Mi az a kombucha, és mit érdemes tudni róla?
- Dátum: 2023.07.15., 06:43
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- antibiotikum, egészsèg, érgyulladás, gomba, gyógyászat, kombucha, kopaszodás, teagomba, vitamin
A kombucha teagomba ősi gyógyír. A neve ellenére a kombucha nem gomba, hanem zuzmó, melynek élő organizmusai megerjesztik az édes teát. Azok számára, akik először próbálják, a tea furcsa ízű lehet: savanyú almaborhoz hasonlítják, ecetes jelleggel. A kombuchát Kínában már több mint 2200 évvel ezelőtt ismerték méregtelenítő és energizáló tulajdonságai miatt. A kereskedelmi útvonalak bővülésével Oroszországba, majd más kelet-európai területekre is megérkezett.
A kombuchát probiotikum, baktériumok és élesztőgombák alkotják. Sokan egészségmegőrző és gyógyhatású készítményként ismerik, viszont az ezt igazoló klinikai vizsgálatok még nem születtek meg, így minderre nincsen szakmai bizonyíték. A népi gyógyászat szerint erősíti az immunrendszert, hidratál, segít elmulasztani a puffadást, javítja az emésztőrendszer hatékonyságát. Gazdag enzimekben, organikus savakban és B-vitaminban. Van benne glükozamin, ami az ízületek egészségét támogatja. Méregtelenítőként is emlegetik, állítólag csökkenti a vérnyomást és a cukorbetegség elleni védelemben is szerepe lehet.
Emberi vizsgálatok során nem tesztelték a kombucha egészségre vonatkozó hatását. Laboratóriumi keretek között állatkísérleteket végeztek, amelyek arra a következtetésre jutottak, hogy az italnak antimikrobiális, antioxidáns, rákellenes és cukorbetegség elleni tulajdonságai lehetnek. Az állatokkal végzett kutatások során arra jutottak a szakértők, hogy a kombucha alkalmas lehet a gyomorfekély és a magas koleszterinszint kezelésére, és méregtelenítőként is működhet.
A kombuchában lévő DSL nevű vegyi anyag talán a legfontosabb összetevője. A DSL képes gátolni egy fontos enzimet, a β-glükuronidázt, amelynek szerepe lehet a rák növekedésében. A jelenlegi bizonyítékok alapján úgy tűnik, hogy a kombucha egészségügyi tulajdonságai valószínűleg hasonlóak a teához és az erjesztett ételekhez. Az ajánlott mennyiség belőle napi 1,5 dl, ha túl sokat iszunk, az gyomorégést okozhat.
Megakadályozza a kopaszodást, elősegíti az erősebb hajszálak kialakulását, valamint visszaszínezi az ősz hajszálakat, felgyorsítja a haj növekedését.
Csökkenti a koleszterinszintet, rugalmasabbá teszi az erek falait, enyhíti az érgyulladás fájdalmait.
Természetes antibiotikus hatású. Méregtelenít, kioldja és kémiailag megköti a májból és a testnedvekből felszabaduló mérgeket, és kiirtja a szervezetből az élősködőket. Gyógyítja a székrekedést, megállítja a fertőző hasmenést, gyógyítja az aranyeret, a vastagbél gyulladást, gyomoridegességet, a gyomorrontást, a vékony- és vastagbelek gyulladásait.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?
A csípős paprika hatása a szervezetünkre

Nem mindenki szereti az erős, csípős ízeket, pedig az egyik anyag, amitől erős mondjuk a paprika, igencsak jótékony hatással bír.
Mennyi vizet kellene valójában innunk?

Ha nagyon meleg van, sokat izzadunk vagy ha keményen edzünk és sok folyadékot veszítünk, akkor felborulhat a szervezetben az elektrolitok egyensúlya, ekkor lehetünk dehidratáltak. Mennyi vizet kellene valójában innunk?
A hemokromatózisnál kerülendő élelmiszerek

A hemokromatózis egy olyan genetikai állapot, amely miatt a szervezet túl sok vasat halmoz fel. Ezért fontos a diéta során figyelni arra, hogy mely élelmiszereket kerüljük el, és melyeket ajánlott fogyasztani.
Kimchi, az egészség bomba

Sokféle egészséges ételt ismerünk, melyekkel javíthatjuk életminőségünket, erről a koreaiak is tudnak egy remek receptet. Ismerkedjünk meg a kimchivel.