Menü

Ne halogassuk avagy miért fontos a visszér kezelése?

A vénák kóros kitágulását értjük visszérbetegségek alatt, mely elsősorban alkati megbetegedés. Kialakulásában a genetika mellett az állandó megterhelés, az álló foglalkozás mellett is nagy szerepet játszik. A kezeletlen visszér rontja az érintett végtag vérkeringését, súlyos esetekben trombózis is okozhat.

Családunkban sajnos előfordult a probléma, így férjem esetében sajnos végig kísérhettem annak kialakulását, tüneteit, a vele járó problémákat és kellemetlenségeket, majd a műtétet. A visszérbajok a következő tünetekkel járhatnak: lábfájás, bőrpír, lábdagadás, seprűvénák megjelenése, tágult vénák, tömött, kemény bőrfelszín, barnásra színeződött bőr, lábszárfekély.

A vénás betegségek egyébként a nőket jobban érintik, mint a férfiakat, a magyar lakosságnak pedig csaknem 20%-át teszik ki. A nők esetében a rizikó a terhességek, szülések miatt is nagyobb a visszérbetegségek kialakulására.

A statisztikák szerint az életkorral előre haladva a probléma előfordulása egyre gyakoribb. A folyamat a vénabillentyű elégtelen működésével indul, aminek következtében a vénafal károsodik, gyengül a pangó vér pedig kitágítja a kis ereket. A vénákban akár meg is fordulhat a normális áramlás iránya.

A kezeletlen betegség következtében gyulladásos folyamatok léphetnek fel, mely nyiroködémával jár s súlyosabb esetben akár lábszárfekély is kialakulhat.

Mint említettem örökletes hajlam is közrejátszik, ám az életmódbeli szokások is nagyban hozzájárulnak a betegség kialakulásához, mint például a dohányzás, az ülőmunka, a mozgáshiány, a túlsúly és az ezzel járó ízületi betegségek, anyagcsere-problémák.

A kezelés általában összetett. Segít a kompressziós harisnya, a fásli, mely támogatja az érfalak elvesztett feszességét. Léteznek a gyógyszeres kezelés mellett speciális cipők, segíthet a visszértorna, hasznosak a krémek, illetve a diéta is fontos..

Jó eredmény csak akkor érhető el, ha ezeket együttesen használjuk.

A súlyos visszértágulatok kezelése sebészi úton történhet, mely azért szükséges, mert trombózist és egyéb szövődményeket előzhet meg.

A visszér kiújulása sajnos nem kizárt, ezért a megelőzésre és az életmódváltásra nagy hangsúlyt kell fektetnünk. Legfontosabb teendőink a megfelelő cipők viselése, a sportolás, az ülő munka mozgással való kompenzálása, a kompressziós harisnyák és zoknik viselete, a dohányzás mellőzése és természetesen az ideális testsúly elérése és megtartása.

Nyári fitnesz tippek

Nyáron sem késő belekezdeni valamilyen testmozgásba. Néhány egyszerűbb ötletet és tippet szeretnék bemutatni a nyári sportolással kapcsolatban. Mire érdemes odafigyelni, és hogyan tudjuk motiválni magunkat arra, hogy még egy meleg napon is kimozduljunk valahová.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.