléma, így férjem esetében sajnos végig kísérhettem annak kialakulását, tüneteit, a vele járó problémákat és kellemetlenségeket, majd a műtétet. A visszérbajok a következő tünetekkel járhatnak: lábfájás, bőrpír, lábdagadás, seprűvénák megjelenése, tágult vénák, tömött, kemény bőrfelszín, barnásra színeződött bőr, lábszárfekély.

A vénás betegségek egyébként a nőket jobban érintik, mint a férfiakat, a magyar lakosságnak pedig csaknem 20%-át teszik ki. A nők esetében a rizikó a terhességek, szülések miatt is nagyobb a visszérbetegségek kialakulására.

A statisztikák szerint az életkorral előre haladva a probléma előfordulása egyre gyakoribb. A folyamat a vénabillentyű elégtelen működésével indul, aminek következtében a vénafal károsodik, gyengül a pangó vér pedig kitágítja a kis ereket. A vénákban akár meg is fordulhat a normális áramlás iránya.

A kezeletlen betegség következtében gyulladásos folyamatok léphetnek fel, mely nyiroködémával jár s súlyosabb esetben akár lábszárfekély is kialakulhat.

Mint említettem örökletes hajlam is közrejátszik, ám az életmódbeli szokások is nagyban hozzájárulnak a betegség kialakulásához, mint például a dohányzás, az ülőmunka, a mozgáshiány, a túlsúly és az ezzel járó ízületi betegségek, anyagcsere-problémák.

A kezelés általában összetett. Segít a kompressziós harisnya, a fásli, mely támogatja az érfalak elvesztett feszességét. Léteznek a gyógyszeres kezelés mellett speciális cipők, segíthet a visszértorna, hasznosak a krémek, illetve a diéta is fontos..

Jó eredmény csak akkor érhető el, ha ezeket együttesen használjuk.

A súlyos visszértágulatok kezelése sebészi úton történhet, mely azért szükséges, mert trombózist és egyéb szövődményeket előzhet meg.

A visszér kiújulása sajnos nem kizárt, ezért a megelőzésre és az életmódváltásra nagy hangsúlyt kell fektetnünk. Legfontosabb teendőink a megfelelő cipők viselése, a sportolás, az ülő munka mozgással való kompenzálása, a kompressziós harisnyák és zoknik viselete, a dohányzás mellőzése és természetesen az ideális testsúly elérése és megtartása.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.