Menü

A borsmenta hatásai az egészségre

Mint a természetes megoldások híve, remek dolognak tartom ismerni a gyógynövényeket, illetve azok jótékony hatásait. Így mindig van mihez nyúlni, ha éppen segítségre van szükség. Ebben a cikkben a borsmenta emberi egészségre gyakorolt jótékony hatásait igyekszem bemutatni.

A borsmenta a vízimenta és a fodormenta keresztezésével jött létre. Jellegzetes illatát, amely oly gyakran jelenik meg szappanokban és cukorkákban, a benne lévő illóolaj adja.

A régi görögök, rómaiak és az egyiptomiak is használták gyógynövényként a mentát, többek között a borsmentát is, önálló fajként mégis csak a 17. században írták le.

A borsmenta levelét fogyaszthatjuk teaként, de kapható belőle készült kivonat, illetve kapszula is. Illóolaját is megvásárolhatjuk kapszula formában, de koncentrált illóolajként is. Alkalmazhatjuk a bőrünkön is, de mindig figyelni kell rá, hogy csak néhány cseppet használjunk, vagy hígítsuk ki, mert a tömény illóolaj allergiás reakciókat válthat ki.

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a borsmenta gyerekeknél fájdalomcsillapító hatással is bírhat. Azonban még mielőtt az orvosok ajánlhatnák, további kutatásokra van szükség. Más vizsgálatok kimutatták, hogy a kemoterápia okozta hányinger és hányás csillapításában is jótékony szerepe lehet. Ezen felül az irritábilis bélszindróma tüneteinek csökkentésében, illetve a migrénes fejfájás csillapításában is szerepet játszhat.

A leheletünk frissítésére is használhatjuk. Ami pedig a legjobb, hogy nemcsak a tüneteket, hanem antibakteriális hatása révén akár a kellemetlen lehelet kiváltó okát is megszüntetheti: a csírák elpusztításával.

Megfázásos betegségek idején a benne található mentol nagy segítség lehet az orrjáratok kitisztításában.

A tudomány ismerői sem biztosak benne, miért van ez így, de a borsmenta olaj szagolgatása segít az álmosság csökkentésében. Jó megoldás lehet így egy fárasztó napon.

A menstruációs görcsök hosszának csökkentésében is szerepe lehet. Képes megakadályozni az ételmérgezést okozó baktériumok (E. coli, Listeria, Salmonella) növekedését. Továbbá a Staphylococcus aureus-t is képes megölni, ami különféle fertőzéseket (pneumonia, meningitis) okozhat.

Az allergiaszezonban akár a kintlétet is jobban élvezhetjük, ugyanis a borsmenta ún. rozmarinsavat tartalmaz, ami segíthet a test hisztamin reakciójának csökkentésében, így kevésbé jelentkezhetnek olyan tünetek, mint a viszkető, irritált orr, a tüsszögés vagy a piros, viszkető szemek.

Kisebb tanulmányok azt is kimutatták, hogy a borsmenta illata jótékony hatással lehet a hosszabb távú koncentrációra, és extra éberen tarthatja az embert.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.