Menü

Miért hízok, ha nem eszek sokat?

Látni azt, hogy hogyan jönnek fel a plusz kilók a hasadra, sohasem valami szívderítő látvány. De még inkább frusztráló az, ha nem tudod, hogy miért is hízol valójában, főleg ha nem is eszel sokat. Habár a súlygyarapodásban általában a táplálkozás játssza a legfőbb szerepet, más tényezők – például a stressz és az alváshiány – is hozzájárulhatnak a zsírpárnák gyarapodásához.

1. Túl sok feldolgozott élelmiszert eszel

Ha az étrendedben olyan élelmiszerek szerepelnek, mint a cukros gabonapelyhek, az ízesített joghurtok, a felvágottak, a pékáruk, a sültkrumpli, hamburger, csoki, chips és barátai, akkor nagy valószínűség szerint az étkezési szokások állnak a háttérben. Hiába tudsz ugyanis megálljt parancsolni magadnak és hiába eszel keveset, ezek a transzzsírban gazdag élelmiszerek magas szénhidrát-, és kalóriatartalommal rendelkeznek.

2. Túl sok cukrot eszel

Szorosan kapcsolódik az előző ponthoz a túlzott cukorfogyasztás is. Észre sem veszi az ember, hogy napi szinten mekkora mértékben zabálja két pofára a cukrot. A cukros üdítők, energiaitalok, egy-két kanál cukor a kávéba, a jégkrém, a fagyi, az ad hoc jelleggel bekapott sütik mind-mind igazi cukorbombák.

3. Keveset mozogsz

Hiába eszel keveset: ha nem mozogsz és feldolgozott élelmiszereket eszel, akkor az egyenes út a hízás felé. Az egész napos ülőmunka, a vezetés és a kanapén tespedés egyébként sem egészséges, de gondolj csak bele: ilyenkor a szervezeted csak minimális kalóriát éget el, és jó eséllyel többletkalóriát viszel be.

4. A jó öreg jojó-effekt

A jojó-effektusról már írtunk bővebben, ezért most csak érintőlegesen ejtünk róla néhány mondatot. A jojó-effektus azt jelenti, hogy amíg diétázol és sanyargattod magad, addig lefogysz és tudod tartani a súlyodat, később azonban – amint visszatérsz a régi életmódodhoz – visszahízol.

5. Egy (eddig nem diagnosztizált) egészségügyi problémád van

Bár a leggyakrabban életmódbeli dolgok állnak a hízás hátterében, ritkábban előfordulhat, hogy olyan egészségügyi problémád van, ami hízáshoz vezet.

Ilyenek többek között:

Pajzsmirigy-alulműködés: ez az állapot súlygyarapodást okozhat, és nehezebben tudsz miatta fogyni. További árulkodó tünetek lehetnek a libidócsökkenés, az állandó fázás, a rossz közérzet, a rekedtség, a halláscsökkenés, a fáradtság, illetve a szellemi működés hanyatlása.

6. Nem alszol eleget

Az alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges legyél. A túl kevés alvás olyan tüneteket okozhat többek között, mint a fáradtság-érzet, memóriaromlás, idegesség, ügyetlenség, evéskényszer és az ezzel együttjáró elhízás.

7. Túl sokat stresszelsz

A krónikus stressz (distressz) gyakori probléma a mai kor emberénél, hiszen rengeteg inger ér minket, amelyekre sok esetben stresszel reagálunk. Ezzel nincs is baj: a stressz teljesen természetes, sőt segít a túlélésben és a jobb teljesítmény elérésében is.

Amennyiben tehát sokat stresszelsz, próbáld meg a hétköznapjaidba beépíteni az olyan rutinokat, mint a jóga, a meditáció vagy egész egyszerűen szakadj el a szürke hétköznapoktól és menj el sétálni egy erdőbe vagy egy parkba. Meglátod, segíteni fog.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.